27/08/2020 27/08/2020 Η πόλη της Λαμίας, «έχει την ευλογία να κατέχει δύο πνευματικές κυψέλες αφιερωμένες στον Άγιο Φανούριο», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αναφερόμενος στους ομώνυμους Ιερούς Ναούς, στους οποίους την παραμονή της Εορτής, Τετάρτη 26 Αυγούστου, χοροστάτησε και ωμίλησε διαδοχικά και στους δυο τελώντας την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού. Ο Σεβασμιώτατος κ....
27 Αυγούστου, 2020 - 13:31
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2020 - 13:17

Μητρ. Φθιώτιδος: “Να είμαστε ένα φως μέσα στον κόσμο»

Διαδώστε:
Μητρ. Φθιώτιδος: “Να είμαστε ένα φως μέσα στον κόσμο»

Η πόλη της Λαμίας, «έχει την ευλογία να κατέχει δύο πνευματικές κυψέλες αφιερωμένες στον Άγιο Φανούριο», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αναφερόμενος στους ομώνυμους Ιερούς Ναούς, στους οποίους την παραμονή της Εορτής, Τετάρτη 26 Αυγούστου, χοροστάτησε και ωμίλησε διαδοχικά και στους δυο τελώντας την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού.


Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, αρχικά χοροστάτησε στο ιστορικό και γραφικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, της Ενορίας Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας, στους πρόποδες του εμβληματικού Κάστρου της πόλεως.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον Άγιο Φανούριο, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Αν παρατηρήσουμε την εικόνα του Αγίου, αυτή, με τα μαρτύρια του, θα δούμε να ζωγραφίζεται μέσα από αυτήν την εικόνα ένα πέλαγος αγάπης, ένα πέλαγος θυσίας και ένα πέλαγος μαρτυρίας. Γιατί πολλές φορές, αυτό που μπορεί να μιλήσει περισσότερο στις καρδιές των ανθρώπων, δεν είναι ο χείμαρρος των λόγων, αλλά η μαρτυρία και η εμπειρία της αγάπης. Ένα γεγονός θυσίας φτάνει για να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων και μάλιστα αυτό το μήνυμα να διαρκεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου και να γίνεται όλο και πιο δυνατό».
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, χοροστάτησε στο Ναό του Αγίου, στην είσοδο της πόλεως, της Ενορίας των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας, και η Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm).


Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για τα δύο σύμβολα, τα οποία εικονίζεται να κρατά στα χέρια του ο Άγιος Φανούριος, τον Σταυρό και την λαμπάδα και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:
«Τα δύο σύμβολα αυτά, είναι πολύ ουσιαστικά για τη ζωή όλων μας, γιατί και εμείς στο Μυστήριο του Βαπτίσματος μας, όταν γίναμε χριστιανοί, η Αγία μας Εκκλησία μας προσέφερε τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίο και φέρομαι στο σώμα μας μέχρι το τέλος της ζωής μας και συγχρόνως λάβαμε και τη λαμπάδα, για να μας θυμίζει, ότι η Ανάσταση της φύσεως μας, η παλιγγενεσία μας,  είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και ταυτισμένη με το Μυστήριο της Βαπτίσεως μας.
Ο Άγιος Φανούριος κρατάει τον Σταυρό και τη λαμπάδα, διότι ο μεν  Σταύρος θυμίζει, ότι η ζωή μας δεν είναι βασισμένη πάνω σε ένα σύμβολο εξουσίας, διότι ο Σταύρος δεν είναι σύμβολο δύναμης και ισχύος, ούτε σύμβολο σταυροφοριών και επεκτατισμών, αλλά είναι το σύμβολο της απέραντης αγάπης, της αγάπης της Σταυρωμένης, της αγάπης της ματωμένης. Η αγάπη η αληθινή είναι η αγάπη η σταυρική και ο Σταυρός του Χριστού, μας θυμίζει πάντοτε στη ζωή μας, ότι η πορεία της ζωής μας, είναι μία διαρκής συνάντηση μεταξύ της οριζόντιας και της κάθετης κοινωνικότητας.
Η οριζόντια κοινωνικότητα είναι η μεταξύ μας σχέση και η κάθετη κοινωνικότητα είναι η σχέση μας με το Θεό. Η αγάπη προς το Θεό, όταν συναντά την αγάπη προς τον άνθρωπο και η αγάπη προς τον άνθρωπο, όταν  συναντά την αγάπη προς το Θεό, τότε πραγματικά μπορεί να πει κανείς ότι ζει τον Σταύρο  του Χριστού, ως τρόπο ζωής.
Από την άλλη η λαμπάδα με το ιλαρό της φως, φανερώνει ότι η ζωή μας καλείται να είναι ένα φως για τη ζωή των άλλων, ένα φως όχι εκθαμβωτικό, το οποίο τυφλώνει, αλλά ένα φως για να φωτίζει τον δρόμο της ζωής.  Η  λαμπάδα του Αγίου Φανουρίου,  η λαμπάδα των Αγίων, η λαμπάδα των χριστιανών είναι το κεράκι που ανάβουμε στις Εκκλησίες για να αναπέμψουμε προσευχή προς το Θεό,  η ζωή μας να είναι φωτισμένη και να είμαστε ένα φως μέσα στον κόσμο».
Στους Πανηγυρικούς Εσπερινούς παρέστη μεταξύ των πιστών και ο  Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σήμερα ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επισκέπτεται για την Θεία Λειτουργία και τις μεθέορτες Ιερές Ακολουθίες πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς του Αγίου Φανουρίου στην περιοχή Ταλαντίου και Λοκρίδος, όπου και περιοδεύει.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων