26/02/2024 27/02/2024 Στις 26 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Θεοκλήτου και η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας τίμησε τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης κ. Θεόκλητο, ο οποίος άγει τα ονομαστήριά του. Πλήθος κόσμου και κληρικών τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές ακολουθίες με αφορμή τα ονομαστήρια του Γέροντος Μητροπολίτου. Την...
26 Φεβρουαρίου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2024 - 0:05

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης Θεοκλήτου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης Θεοκλήτου

Στις 26 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Θεοκλήτου και η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας τίμησε τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης κ. Θεόκλητο, ο οποίος άγει τα ονομαστήριά του. Πλήθος κόσμου και κληρικών τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές ακολουθίες με αφορμή τα ονομαστήρια του Γέροντος Μητροπολίτου.

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου, Βοηθού Επισκόπου και Πρωτοσυγκελλεύοντος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: πρώην Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, Σύρου κ. Δωροθέου και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Σύρου τόνισε την αγάπη και την αγιότητα του εορτάζοντος Γέροντος Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου, καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία από την γνωριμία και τη συναναστροφή του με τον Σεβασμιώτατο.

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, τελέστηκε Όρθρος και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας. Στον Όρθρο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος και στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, Καστορίας κ. Καλλινίκου, και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου. Στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος στον λόγο του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Γέροντος Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, σημειώνοντας ότι υπήρξε ένας ιεράρχης που με την προσφορά και την αγαπητική και θυσιαστική ζωή του ποίμανε την Ιερά Μητρόπολη και με το ταπεινό παράδειγμά του δίδαξε κάθε άνθρωπο.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώυτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος ευχήθηκε στον  προκάτοχο του Γέροντα Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο να έχει χρόνια πολλά, ώστε να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του και με την αγιότητα και το χαμόγελό του να συμβουλεύει τον ίδιο. Ανέφερε, επίσης, ότι ο πράος, ευγενής και ταπεινός χαρακτήρας του σπανίζει στην Εκκλησία μας, γι’ αυτό η Μητρόπολις καυχιέται για τον Γέροντα Μητροπολίτη της. Πριν την απόλυση, ο Γέροντας Μητροπολίτης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος προχείρισαν σε Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως τον εορτάζοντα διάκονο κ. Θεόκλητο Στάμκο.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν επισκέπτες ιερείς, διάκονοι και ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Δέβρελης, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν ο Βουλευτής Νομού Φλώρινας κ. Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Αθανάσιος Τάσκας, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλειος Γιαννάκης, ο Διοικητής του 1ου Συντάγματος Πεζικού Φλώρινας Συνταγματάρχης κ. Στέφανος Δοξάκης, ο Διοικητής της 3ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης της Πολεμικής Αεροπορίας Επισμηναγός κ. Νικόλαος Γκουλής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Φλώρινας Πύραρχος κ. Ιωάννης Μιαούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φλώρινας κ. Κωνσταντίνος Μαραγγός, ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Δόμησης, Δημοτικής Αστυνομίας, Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής κ. Νικόλαος Κωνσταντινίδης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Ρόζας, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού κα. Σοφία Φουδούλη – Τζώτζη, η Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Φλώρινας κα. Χριστιάνα Τσουμίτα και η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φλώρινας κα. Όλγα Μούσιου – Μυλωνά.

Το απόγευμα της 26ης Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων επισκέφτηκε τον εορτάζοντα Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης κ. Θεόκλητο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίο.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Ονομαστήρια γέροντος Μητροπολίτου πρ. Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων