20/01/2024 20/01/2024 Εκατοντάδες πιστοί συνόδευσαν την Ιερά και  Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Πεφανερωμένης και την Εφέστιο Ιερά Εικόνα του Αγίου Αθανασίου, Προστάτου και Εφόρου της ομωνύμου Ενορίας στα Γαλανέικα της Λαμίας, κατά την πάνδημη Ιερά Λιτανεία, προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου και συγχοροστατούντος και συλλιτανεύοντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Στα προπύλαια του Ιερού Ναού,...
20 Ιανουαρίου, 2024 - 11:52
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2024 - 11:38

Με Ιερά Λιτανεία επισφραγίστηκε η εορτή του Αγίου Αθανασίου στην Λαμία

Διαδώστε:
Με Ιερά Λιτανεία επισφραγίστηκε η εορτή του Αγίου Αθανασίου στην Λαμία

Εκατοντάδες πιστοί συνόδευσαν την Ιερά και  Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Πεφανερωμένης και την Εφέστιο Ιερά Εικόνα του Αγίου Αθανασίου, Προστάτου και Εφόρου της ομωνύμου Ενορίας στα Γαλανέικα της Λαμίας, κατά την πάνδημη Ιερά Λιτανεία, προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου και συγχοροστατούντος και συλλιτανεύοντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στα προπύλαια του Ιερού Ναού, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, του Ραδιοφωνικού Σταθμού και των ΜΜΕ της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου υποδέχθηκαν τους Αγίους αρχιερείς, ενώ η Δημοτική Φιλαρμονική, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Δημητρίου Μαντά, καθώς και το άγημα των ανδρών της 7ης ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ απέδωσαν τις δέουσες τιμές και τα μέλη παραδοσιακών και πολιτιστικών Συλλόγων με παραδοσιακές στολές έραναν με άνθη.

Στον μεθεόρτιο Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Ρωγών κ. Φιλόθεος, συγχοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία του Αγίου Πρωτοσυγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου και άλλων ιερέων και διακόνων της πόλεως Λαμίας.

Στην συνέχεια, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πεφανερωμένης, πιστό αντίγραφο της οποίας εκόμισε στον Ιερό Ναό προς μόνιμη και διηνεκή ευλογία των ενοριτών και των πιστών κατοίκων της πόλεως Λαμίας ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Πεφανερωμένης Λευκάδος, καθώς και η Εφέστιος Ιερά Εικόνα του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, λιτανεύτηκαν υπό των Αγίων Αρχιερέων, των Αρχόντων, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος, της 7ης ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, των μελών των πολιτιστικών συλλόγων  και εκατοντάδων πιστών κατά την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη στους δρόμους της Ενορίας, ευλογώντας και αγιάζοντας όλη την πόλη.

Κατά την επιστροφή της Ιεράς Λιτανείας στο Ναό, με προτροπή του Σεβασμιωτάτου η Δημοτική Φιλαρμονική παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Προϊστάμενος της Ενορίας, Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης προσεφώνησε τους αγίους αρχιερείς και ευχαρίστησε με λόγους υιικής αγάπης, σεβασμού και αφοσιώσεως τον Ποιμενάρχη και Πατέρα της τοπικής Εκκλησίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για τις ενέργειες του, την προτροπή του και την πατρική του αγάπη προς την Ενορία, ώστε ο Ιερός Ναός να αποκτήσει ένα τόσο σπουδαίο και ανεκτίμητης αξίας πνευματικό θησαυρό.

Ο π. Δημήτριος ευχαρίστησε τους αδελφούς ιερείς, τους άρχοντες, τους άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, την Δημοτική Φιλαρμονική και τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων για την παρουσία τους, τόσο κατά την ημέρα της υποδοχής της Ιεράς Εικόνος, όσο και κατά την Ιερά Λιτανεία, τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ για την συνεργασία τους στην τάξη και στην ασφάλεια των πιστών και όλους τους εθελοντές και συνεργάτες της Ενορίας για την βοήθεια και διακονία τους, έτσι ώστε να διεξαχθεί με επιτυχία η Ιερά Πανήγυρις του Ναού.

Τέλος, ο π. Δημήτριος ευχαρίστησε και όλους όσους συνέβαλλαν επωνύμους και ανωνύμους δωρητές και πιστούς στην κατασκευή και ολοκλήρωση του Ιερού Παρεκκλησίου του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, το οποίο το πρωί της Πανηγύρεως ετέλεσε τα Θυρανοίξια και αγίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών κατά την αντιφώνησή του και την πατρική προσλαλιά, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Άγιο Ρωγών κ. Φιλόθεο για την διήμερη αγιαστική και αδελφική του παρουσία, τόσο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέϊκα Λαμίας όσο και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος, συνεχάρη τον Προϊστάμενο και τους ιερείς του Ναού, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, τους Αγίους Ιεροψάλτες του Ναού και τα μέλη των Χορωδιών, τους εθελοντές και τις εθελόντριες της Ενορίας και όλους τους πιστούς για αυτή την λαμπρά Πανήγυρη και χαρακτηριστικά επεσήμανε:

«Όλοι είμαστε παιδιά της Παναγίας, παιδιά των Αγίων και αυτήν την αγάπη που βιώνουμε, αυτή η αγάπη είναι η δύναμή μας για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της ζωής μας. Αυτές οι εορτές μας ενώνουν. Εδώ δεν υπάρχουν διαχωρισμοί ούτε κομματικοί, ούτε οπαδικοί,ούτε φυλετικοί.  Είναι η αγκαλιά της Εκκλησίας, η αγκαλιά της Παναγίας μας, η αγκαλιά των Αγίων μας, η αγκαλιά της ορθόδοξης Ελλάδος, η αγκαλιά της Πατρίδος μας».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απηύθυνε και πάλι πατρική πρόσκληση σε όλους ανεξαιρέτως για την 2η ετήσιο μνήμη και εορτή του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στις 20, 21 και 22 Ιανουαρίου 2024 με επίκεντρο την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος.

Επίσης, ο κ. Συμεών ανακοίνωσε και την νέα μεγάλη ευλογία, η οποία έρχεται προσεχώς για την πόλη της Λαμίας με τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Σοφίας και της Όσιας Σοφίας της ασκησάσης εν Κλεισούρα, τεμάχια των οποίων θα δωρηθούν τόσο υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όσο και υπό της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας κατά τις 17 και 18 προσεχούς Φεβρουαρίου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών εντός του Ιερού Ναού κατά την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη ενθρόνισε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πεφανερωμένης στο μόνιμο Ιερό Προσκυνητάριο του Ναού, από όπου η Παναγία θα εις τον αιώνα θα ευλογεί, θα αγιάζει και θα δίδει δύναμη, ελπίδα και κουράγιο στους πιστούς, οι οποίοι θα επικαλούνται την Χάρη και την Βοήθειά Της.

Με την Ιερά Λιτανεία κορυφώθηκαν οι Ιερές Πανηγυρικές Ακολουθίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας με αφορμή το ιστορικό γεγονός της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Πεφανερωμένης από το νησί της Λευκάδος και της ετησίου μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Με την ευχή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, εκ του Ιερού Ναού καταρτίστηκε ένα πλούσιο λατρευτικό πρόγραμμα, όπου όλες αυτές τις ημέρες από τις 12 Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιανουαρίου τελέσθηκαν  Ιερές Αγρυπνίες, Ιερές Παρακλήσεις, το Μυστήριο του Ευχελαίου για τους ασθενείς της Ενορίας, των ιδρυμάτων που βρίσκονται στα όρια της Ενορίας, καθώς και Θείες Λειτουργίες για τους μαθητές και τις μαθήτριες των 17 σχολικών μονάδων της Ενορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κληρικοί, τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, όσο και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Στερεάς Ελλάδος, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ενορίας και επισκέφθηκαν προσκυνηματικώς των Ιερό Ναό, ιερούργησαν και κήρυξαν τον Θείο Λόγο.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Πιο αναλυτικά, στον Ιερό Ναό προσήλθαν για να ιερουργήσουν και να κηρύξουν τον Θείο Λόγο: ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Πεφανερωμένης Λευκάδος Αρχιμ. π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας με τους πατέρες της Αδελφότητος, κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης και περί τους 80 προσκυνητές από το νησί της Λευκάδος, ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, ο Διευθυντής του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως του Ιερού Επισκοπείου Ταλαντίου και Λοκρίδος και Ιεροκήρυξ Λοκρίδος Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος,  Αρχιμ. π. Νεκτάριος Καλύβας, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καρδίτσης Αρχιμ. π. Ιεζεκιήλ Κωνσταντάς, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Πρωτ. π. Θωμάς Κάϊας, καθώς και ο Ιεροκύρηξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και Υπεύθυνος του Γραφείου Αντιμετωπίσεως των αιρέσεων και Συντονισμού Θείου Κηρύγματος, Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος.

Επίσης, τα Ιερά Αναλόγια στελέχωσαν εκτός από τον Πρωτοψάλτη του Ναού και Καθηγητή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Σεραφείμ Κυρίτση και τον Λαμπαδάριο κ. Κωνσταντίνο Μπαρτσώκα, ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, πολλοί Πρωτοψάλτες Ιερών Ναών της πόλεως Λαμίας, πτυχιούχοι, μαθητές και μαθήτριες του Ωδείου, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καρδίτσης κ. Ηλίας Καπέλας με μαθητές της Σχολής.

Ανάμεσα στους αναρίθμητους πιστούς, οι οποίοι από νωρίς το πρωί μέχρι αργά τα μεσάνυχτα προσερχόταν για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα, βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, συνοδευόμενος από Αντιπεριφερειάρχες της Π.Ε. Φθιώτιδος, ενώ πλήθος επισήμων τίμησε με την παρουσία του το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών.
Με Ιερά Λιτανεία επισφραγίστηκε η εορτή του Αγίου Αθανασίου στην Λαμία

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου
Drone: Ηλίας Αρβανίτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων