04/07/2020 04/07/2020 Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πρόεδρου της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς οι Πτυχιακές και Διπλωματικές εξετάσεις των μαθητών της Σχολής. Τις προηγούμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις της Σχολής είχαν προηγηθεί...
04 Ιουλίου, 2020 - 11:44
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2020 - 11:45

Με επιτυχία οι εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην Φθιώτιδα

Διαδώστε:
Με επιτυχία οι εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην Φθιώτιδα

Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πρόεδρου της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς οι Πτυχιακές και Διπλωματικές εξετάσεις των μαθητών της Σχολής.

Τις προηγούμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις της Σχολής είχαν προηγηθεί οι προαγωγικές εξετάσεις των 120 μαθητών για την πόλη της Λαμίας, και ακόμη 50 μαθητών στις κατά τόπους έδρες της Μητροπολιτικής Περιφερείας, όπου παρεδρέυουν τα παρατήματα της Σχολής στις πόλεις: Μακρακώμη –Σπερχειάδα, Στυλίδα – Πελασγία, Τιθορέα, Μαλεσίνα και Καμένα Βούρλα.

Έξι (6) μαθητές έλαβαν Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, τέσσερις (4) μαθητές έλαβαν Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής και ένας (1) μαθητής έλαβε Πτυχίο Ιεροψάλτου.

Πρόκειται για τους: Ανανιάδου Ανθούλα – Ευαγγελία (Δίπλωμα, μαθήτρια του παραρτήματος της Σχολής στη Μαλεσίνα), Κωστορίζος Ιωάννης (Δίπλωμα), Λιάσκος Παύλος (Δίπλωμα), Πάλλας Δήμος (Δίπλωμα), Τσίπας Παντελεήμων (Δίπλωμα), Τσεργάς Γεώργιος (Δίπλωμα), Κοντογιάννης Απόστολος (Πτυχίο), Κρυασταλλόγιαννη Αναστασία (Πτυχίο), Μωραΐτης Σταμάτιος (Πτυχίο, μαθητής του παραρτήματος της Σχολής στα Καμένα Βούρλα), Χαραλάμπους Λάμπρος (Πτυχίο) και Χασιώτης Νικόλαος (Πτυχίο Ιεροψάλτου).

Της πολυμελούς εξεταστικής επιτροπής προήδρευσε ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ενώ ως μέλη παρέστησαν οι Μουσικολογιώτατοι διδάσκαλοι και Πρωτοψάλτες, κ. κ. Διονύσιος Ηλιόπουλος, Δημήτριος Κυριακόπουλος, Άρης Στάμος, Πολύκαρπος Τύμπας, οι διδάσκοντες καθηγητές της Σχολής κ. Ευθύμιος Τσούμας και κ. Ανάργυρος Βλάχος, ενώ ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας η Εκπαιδευτικός κ. Μαρία Σπυράκη.

Την διαδικασία των εξετάσεων παρακολούθησαν οι οικογένειες των εξεταζομένων, καθώς και οι μαθητές του 4ου και 5ου έτους της Σχολής.

Τιμητικώς παρέστησαν ο Αιδεσιμολ. και Μουσικολογιώτατος Πρωτ. π. Αθανάσιος Τύμπας, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος «Νικόλαος Δοχιαρείτης», κ. Γεώργιος Παλιούρας.

Η όλη διαδικασία είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον, διότι το ανεβασμένο μαθησιακό επίπεδο των μαθητών και των σπάνιων μαθημάτων, τα οποία άπαντες απέδωσαν με ιεροπρέπεια και αρτιότητα, σε συνδυασμό με την μοναδικότητα της προσωπικότητος και της έκφρασης του κάθε μαθητού, αλλά και του ευλογημένου ταλάντου της φωνής τους, με το οποίο τους προίκισε ο Θεός, δημιούργησαν μία ατμόσφαιρα κατάνυξης και προσευχής, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την αξία της Ιεράς τέχνης του Δαμασκηνού, την ιερότητα και σπουδαιότητα της Ιεράς Χριστιανικής παραδόσεως και το μεγαλείο του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού, αξίες τις οποίες οι 170 και πλέον μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, διδάσκονται και εντρυφούν.

Μετά και το τέλος της πολύωρης διαδικασίας ο κ. Ιωακείμ, Πρόεδρος της Επιτροπής, ευχαρίστησε εν πρώτοις τον Σεβασμιώτατο για την ευλογημένη, διδακτική και άκρως ουσιαστική παρουσία του στις εξετάσεις, τα μέλη της επιτροπής και συνεχάρη εγκαρδίως όλα τα παιδιά, για την υποδειγματική παρουσία τους και επιτυχή έκβαση των εξετάσεων, των οποίων ο κόπος της φοιτήσεως και ασκήσεως στη Σχολή δικαίωσε, με τον βαθμό Άριστα.

Με πολλή αγάπη ο κ. Ιωακείμ παρότρυνε και συμβούλεψε τους νέους Πτυχιούχους και Διπλωματούχους Βυζαντινής Μουσικής, πάνω απ’ όλα να ψάλλουν και να υμνούν τον Πανάγαθο Θεό, «καρδιακώ τω τρόπω». Μη μένουν μόνο στην κατά γράμμα απόδοση ενός Βυζαντινού κειμένου, όσο καλά φωνητικά και αν μπορούν να το αποδώσουν, αλλά να το αποδίδουν από την καρδιά τους διότι «Είναι σπουδαίο να φτάνει η προσευχή σου μέχρι τον ουρανό και μαζί να συμπαρασύρεις κι άλλους πιστούς σ΄αυτό το ταξίδι. Αυτό το πετυχαίνεις μόνο όταν ψάλλεις καρδιακά. Αυτό παιδιά μου θα σας ξεχωρίσει σε καλούς Ιεροψάλτες. Ένας ύμνος αποδίδεται καλύτερα, όταν βγαίνει μέσα από μια καρδιά, που αγαπάει τον Θεό. Συνεχίστε την μελέτη, συνεχίστε να αγαπάτε και να τιμάτε αυτή την Ιερά τέχνη και να την προσεγγίζεται με σεβασμό», όπως χαρακτηριστικά ετόνισε ο κ. Ιωακείμ.

Εγκάρδια λόγια ευχαριστιών και συγχαρητηρίων για το σπουδαίο έργο, το οποίο επιτελείται στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, εξέφρασε εκ μέρους των μελών της εξεταστικής επιτροπής, ο πολιός μουσικοδιδάσκαλος και μύστης της ψαλτικής τέχνης κ. Διονύσιος Ηλιόπουλος.

«Από την ίδρυση της Σχολής, παρίσταμαι στις εξετάσεις κάθε χρόνο. Αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια γι’ αυτή την καλλίκαρπη και πολύκαρπη εργασία, που γίνεται στη Σχολή. Συγχαίρω τον άξιο μαθητή μου, τον Διευθυντή της Σχολής κ. Ανδρέα Ιωακείμ για τον σωστό τρόπο μάθησης της Βυζαντινής Μουσικής στη Σχολή.

Αγαπητά μου παιδιά, από εδώ και πέρα ξεκινά η μελέτη σας και η εργασία σας, προκειμένου κι’ εσείς να προσθέσετε ένα λιθαράκι στην ψαλτική τέχνη», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Την εκδήλωση αποφώνησε με λόγους πατρικούς αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της μουσικής παιδείας στην Μητρόπολη Φθιώτιδος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων