20/03/2022 20/03/2022 Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα, χθες, Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022, οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη Εορτή της Συνάξεως Πάντων των Φθιωτών Αγίων στην Ιερά Καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου από χθες το απόγευμα έχουν τεθεί προς προσκύνηση και ευλογία τα Ιερά Λείψανα του πολυαρίθμου...
20 Μαρτίου, 2022 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2022 - 8:42

Ύδρας Εφραίμ: « Όταν στην καρδιά μας μπει ο Χριστός, τότε τα πάντα είναι δυνατά»

Διαδώστε:
Ύδρας Εφραίμ: « Όταν στην καρδιά μας μπει ο Χριστός, τότε τα πάντα είναι δυνατά»

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα, χθες, Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022, οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη Εορτή της Συνάξεως Πάντων των Φθιωτών Αγίων στην Ιερά Καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου από χθες το απόγευμα έχουν τεθεί προς προσκύνηση και ευλογία τα Ιερά Λείψανα του πολυαρίθμου χορού των Φθιωτών Αγίων.

Νωρίς το πρωί στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας και Συνοδικός Γραμματέας, Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής μαζί με πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως και έψαλλαν μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού του Ωδείου κ. Αναργύρου Βλάχου, Πρωτοψάλτου του Ναού του Πολιούχου Λαμίας Ευαγγελιστού Λουκά.

Ο π. Άνθιμος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία των Ιερών Λειψάνων στην ζωή των χριστιανών και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Η Αγία μας Εκκλησία δίνει μεγάλη αξία στο ανθρώπινο σώμα, ως ναό του Αγίου Πνεύματος και η θεολογία της Εκκλησίας μας αποτυπώνεται με την τιμή και την προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων μας».

Στις 11:00 π.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μαζί με ιερείς και διακόνους τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου υπέρ ιάσεως πάντων των νοσούντων αδελφών μας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η παρουσία των Αγίων στην ζωή μας γίνεται αγωγός της ιαματικής Χάριτος, την οποία προσφέρει ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Όλοι οι Άγιοι είναι ιατροί, ανάργυροι και θαυματουργοί. Ο πάντιμος χορός των Φθιωτών Αγίων είναι λοιπόν ένας χορός ιαματικών και θαυματουργών αγίων της Εκκλησίας μας, ανάμεσα στους οποίους περίοπτη θέση κατέχει ο πολιούχος μας, ο Άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς ο ιατρός. Συνάμα όμως οι Άγιοι μας είναι φορείς των ακτίστων δωρεών Θεού και γίνονται για μας πρεσβευτές και μεσίτες για να λάβουμε το θείο έλεος, την συγχώρηση, την άφεση αμαρτιών αλλά και την δύναμη για τον αγώνα της μετανοίας και της ζωής».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών συνοδευόμενος από ιερείς της Μητροπόλεως, κομίζοντας Ιερά Λείψανα των Φθιωτών Αγίων, μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου εψάλη ειδική παράκληση υπέρ πάντων των νοσούντων και των διακονούντων αυτούς και διένειμε σε ειδικά φιαλίδια άγιον έλαιον εκ του Ιερού Αρχιερατικού Ευχελαίου, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση, υγεία, δύναμη και ευλογία σε όλους.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ανδρέας Κολοκυθάς υπογραμμίζοντας την μεγάλη αξία της σημερινής επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών τόνισε ότι «αποτέλεσε ενίσχυση και ευλογία για όλο το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας».

Στις 18:00 μ.μ. οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, οι εφημέριοι και συνεργάτες του Ναού, μαθητές και μαθήτριες του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, μικρά παιδιά από τις κατηχητικές συντροφιές του Ναού και πλήθος πιστών υποδέχτηκαν τους εκλεκτούς Αγίους Αρχιερείς, προσκεκλημένους του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ, και Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο για την Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Πολυαρχιερατικού Εσπερινού, η οποία μετεδόθη από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος με πολύ θερμά λόγια και απέριττο σεβασμό καλωσόρισε τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Αγίων μας, απαριθμώντας τα Μυστήρια της αγιότητος, τα οποία είναι το Μυστήριο της πίστεως, το Μυστήριο του Σταυρού και το Μυστήριο της Πεντηκοστής».

Χαρακτηριστικά ο Άγιος Ύδρας σημείωσε:
«Εν πρώτοις αδελφοί μου θέλω να σας παρακαλέσω να προσευχηθείτε, να προσευχηθούμε όλοι μας με πίστη για να επικρατήσει η λογική, η σωφροσύνη και η ειρήνη στον κόσμο.
Ζούμε στην πιο κατανυκτική περίοδο της Εκκλησίας μας, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία είναι το έαρ της ψυχής μας. Η Εκκλησία μας και η πίστη μας είναι μια διαρκής άνοιξη, διότι προορισμός μας είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ο Σταυρωθείς και Αναστάς Χριστός μας και όσες κρίσεις και δοκιμασίες και αν περνάμε στην ζωή μας, δεν πρέπει να μας κρατήσουν μακριά από την εν Χριστώ ζωή.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Αγίων μας είναι ότι δεχόταν στην ζωή τους το θέλημα του Θεού απροϋπόθετα. «Γενηθήτω το θέλημά Σου», έλεγαν στον Χριστό και δεχόταν το θέλημα του Θεού στην ζωή τους, χωρίς δισταγμό.

Πηγή της αγιότητος είναι ο Χριστός και οι Άγιοι μας ζούσαν στην καρδιά τους το Μυστήριο της Αγιότητος. Το Μυστήριο της Πίστεως, το Μυστήριο του Σταυρού και το Μυστήριο της Πεντηκοστής, το Μυστήριο του Αγίου Πνεύματος.

Η καρδιά μας είναι ο τόπος που αγωνιζόμαστε και όταν μπει ο Χριστός στην καρδιά μας τότε τα πάντα είναι δυνατά».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο κ. Εφραίμ υπογράμμισε:
«Οι Άγιοι είναι οι φίλοι μας, είναι τα αδέλφια μας που μας φροντίζουν και μας αγκαλιάζουν στοργικά. Είναι ζωντανοί ανάμεσά μας, μας βλέπουν, μας ακούν και ζουν τον πόνο μας. Μας αγκαλιάζουν όλους με πνεύμα θυσίας, όπως ο Χριστός μας αγκάλιασε όλο τον κόσμο πάνω στο Σταυρό.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αγίων είναι ότι σε όλη τους την ζωή αγωνίστηκαν με πνεύμα θυσίας και αγάπης για τον συνάνθρωπο και όχι με πνεύμα αδιαφορίας και σε αυτόν τον δρόμο μας καλούν να βαδίσουμε όλοι μας».

Κατακλείοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Άγιος Ύδρας ευχήθηκε σε όλους ο Πολυάριθμος χορός των Αγίων της Φθιώτιδος να σκεπάζουν όλο τον κόσμο και να ικανοποιούν όλα τα αιτήματα των προσευχών του ποιμνίου της Φθιώτιδος.

Απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Άγιος Ύδρας σημείωσε:
«Σεβασμιώτατε και λίαν προσφιλέστατε Άγιε Αδελφέ κ. Συμεών, δεχθείτε ταπεινά και από τα βάθη της καρδιάς μου τα θερμά μου συγχαρητήρια για το σπουδαίο ποιμαντικό έργο που επιτελείτε στην Μητρόπολή σας. Τα έργα σας όλα είναι καλά, διότι είναι βγαλμένα από το κάλλος της ψυχής σας και όταν η ψυχή έχει ομορφιά, έχει κάλλος, ότι και να φτιάξουμε είναι πολύ ωραίο. Χρόνια πολλά σε όλους»!

Αργά το βράδυ, στην πόλη της Λαμίας έφθασε εκ Ρεθύμνου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσκεκλημένος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, για να προεξάρχει στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και να κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Σήμερα το πρωί (Κυριακής Β’ Νηστειών), 20 Μαρτίου 2022, κορυφώνονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Στις 07:00 π.μ. τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθως Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Διευθυντού του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι εορταστικές Ακολουθίες προς τιμήν των Φθιωτών Αγίων θα ολοκληρωθούν το απόγευμα, όπου στις 18:00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. Προσκεκλημένος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Συμεών θα είναι ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Νεκτάριος Καρσιώτης, Ιεροκήρυκας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αθηνών «ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», ο οποίος θα ομιλήσει επίκαιρα με θέμα: «Θεολογικά και Ανθρωπολογικά μηνύματα του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων