19/09/2023 19/09/2023 Με μία όμορφη γιορτή με σύνθημα την αγάπη και με δάκρυα συγκίνησης από μικρούς και μεγάλους, ολοκληρώθηκε και το φετινή πρόγραμμα φιλοξενίας δεκάδων παιδιών από την Ουκρανία, και μάλιστα από την βομβαρδισμένη πόλη Μπούτσα, στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος...
19 Σεπτεμβρίου, 2023 - 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2023 - 12:23

Τα παιδιά από την Ουκρανία έκλεισαν την αυλαία των Κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Διαδώστε:
Τα παιδιά από την Ουκρανία έκλεισαν την αυλαία των Κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Με μία όμορφη γιορτή με σύνθημα την αγάπη και με δάκρυα συγκίνησης από μικρούς και μεγάλους, ολοκληρώθηκε και το φετινή πρόγραμμα φιλοξενίας δεκάδων παιδιών από την Ουκρανία, και μάλιστα από την βομβαρδισμένη πόλη Μπούτσα, στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος υλοποίησε με επιτυχία το πολυήμερο πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στα παιδιά της Ουκρανίας μέσω της Αγγλικής γλώσσας», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τις Πρεσβείες στην Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ουκρανίας, καθώς και την Εκπαιδευτική Κοινότητα της Π.Ε. Φθιώτιδος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε καθημερινό πρόγραμμα λειτουργικής και κατηχητικής αγωγής στην γλώσσα των παιδιών από ειδικούς κληρικούς, δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, δράσεις με κοινωνικούς λειτουργούς και γυμναστές, ενώ τα σαββατοκύριακα ήταν αφιερωμένα στον ελληνικό πολιτισμό και την ορθόδοξη πνευματικότητα. Επίσης, τα παιδιά επισκέφτηκαν μοναστήρια και προσκυνήματα, αρχαιολογικούς χώρους αλλά και ειδικά για παιδιά κέντρα αναψυχής και ψυχαγωγίας, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, εκπαίδευση και διασκέδαση μαζί.

Μάλιστα κατά την περίοδο της παραμονής τους, υπό την ευθύνη του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και η απειλητική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, καθώς στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου απαιτήθηκε η προληπτική εκκένωση του Κατασκηνωτικού Κέντρου και η φιλοξενία των παιδιών και των συνοδών τους στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας.

Κορύφωση του προγράμματος ήταν η εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν τα παιδιά στο Κατασκηνωτικό Κέντρο προς τιμήν. του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία του Πρέσβη της Ουκρανίας στην χώρα μας κ. Sergii Shutenko, της κ. Σάνας Σουρέντρα Μορφωτικής Ακολούθου της Πρεσβείας των ΗΠΑ και εκπροσώπου του Πρέσβη των ΗΠΑ στην χώρα μας κ. Γεωργίου Τσούνη, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, της εριτίμου Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα και των αρχών του τόπου. Τα παιδιά παρουσίασαν τραγούδια και καλλιτεχνικά δρώμενα στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα ουκρανικά, με σύνθημα την αγάπη, μια αγάπη αληθινή, η οποία θα νικήσει τον πόλεμο και θα φέρει ξανά την ειρήνη.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η συνεργάτιδα του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού για Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τις Διεθνείς Σχέσεις κ. Ρούλα Κεχρή, η οποία και αναφέρθηκε στην ενθάρρυνση και παρότρυνση του Περιφερειάρχου στην υλοποίηση και του φετινού προγράμματος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον χαιρετισμό του χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Είναι μεγάλη η χαρά μας, που και φέτος η θερινή περίοδος του Κατασκηνωτικού μας Κέντρου, η οποία ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου ολοκληρώνεται με τη φιλοξενία παιδιών από την Ουκρανία.
Υλοποιήσαμε ένα πολυήμερο πρόγραμμα, καρπό η συνεργασίας πολυμερούς, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα και τις Πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, το οποίο μας έδωσε την χαρά να διδαχθούμε από αυτά τα παιδιά, να λάβουμε το μήνυμα της ειρήνης και της αγάπης, το μήνυμα της αδελφοσύνης από αυτά τα παιδιά. Δόθηκε η δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να στείλουν ένα μήνυμα προς τον σύγχρονο κόσμο, ένα μήνυμα παράκλησης και ικεσίας να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να σταματήσει αυτή η άδικη επίθεση, η ακατανόητη, η αδικαιολόγητη, η προκλητική επίθεση, η οποία βιάζει όχι μόνο την κοινή λογική, αλλά βιάζει και το Ευαγγέλιο του Χριστού. Είναι μεγάλο έγκλημα άνθρωποι που ομνύονται ότι είναι ορθόδοξοι, είναι βαπτισμένοι ορθόδοξοι, έχουν διδαχτεί την ορθοδοξία και μάλιστα αν είναι ορθόδοξοι το οφείλουν στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, είναι απαράδεκτο, άνθρωποι, οι οποίοι έχουν διδαχτεί το Ευαγγέλιο της αγάπης και της ειρήνης, για πρόσκαιρα συμφέροντα, για οποιαδήποτε αφορμή, να επιτίθενται σε αδελφούς τους επίσης ορθοδόξους και ομοδόξους. Άλλωστε ο Μέγας Βασίλειος, τολμά και διδάσκει ότι: «ο κάθε πόλεμος είναι εμφύλιος πόλεμος από τη στιγμή που αδελφός σκοτώνει αδελφό, γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε αδελφοί μεταξύ μας».

Τα παιδιά με την παρουσία τους, με τα πρόσωπά τους, με τη γιορτή τους στέλνουν ένα πολύ δυνατό μήνυμα και θέλω έτσι δημόσια να τα επαινέσω και να τα συγχαρώ, μαζί και τους συνοδούς τους, διότι η παρουσία τους εδώ μέχρι σήμερα και μέχρι να φύγουν υπήρξε ένα σχολείο για όλους μας. Βρεθήκαμε και εδώ αντιμέτωποι με την κακοκαιρία, με πλημμυρικά φαινόμενα και τα παιδιά με πολλή ψυχραιμία ακολούθησαν τις οδηγίες μας, πήραν το μαξιλάρι τους στο χέρι τους και φυσικά είχαμε τη συμπαράσταση και πάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος που πάντοτε είναι στο πλευρό μας και μεταφέραμε τα παιδιά στη Λαμία και ξαναεπιστρέψαμε για να συνεχίσουμε με ασφάλεια το πρόγραμμά μας. Αυτό απέδειξε και αντανακλαστικά υψηλά πολιτικής προστασίας και ευθύνης και ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Ελληνική Αστυνομία και ιδιαιτέρως το Αστυνομικό Τμήμα Καμένων Βούρλων – Καινουρίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλες τις αρχές, διότι στέκονται πραγματικά με ευθύνη και στηρίζουν όλες αυτές τις προσπάθειες.

Ευχαριστούμε τα παιδιά διότι με τη συμπεριφορά τους, με την επίδοσή τους και με την αγαθότητα που έχουν και την αγνότητα έστειλαν σε όλους εμάς τους μεγάλους ένα μήνυμα ειρήνης και αγάπης. Ευχόμαστε όσο προχωράει η ζωή των παιδιών, όσο μεγαλώνουν, να θυμούνται την Ελλάδα, να θυμούνται το Καινούριο, να θυμούνται τη Φθιώτιδα, να θυμούνται τη Στερεά Ελλάδα και να μας επισκεφτούν και πάλι με χαμόγελα ειρήνης και χαράς».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Για μια ακόμη χρονιά σας καλωσορίζουμε με πολλή αγάπη στην Φθιώτιδα, με διπλή ελπίδα και προσδοκία. Αυτός ο πόλεμος να είναι μια σύντομη, δυσάρεστη παρένθεση στην ζωή σας και η φιλοξενία σας εδώ στο φιλόξενο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος να είναι μια ευχάριστη παρένθεση σε αυτή την δυσάρεστη περίοδο της ζωής σας.

Να έχετε πάντα το Καινούργιο και την Φθιώτιδα στην καρδιά σας και εμείς να μαθαίνουμε τα νέα σας και να είστε ευτυχισμένοι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και σε όλους τους ιερείς και σε όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ήταν μεγάλη χαρά παιδιά που σας είχαμε κοντά μας».

Η εκπρόσωπος του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας κ. Σάνας Σουρέντρα στον χαιρετισμό της μετέφερε την αγάπη και τις ευχές του Πρέσβη κ. Γεωργίου Τσιούνη προς τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος. Είναι ένα ακόμη πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το οποίο αντανακλά τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, που βρίσκεται σε δυσκολία από πολλούς παράγοντες.

Το πρόγραμμα αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί απευθύνεται σε παιδιά που ζουν με μεγάλες δυσκολίες και είναι μεγάλη μας χαρά που η Πρεσβεία και το τμήμα μας συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια».

Ο Πρέσβης τους Ουκρανίας κ. Sergii Shutenko ανέφερε:

«Πριν τρία χρόνια που συνάντησα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, δεν πίστευα ότι σήμερα θα βρισκόμασταν ξανά σε ένα τόσο όμορφο μέρος, αλλά βλέπω ότι με ό,τι ασχολείται ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, με τον οποίο γνωριζόμαστε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα υπηρεσία στην Ελλάδα, γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα λοιπόν, που επισκέπτομαι αυτόν τον χώρο για τρίτη φορά, θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό και τον Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Γεώργιο Τσιούνη, καθώς και την Μορφωτική Ακόλουθο κ. Σάνα Σουρέντρα και όλους συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος, την ειδική συνεργάτιδα του κ. Περιφερειάρχου κ. Ρούλα Κεχρή και όλους όσους βοήθησαν στην ασφαλή μεταφορά των παιδιών στην Ελλάδα και επίσης ευχαριστώ τα παιδιά που ήταν τόσο γενναία σε όλες τις δυσκολίες.

Η πόλη Μπούτσα, απ΄όπου προέρχονται τα παιδιά έγινε γνωστή παγκοσμίως από την βαρβαρότητα, που γνώρισε από την ρωσική εισβολή.

Ευχαριστώ την ελληνική Κυβέρνηση για την στήριξη και είμαι χαρούμενος για την αλληλεγγύη, η οποία στηρίζει όλο τον κόσμο, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Αυτή την αλληλεγγύη ζήσατε εσείς παιδιά που μπορέσατε για λίγο να ξεκουραστείτε, να δείτε τον ήλιο της Ελλάδας και να χαρείτε. Μακάρι αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί με την συνεργασία όλων μας».

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, όλους όσους εμπνευστήκαν και διοργάνωσαν με αισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης αυτό το πρόγραμμα σε μία τόση δύσκολη εποχή για την φίλη χώρα Ουκρανία. Μεταφέρω εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητος της Στερεάς Ελλάδος την ανοιχτή μας αγκαλιά με αγάπη για όλα τα παιδιά που δοκιμάζονται σκληρά από τον πόλεμο. Εύχομαι παιδιά, το διάστημα αυτό που ζήσατε στον μικρό αυτό παράδεισο, το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως να ζήσατε στιγμές όμορφες, που θα θυμάστε κατά την επιστροφή στην πατρίδα μας.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να τελειώσει σύντομα αυτός ο σκληρός και άδικος πόλεμος και του χρόνου να γιορτάζουμε όλοι μαζί την ειρήνη στην πατρίδα σας.

Τα σχολεία μας είναι έτοιμα σε όλη την διάρκεια της χρονιάς να υποδεχθούν παιδιά από την Ουκρανία και τις οικογένειες σας και να σας στηρίξουν με κάθε τρόπο».

Ακολούθησε το εορταστικό πρόγραμμα, το οποίο ετοίμασαν και παρουσίασαν τα παιδιά με την βοήθεια των εκπαιδευτικών και των συνοδών τους, ενώ προβλήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό από τις δράσεις τους στο Καινούργιο και τις επισκέψεις τους τόσο σε τόπους ιερούς και ιστορικούς της Φιθιώτιδος όσο και στην Αθήνα.

Σε όλα τα παιδιά διενεμήθησαν αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος διένειμε ο ίδιος με αγάπη σε όλα τα παιδιά ως ευλογία μία ατζέντα για το νέο έτος 2024, συνοδευόμενη από την εξής αφιέρωση στα Ουκρανικά και στα Ελληνικά:

«Любі наші діти, Ми ніколи не забудемо ці дні, які ми разом провели у таборі відпочинку “Свята Катерина” Священної Митрополії Фтіотіди в Кенурйо Локріди у Греції. Ми любимо вас і молимося, щоб війна швидше закінчилася і ми знову зустрілися в радості та Мирі. Нехай з вами пребуде Христос. Митрополит Фтіотіди Симеон.»

«Αγαπημένα μου παιδιά, αυτές οι ημέρες, τις οποίες περάσαμε μαζί στο κατασκηνωτικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος “Η Αγία Αικατερίνη” στο Καινούριο Λοκρίδος στην Ελλάδα δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ. Σας αγαπάμε και προσευχόμαστε να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και να συναντηθούμε ξανά μέσα στην χαρά της ειρήνης. Ο Χριστός να είναι μαζί σας. ο Φθιώτιδος Συμεών».

Στην όμορφη αυτή γιορτή στο Κατασκηνωτικό Κέντρο παρέστη και ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, οι πολιτευτές της Αυτοδιοίκησης α΄και β΄ βαθμού, ο Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Ευάγγελος Κατσάρας, ο Διοικητής της 7ηςΕΜΑΚ Αρχιπύραρχος κ. Χρήστος Πλουμάκης, Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο Διευθυντής Β/ θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος κ. Χρήστος Γεωργίου, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων του τόπου.

Κατά την αναχώρηση των παιδιών από το Καινούργιο για την πατρίδα τους εκτυλίχθηκαν ιδιαίτερα φορτισμένες συγκινητικές στιγμές με δάκρυα χαράς, αγωνίας αλλά και ελπίδας.

Με το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε το θερινό πρόγραμμα στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος με 10 κατασκηνωτικές περιόδους, ένα μεγάλο αθλητικό τουρνουά, ένα μεγάλο θερινό φεστιβάλ, με το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Νεότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος και με το summer school των παιδιών της Ουκρανίας. Συνολικά φιλοξενήθηκαν το διάστημα των 100 αυτών ημερών περισσότερα από 1200 παιδιά, ενώ 350 εθελοντές και εθελόντριες στήριξαν αυτήν την τεράστια προσπάθεια, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων