15/04/2023 15/04/2023 Με την παρουσία χιλιάδων πιστών και σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκαν την Μεγάλη Παρασκευή οι Ιερές Ακολουθίας στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χθες χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό...
15 Απριλίου, 2023 - 16:18

Μεγάλη Παρασκευή κατάνυξης και ελπίδας στην Λαμία (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Μεγάλη Παρασκευή κατάνυξης και ελπίδας στην Λαμία (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την παρουσία χιλιάδων πιστών και σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκαν την Μεγάλη Παρασκευή οι Ιερές Ακολουθίας στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χθες χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.


Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφερόμενος στο Μυστήριο του Σταυρού χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ο σταυρός του Χριστού μας μολονότι εξωτερικά έμοιαζε και με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σταυρικών θανατικών ποινών, παραταύτα, μας διδάσκουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, αυτός ο Σταυρός ήταν διαφορετικός, τον οποίο σήκωσε πάνω στους ώμους ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Ο Κύριος μας δεν είχε μεν κανένα δικό του αμάρτημα, διότι ήταν τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, δεν είχε κανένα προσωπικό του στίγμα, δεν έφερε πάνω του κανένα προσωπικό έγκλημα, καμία προσωπική αποτυχία, δεν έφταιξε σε τίποτα, ήτανε απόλυτα αθώος. Είχε όμως πάνω στους ώμους Του τις αμαρτίες όλου του κόσμου, είχε πάνω στους ώμους Του τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων, είχε πάνω στους ώμους Του τον καθέναν και την καθεμία από εμάς, είχε πάνω στο Σταυρό, όλη την ανθρώπινη φύση την πεσμένη, την αμαρτωλή, η οποία ζούσε με την ελπίδα, με την προσμονή της αποκατάστασης της διασαλευθείσης σχέσης με το Θεό. Είχε πάνω στους ώμους Του τον Αδάμ και την Εύα, είχε πάνω στους ώμους Του όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι πέρασαν μέσα στην ιστορία και περνούν και θα περνούν προσδοκώντας την αιώνια ζωή, την ανάσταση, τη συγχώρεση, τη λύτρωση, τη σωτηρία. «Ουτος φέρει τας αμαρτίας ημών και περί ημών οδυναται» Φέρει τις αμαρτίες μας, αυτό μας λέει ο προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης και οδυνάται για όλους εμάς.

Ανεβαίνει πάνω στον Σταυρό και βρίσκεται τώρα στον τάφο, στον Επιτάφιο τον στολισμένο με τα λουλούδια της ελπίδας. Τα άνθη, τα οποία πλαισιώνουν το Σώμα του Χριστού, είναι τα άνθη της ελπίδας, είναι η ελπίδα της άνοιξης, η οποία θα έρθει μέσα από τον τάφο και θα φέρει την Ανάσταση το γλυκύ της Εκκλησίας Έαρ.

Αυτές τις σκέψεις να κάνουμε ενώπιον του τάφου, ενώπιον του πληγωμένου σώματος, του Τιμίου και Αγίου Σώματός του Χριστού μας, αυτό να σκεφτούμε, αυτό να αναλογιστούμε:. Καθημερινά ο Χριστός σταυρώνεται μπροστά μας, καθημερινά βλασφημείται το όνομά Του, διαστρεβλώνεται από τους αιρετικούς η διδασκαλία Του, σταυρώνεται όμως καθημερινά και όταν αδικείται ο συνάνθρωπός μας, σταυρώνεται όταν κακοποιείται η εικόνα του Χριστού, ο άνθρωπος, όταν κακοποιούνται αδύναμοι, παιδιά, γυναίκες, όταν υφίστανται τόσα προβλήματα και τόσες αδικίες, ο Χριστός σταυρώνεται κάθε φορά, που ένας άνθρωπος ψάχνει για ένα πιάτο φαγητό μέσα στα σκουπίδια, ο Χριστός σταυρώνεται όταν δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση στα αγαθά, στη ζωή, στις ίδιες ευκαιρίες, ο Χριστός σταυρώνεται όταν υπάρχουν άνθρωποι μοναχικοί, εγκαταλειμμένοι, που δεν υπάρχει κάποιος να τους πει μια καλημέρα, ο Χριστός σταυρώνεται και καθημερινά τίθεται το ερώτημα: εγώ τι κάνω, εγώ που είμαι, εγώ ποια θέση παίρνω, είμαι Σίμων Συγκυρηναίος ή είμαι από αυτούς που ζητωκραυγάζουν «άρον άρον σταύρωσον αυτόν»;

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών κατά το ειωθός, τέλεσε ικετήριο επιμνημόσυνη δέηση στο Κοιμητήριο της Παναγίας Ξηριωτίσσης στην πόλη της Λαμίας, ενώ τέλεσε αρχιερατικές δεήσεις ενώπιον των Ιερών Επιταφίων στους Ιερούς Ναούς Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Μαγνησίας, Αγίου Κοσμά Εργατικών Κατοικιών Νέας Μαγνησίας Λαμίας, Αγίων Αποστόλων Παγκρατίου και Αγίου Νεκταρίου Νεαπόλεως Λαμίας.

Στη συνέχεια ο κ. Συμεών μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου και προέστη της περιφοράς του Επιταφίου στους χώρους του Νοσοκομείου δεόμενος υπέρ των ασθενών, των οικείων τους αλλά και του διακονούντος ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής Φθιώτιδος και υπουργός Οικονομικών, αφού συμμετείχε  στην ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, έγραψε “Παρακολούθησα χθες, σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης, την ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και την περιφορά του Επιταφίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών. Καλή Ανάσταση!”.

Η μυσταγωγία της Μεγάλης Παρασκευής κορυφώθηκε χθες το βράδυ με την Ιερά Ακολουθία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και την περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού, στις μεγάλες πλατείες της πόλεως.

Τον Επιτάφιο λιτάνευσαν με κατάνυξη και σεμνότητα χιλιάδες πιστοί, σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και θεσμική ηγεσία του τόπου και τον συνόδευσε η Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων.
Τους Ιερούς Ύμνους απέδωσαν μικτοί χοροί υπό των κορυφαίων πρωτοψαλτών της πόλεως, του Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Δημητρίου Μαντέ, του Διευθυντή του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Ανδρέα Ιωακείμ και του Καθηγητή του Ωδείου κ. Σεραφείμ Κυρίτση, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Μεγάλη Παρασκευή κατάνυξης και ελπίδας στην Λαμία

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων