05/07/2020 05/07/2020 Στο ερημικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Θερμοπυλών, το οποίο είναι κτισμένο στην ορεινό όγκο της Ανάβρας Φθιώτιδος, μετέβη νωρίς πρωί του Σαββάτου 4 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προκειμένου να τιμήσει την Ιερά μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μιχαήλ του Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών, ο οποίος έζησε τα τελευταία 7 χρόνια...
05 Ιουλίου, 2020 - 10:39
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2020 - 10:44

Στο Μοναστήρι όπου ετάφη ο Άγιος Μιχαήλ Χωνιάτης ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος

Διαδώστε:
Στο Μοναστήρι όπου ετάφη ο Άγιος Μιχαήλ Χωνιάτης ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος

Στο ερημικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Θερμοπυλών, το οποίο είναι κτισμένο στην ορεινό όγκο της Ανάβρας Φθιώτιδος, μετέβη νωρίς πρωί του Σαββάτου 4 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προκειμένου να τιμήσει την Ιερά μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μιχαήλ του Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών, ο οποίος έζησε τα τελευταία 7 χρόνια της ζωής του, εκοιμήθη και ετάφη στο Ιστορικό αυτό Μοναστήρι, το οποίο τυγχάνει κτίσμα των Κομνηνών και το οποίο στην περίοδο της ακμής του αριθμούσε 200 και πλέον μοναχούς.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο ερμηνεύοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας.

Ακολούθως ο κ. Συμεών μετέβη στο ιστορικό χωριό Μενδενίτσα, το οποίο αποτελούσε την Καθέδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Θερμοπυλών και Μενδενίτσης. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου τέλεσε το ετήσιο Ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Εφημερίου του χωριού, π. Γεωργίου Λύτα, οποίος και εκοιμήθη μετά από ολιγόμηνη ασθένεια σε ηλικία 60 ετών, όντας εν ενεργεία Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγο παραμυθητικό και επιστηρικτικό προς την οικογένεια και τους κατοίκους του χωριού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από την παρουσία τόσων Ιερέων, αλλά και πιστών, οι οποίοι και είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό εντός και εκτός, προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη του μακαριστού Παπα – Γιώργη της Μενδενίτσας.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σ΄αυτόν τον ιστορικό τόπο, προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ευλογημένου Ιερέα, ενός αδελφού και συλλειτουργού μας, ενός Λειτουργού του Υψίστου, ενός ανθρώπου που θέλησε να διαθέσει την ύπαρξή του στην διακονία του Χριστού και στην διακονία των αδελφών του, όπως κάθε Ιερέας που είναι προσφέρει τον εαυτό του και την ύπαρξή του ολόκληρη στην Αγία Τράπεζα, στην διακονία της Εκκλησίας και στην διακονία των ανθρώπων, για να γίνεται η αμαρτία, έλεος και χάρη, για να γίνεται ο πόνος των ανθρώπων, χαρά, για να γίνεται το πρόβλημα, λύση και να πορεύεται ο άνθρωπος τον δρόμο του αγιασμού. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος από οσιακές ψυχές που αφιέρωσαν τον εαυτό τους, την ύπαρξη τους ολόκληρη στον Θεό και στους αδελφούς τους. Η πιο ευλογημένη επιλογή ζωής για κάθε άνθρωπο, είναι να αυτοπροσφέρεται, να δίνεται για χάρη των άλλων».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο κατά σάρκα υιός του μακαριστού π. Γεωργίου, π. Νικόλαος Λύτας, Κληρικός της Μητροπόλεως, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λυγαριάς, εκ μέρους της οικογένειας του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογημένη και τιμητική παρουσία του στο ετήσιο μνημόσυνο του πατρός τους, αλλά και για την πατρική συμπαράσταση του στο πένθος τους.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με όλους τους κατοίκους του χωριού στην γραφική πλατεία της Μενδενίτσας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων