12/01/2023 12/01/2023 Τους Θησαυρούς του Αγίου Αθανασίου Ερμακιάς, ένας από τους παλαιότερους Ναούς στο Δήμο Εορδαίας, καταγράφει και αξιολογεί Αρχαιολόγος με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία από την Αρχαιολογική υπηρεσία Κοζάνης με σκοπό την συντήρηση  διάσωση και  την ανάδειξη τους.  Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμακιάς Δημήτρης Σακελλάρης, ο Ναός κατασκευάστηκε το 1880 από πετράδες μάστορες του χωριού...
12 Ιανουαρίου, 2023 - 21:20
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2023 - 21:22

Εορδαία: Καταγράφονται οι θησαυροί του Ι.Ν Αγίου Αθανασίου Ερμακιάς  

Διαδώστε:
Εορδαία: Καταγράφονται οι θησαυροί του Ι.Ν Αγίου Αθανασίου Ερμακιάς  

Τους Θησαυρούς του Αγίου Αθανασίου Ερμακιάς, ένας από τους παλαιότερους Ναούς στο Δήμο Εορδαίας, καταγράφει και αξιολογεί Αρχαιολόγος με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία από την Αρχαιολογική υπηρεσία Κοζάνης με σκοπό την συντήρηση  διάσωση και  την ανάδειξη τους.

 Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμακιάς Δημήτρης Σακελλάρης, ο Ναός κατασκευάστηκε το 1880 από πετράδες μάστορες του χωριού με καταγωγή από την Ήπειρο και συντηρήθηκε το 2000, πλην όμως παραμένει στην παλαιά του κατάσταση, και χρήζει περαιτέρω εργασιών, καθώς επίσης οι εικόνες αλλά και τα υπόλοιπα κειμήλια εντός αυτού.

Το βλέμμα του επισκέπτη με την είσοδο του στην παλαιά εκκλησία αιχμαλωτίζει το περίτεχνο τέμπλο, που φιλοτεχνήθηκε την ίδια χρονική περίοδο με την ανέγερση του Ναού, και σύμφωνα με μαρτυρίες η χρηματοδότηση του προήλθε από την  τότε Αρχιεπισκοπή Μοναστηρίου.

«Είναι η πρώτη φορά που εξειδικευμένοι επιστήμονες ήρθαν στην Ερμακιά για να μελετήσουν όλο αυτόν τον πλούτο, να συντηρηθούν οι εικόνες και τα υπόλοιπα σκεύη, αντικείμενα, προσδοκώντας, πως με το πέρας όλων αυτών των εργασιών,  θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε ένα τμήμα του Ναού, σε Βυζαντινό Μουσείο, για να εκτεθούν τα κειμήλια. Θα ήταν χρήσιμο για την περιοχή μας» καταλήγει ο κ. Σακελλάρης.

Πηγή: ΕΡΤ Κοζάνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων