21/12/2022 21/12/2022 Η κατεδάφιση του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην συνοικία του Βύρωνα στην Καβάλα, έγινε «με πόνο ψυχής και μετά την προτροπή των αρμόδιων μηχανικών, των οποίων οι εκπονημένες μελέτες, δεν διασφάλιζαν την δομικότητα και στατικότητα του κτίσματος, ούτε καν για την ολική ανακαίνιση αυτού», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως...
21 Δεκεμβρίου, 2022 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2022 - 8:49

Καβάλα: Ο “Γολγοθάς” ανέγερσης νέου ναού μετά την κατεδάφιση της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Διαδώστε:
Καβάλα: Ο “Γολγοθάς” ανέγερσης νέου ναού μετά την κατεδάφιση της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Η κατεδάφιση του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην συνοικία του Βύρωνα στην Καβάλα, έγινε «με πόνο ψυχής και μετά την προτροπή των αρμόδιων μηχανικών, των οποίων οι εκπονημένες μελέτες, δεν διασφάλιζαν την δομικότητα και στατικότητα του κτίσματος, ούτε καν για την ολική ανακαίνιση αυτού», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Η κατεδάφιση της εκκλησίας άρχισε τον Δεκέμβριο του 2021. Πέρασε, δηλαδή, ένα έτος, αλλά η ανέγερση του καινούργιου ιερού ναού δεν άρχισε ακόμα. Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, παρουσία του μητροπολίτη Φιλλιπων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανου, υποβλήθηκε νέος τεχνικός φάκελος του έργου και αίτημα για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Φιλαδέλφειας, Περγάμου και Αρκαδίου. Ο φάκελος θα εξεταστεί από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) και το αίτημα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα k-typos.gr επισημαίνει ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Φιλλίπων Νεαπόλως και Θάσου, ήρθε ο «απόλυτος αιφνιδιασμός και η δυσάρεστη έκπληξη», από την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής της Υπηρεσίας Δομήσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, που δεν ενέκρινε την «μελέτη υψηλής ποιότητας» την οποία εκπόνησαν οι αρμόδιοι μηχανικοί, που εισηγήθηκαν την κατεδάφιση της εκκλησίας! Έπρεπε να διευκρινιστούν οι όροι δόμησης και η ταύτιση οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής.

Μάλιστα, η πλήρης αυτή μελέτη, ήταν έτοιμη πριν γίνει η κατεδάφιση της εκκλησίας στον Βύρωνα. Αναρωτιόμαστε, επίσης, γιατί κατεδαφίστηκε η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πριν η μελέτη εξασφαλίσει την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής της Υπηρεσίας Δόμησης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και πριν αποφανθεί το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας στο αίτημα για την τροποποίηση του (εγκεκριμένου) ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως.
-Από την ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Φιλλιπων Νεαπόλεως και Θάσου προκύπτει πως οι αρμόδιοι μηχανικοί είχαν επιφύλαξη για την δομικότητα και την στατικότητα του κτίσματος εάν γινόταν ολική ανακαίνιση αυτού. Έγινε έλεγχος από άλλο φορέα, π.χ. το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, για την στατική επάρκεια του κτίσματος; Απευθύνθηκε η Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ. σε πραγματογνώμονα, προκειμένου να λάβει την νόμιμη άδεια κατεδάφισης;
-Ο ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καβάλα λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του έτους 1958. Εγκαινιάστηκε από τον μητροπολίτη Χρυσόστομο. Χαρακτηρίστηκε ενοριακός με Προεδρικό Διάταγμα τον Ιανουάριο του 1977.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων