08/06/2020 08/06/2020 Με την ευχή να γίνει η ημέρα της Πεντηκοστής η γενέθλιος ημέρα μετανοίας μας και να «λουστούμε» στο φως του Χριστού και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ο πρεσβύτερος Σάββας Καραβολανίδης αναφέρεται στα γεγονότα της Πεντηκοστής και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος  στο κήρυγμα της ημέρας για την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.  Διαβάστε το ολόκληρο παρακάτω: «Η γενέθλιος ημέρα...
08 Ιουνίου, 2020 - 16:33

«Να γίνει η Πεντηκοστή η δική μας γενέθλιος ημέρα»

Διαδώστε:
«Να γίνει η Πεντηκοστή η δική μας γενέθλιος ημέρα»

Με την ευχή να γίνει η ημέρα της Πεντηκοστής η γενέθλιος ημέρα μετανοίας μας και να «λουστούμε» στο φως του Χριστού και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ο πρεσβύτερος Σάββας Καραβολανίδης αναφέρεται στα γεγονότα της Πεντηκοστής και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος  στο κήρυγμα της ημέρας για την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. 

Διαβάστε το ολόκληρο παρακάτω:

«Η γενέθλιος ημέρα μας.

Ευρισκόμενος ο Κύριος στην Ιερουσαλήμ κατά την μεγάλη εορτή της Σκηνοπηγίας, κατά τη οποία οι Ιουδαίοι έμεναν επί επτά ημέρες σε σκηνές, για να θυμούνται την πορεία των προγόνων τους από την Αίγυπτο προς την γη της επαγγελίας, κάνει λόγο στους Ιουδαίους για την πνευματική δίψα. Βλέπετε οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, ολιγογράμματοι κατά το πλείστον είχαν πνευματικές ανησυχίες, ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος της ύλης, της πολυμορφίας, του πλουραλισμού των μεταπτυχιακών και μάστερ δεν έχει ανάγκη πνευματική, δεν τον νοιάζει
ο αόρατος κόσμος της αποκαλύψεως, αλλά μόνο ο ορατός κόσμος των αποδείξεων.

«Εάν κανείς αισθάνεται πόθο και δίψα πνευματική, ας έρχεται σε μένα και ας πίνει. Ποταμοί εκ της κοιλίας (καρδίας) αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος» γράφει χαρακτηριστικά ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Κοντά στο Χριστό βρίσκει αγαλλίαση η ψυχή, γιατί από τα βάθη της καρδιάς Του αγαπάει και φροντίζει τα παιδιά του, όπως κάθε πατέρας και «τρέχουν» ποταμοί αστείρευτου ύδατος που αναπαύει και αναζωογονεί κάθε άνθρωπο.

Ασφαλώς ο Κύριος μ΄ αυτά τα λόγια εννοούσε το Άγιο Πνεύμα, το οποίο μετά την Πεντηκοστή θα ελάμβαναν όσοι θα πίστευαν σ΄Αυτόν. Ο Κύριος παρομοιάζει το Άγιο Πνεύμα με αστείρευτη πηγή, που αναβλύζει μέσα από την ψυχή του ανθρώπου, γιατί η χάρις του Αγίου Πνεύματος έρχεται στην ψυχή κάθε βαπτισμένου και προσφέρεται ασταμάτητα. Το Άγιο Πνεύμα είναι η αιτία της πνευματικής μας ζωής.

Η χάρις του Πνεύματος είναι που καθαρίζει καθετί ρυπαρό και αμαρτωλό. Μαλακώνει τις ψυχές, τις ποτίζει καθιστώντας αυτές καρποφόρες σε έργα αρετής. Μεταμορφώνει τον άνθρωπο και τον αναγεννά. Τον εμπνέει με ιερά συναισθήματα, με ενέργειες και πράξεις παράγοντας έτσι καρπούς αρετής και αγιότητας. Κι όταν ο άνθρωπος νιώσει αυτή την άπειρη αγάπη του Θεού για το πλάσμα του, τότε και οι δικές του ενέργειες, κινήσεις, λόγια μεταδίδονται στον συνάνθρωπο σαν κάτι φυσικό, όπως η αναπνοή μας.

Ακούγοντας τους λόγους του Κυρίου τα πλήθη άρχισαν να διχάζονται λέγοντας: «Αυτός είναι ο Προφήτης που περιμέναμε. Αυτός είναι ο Χριστός;». Άλλοι δεν περίμεναν ότι ο Χριστός θα έλθει από την Γαλιλαία. Κι άλλοι ήθελαν να τον συλλάβουν, χωρίς όμως να το τολμούν.

Ο Κύριος όμως συνεχίζει το κήρυγμά Του: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου. Εκείνος που με ακολουθεί δεν θα περιπλανιέται ποτέ στο σκοτάδι της αμαρτίας, αλλά θα έχει μέσα του ζωηφόρο και πνευματικό φως».

Το φως της ζωής, ο Μεσσίας και Σωτήρας, ήλθε επιτέλους στη ζωή των Ιουδαίων, αλλά δυστυχώς εκείνοι παρέμειναν στο σκοτάδι με την άρνηση και την αντίδρασή τους. Κατάσταση η οποία επαναλαμβάνεται πολλές φορές στην ιστορία και την πορεία του ανθρώπου.

Πόσοι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δέχθηκαν αλήθεια το φως της ζωής, της πίστεως και της αλήθειας, αλλά αντί να ζουν ζωή εν Χριστώ, ζωή λουσμένη στο φως, πελαγοδρομούν στο σκοτάδι του κόσμου και της αμαρτίας! Αιρέσεις παραθρησκείες, ιδεολογίες, φιλοσοφικά κινήματα παρασύρουν ανθρώπους σε πνευματική τύφλωση, ενώ δίπλα είναι και περιμένει ο Πατέρας, ο Χριστός για να μας χαρίσει το φως Του και να μας κάνει, χωρίς να το αξίζουμε, συγκληρονόμους της Βασιλείας Του.

Η Πεντηκοστή είναι η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας. Ας ευχηθούμε κι ας κάνουμε πράξη μια νέα αρχή στη ζωή μας. Αφού η δική μας ζωή επηρεάζει και το σύνολο της κοινωνίας, ας κάνουμε την αλλαγή.

Να γίνει η εορτή της Πεντηκοστής η δική μας γενέθλιος ημέρα. Τα δικά μας γενέθλια μετανοίας, λουσμένα στο φως του Χριστού και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Νέα ζωή, καινή ζωή».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ.
Πρεσβ. Σάββας Καραβολανίδης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων