24/05/2019 24/05/2019 Μόλις κυκλοφόρησε το τεύχος Μαρτίου – Απριλίου της Εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή». Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδος αρθρογραφεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και στο άρθρο του με τίτλο «Οἱ Ἐκκλησιαστικὲς Σχολὲς καταρρέουν», ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στην θλιβερή πραγματικότητα της κατάρρευσης των Εκκλησιαστικών Σχολών της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία...
24 Μαΐου, 2019 - 15:47
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2019 - 17:05

Μητρ. Φθιώτιδος:«Οι Εκκλ. Σχολές καταρρέουν»

Διαδώστε:
Μητρ. Φθιώτιδος:«Οι Εκκλ. Σχολές καταρρέουν»

Μόλις κυκλοφόρησε το τεύχος Μαρτίου – Απριλίου της Εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή».

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδος αρθρογραφεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και στο άρθρο του με τίτλο «Οἱ Ἐκκλησιαστικὲς Σχολὲς καταρρέουν», ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στην θλιβερή πραγματικότητα της κατάρρευσης των Εκκλησιαστικών Σχολών της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία επήλθε μετά την μεταρρύθμιση, της κατάργησης του Ιερατικού χαρακτήρος των Εκκλησιαστικών Σχολών, μετατρέποντάς τες σε Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Το άρθρο του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:

Θλιβερή πραγματικότητα είναι η κατάρρευση των Εκκλησιαστικών Σχολών στην Εκκλησία της Ελλάδος. Μετά την μεταρρύθμιση, που κατάργησε ουσιαστικά τον Ιερατικό χαρακτήρα των Εκκλησιαστικών Σχολών και εξίσωσε με τα Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια, οι ιερατικές Εκκλησιαστικές Σχολές πήραν την κατιούσα. Το νέο σύστημα δεν ανταποκρινόταν στην ανάγκη της Εκκλησίας για προετοιμασία υποψηφίων ιερέων.

Παλαιότερα οι Εκκλησιαστικές Σχολές ήταν θερμοκήπια ιερατικών κλήσεων. Στην εσωτερική ζωή τα παιδιά, που είχαν την κλίση της Ιερωσύνης, εξεπαιδεύοντο εις τα της Ιερωσύνης, εδιδάσκοντο Τελετουργική, Ψαλτική, Τυπικό πέραν των άλλων θεολογικών μαθημάτων. Οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες, που ετελούντο με την συμμετοχή όλων των Ιεροσπουδαστών ήταν η καλύτερη εκπαίδευσή τους για την μελλοντική ιερατική τους σταδιοδρομία. Μέχρι σήμερα οι παλαιοί απόφοιτοι των Σχολών διακρίνονται όλων των ιερέων, γιατί γνωρίζουν να ψάλλουν, να λειτουργούν, να κηρύττουν.

Αυτά τα πνευματικά θερμοκήπια καταργήθηκαν. Η Εκκλησία τους υποψηφίους ιερείς τους έχει αφήσει στην τύχη τους. Τι θα γίνει λοιπόν; Με μαθηματική ακρίβεια και οι λίγοι ιερείς, που θα διορίζονται σε Ενορίες, θα είναι απαίδευτοι και ημιμαθείς. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για το μέλλον της Εκκλησίας. Οι γονείς των παιδιών, που έχουν κλίση για την ιερωσύνη, δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε τέτοια Σχολεία (Εκκλησιαστικά Γυμνάσια – Λύκεια) γιατί ευρίσκονται υπό διάλυση.

Είναι καιρός η Εκκλησία να επαναλάβει εκείνο που έγινε επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Α΄ που ανέλαβε τις Εκκλησιαστικές Σχολές.

Χωρισμό δεν θέλουν; Ας δώσει η Πολιτεία την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση στην Ιερά Σύνοδο, να φροντίσει η Εκκλησία την προετοιμασία των μελλοντικών ιερέων της.

Από την μία η αδιοριστία των Εφημερίων, από την άλλη η παραμόρφωση των Εκκλησιαστικών Σχολών πλήττουν την ίδια την Εκκλησία, της οποίας το μέλλον είναι όντως ζοφερό.

† ο Φθιώτιδος Νικόλαος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων