19/11/2023 19/11/2023 Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης, με συνεχείς αναφορές “Άξιος”, τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης. Στην ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχη, συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου...
19 Νοεμβρίου, 2023 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2023 - 22:02

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου

Διαδώστε:
Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης, με συνεχείς αναφορές “Άξιος”, τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης.

Στην ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχη, συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του πρώην Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, οι Σεβασμιώτατοι οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Σάμου κ. Ευσέβιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Σταγών κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Σισανίου κ. Αθανάσιος, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος, Άσσου κ. Τιμόθεος και Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος και οι Θεοφ. Επίσκοποι Σκοπέλου κ. Νικόδημος και Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Συμμετείχαν επίσης Πρωτοσύγκελλοι Ι. Μητροπόλεων, Ηγούμενοι και Ηγουμένες Ιερών Μονών, μετά των τιμίων συνοδειών τους, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι και οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και πολλών άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης.

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλωρίνης κ. Σωτήρης Βόσδου, Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Φλωρίνης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Οργανισμών της περιοχής, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Τον νέο Μητροπολίτη υποδέχτηκε στις 15:00 στην πλατεία της πόλης ο τοποτηρητής της Μητρόπολης, Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, με τον δήμαρχο και τους παριστάμενους Ιεράρχες που βρίσκονται στη Φλώρινα για την ενθρόνιση.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαβίδ, παρέδωσε την ποιμαντορική ράβδο στο νέο Ποιμενάρχη και ακολούθως ο Δήμαρχος Φλώρινας τον προσφώνησε με θερμούς λόγους εκ μέρους όλων των δημοτών.

Από την μεριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον λαό της Φλώρινας για την θερμή υποδοχή, και είπε: “Να εύχεστε για μένα, να προσεύχεστε, ώστε η αρχιερατική μου πορεία και το έργο μου να είναι πρώτα η αγιότητα της ζωής και της ψυχής μου και έπειτα η διακονία όλων σας”.

Στη συνέχεια εν πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Παν. Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνώρισης και κατάστασης του νέου Μητροπολίτου.

Κατα τη διάρκεια της τελετής ενθρόνισης ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος καλωσόρισαν και ευχήθηκαν στον νέο Μητροπολίτη κ. Ειρηναίο.

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γρεβενών ευχήθηκε στον νέο Μητροπολίτη να συνεχίσει την αγωνιστική πορεία της περιοχής και την αγιαστική θυσιαστική διακονία του προκατόχου του. “Ήρθατε για να συνεισφέρετε με την ειρηνοποιό διακονία σας”, υπογράμμισε.

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πρόνοια του Θεού φέρνει τον νέο Μητροπολίτη σε αυτόν τον ευλογημένο τοπο σε μια κρίσιμη καμπή, και ότι είναι βέβαιος οτι θα μοιραστεί με γενναιοδωρία, ελπίδα, αγάπη, ψυχική δύναμη και με τη χαρις του  και του Αγίου Πνεύματος θα μεταλαμπαδεύσει τα αισθήματα αγάπης και ευεργεσίας σε όλους τους πολίτες.

Ο ενθρονιστήριος λόγος

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο νέος Μητροπολίτης ευχήθηκε στονπρώην Μητροπολίτη Φλωρίνης να έχει υγεία και μακροημέρευση. “Στην καρδιά μου, στην ζωή είστε ο πνευματικός μου πατέρας και προστάτης. Να έχω την ευχή σας”.

Ως τους πνευματικούς προσανατολισμούς και στόχους του, ο νέος Μητροπολίτης μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η ανθρωπότητα περνάει πολυδιάστατη δοκιμασία, ενεργειακή, οικολογική, πολεμική, ανθρωπιστική. Η επιστήμη έχει επέλθει τεχνικά στο ανθρώπινο γονιδίωμα. “Μπαίνουμε σε μία εποχή που από την κρίση της κανονικότητας περάσαμε στην κανονικότητα της κρίσης”, είπε καιεπεσήμανε ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι σε πορεία αναζήτησης του ίδιου του ανθρώπου. Ο κόσμος γέμισε σκοτάδι, όπως ανέφερε. “Διώξαμε τον Χριστό και μείναμε κενοί και απροστάτευτοι”, είπε και συμπλήρωσε: “Ο άνθρωπος χωρίς Χριστό είναι ένα εξωτερικό φοβερό θέαμα”.

Την επομένη ήμερα, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης θα προεξάρχει σε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στων Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, όπου -μετά το τέλος της θείας λειτουργίας- θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού.

Mε φωτογραφίες και από ertnews

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων