10/12/2018 10/12/2018 Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί Ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα μάς αναφέρει ότι ο Ιησούς δίδασκε τον λόγο του Θεού μέσα σε μια Συναγωγή, δηλαδή σε μια εβραϊκή «εκκλησία» εκείνης της εποχής. Θα πρέπει να προσέξουμε την παρουσία του διδάσκοντος Χριστού στη Συναγωγή και να την δούμε...
10 Δεκεμβρίου, 2018 - 19:28
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2018 - 19:31

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ: Εκ του π. Ν. Μουλατσιώτη

Διαδώστε:
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ: Εκ του π. Ν. Μουλατσιώτη

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αγαπητοί μου αδελφοί

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα μάς αναφέρει ότι ο Ιησούς δίδασκε τον λόγο του Θεού μέσα σε μια Συναγωγή, δηλαδή σε μια εβραϊκή «εκκλησία» εκείνης της εποχής. Θα πρέπει να προσέξουμε την παρουσία του διδάσκοντος Χριστού στη Συναγωγή και να την δούμε σε αντίθεση με μια προηγούμενη ευαγγελική περικοπή «Του Σπορέως», που αναφέρει ότι ο Σπορέας, ο διδάσκαλος δηλαδή, «εξήλθεν» για να σπείρει τον λόγο του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων. Εδώ οι κληρικοί παντός βαθμού ας προσέξουμε μια σημαντική λεπτομέρεια που καταγράφεται στα Ευαγγέλια: Ο Διδάσκαλος ημών, ο Κύριός μας, δεν δίδασκε τον λόγο του Θεού μόνο μέσα στους ιερούς ναούς, αλλά εξερχόταν αυτών και κήρυττε διδάσκοντας στους δρόμους, στις πλατείες, στα σπίτια και όπου του δινόταν η ευκαιρία.

Τούτο για όλους εμάς σημαίνει, ότι η ποιμαντική και κηρυκτική μέριμνά μας για τον λαό του Θεού δεν τελειώνει μόνο με κάποια τυπικά καθήκοντα που πραγματοποιούνται μέσα στους ιερούς ναούς μας. Τουναντίον, πρέπει να αναζητήσουμε τα παιδιά μας, μικρούς και μεγάλους, σε όλους τους χώρους που συχνάζουν και ευρίσκονται, διδάσκοντάς τους τον θείο λόγο με το κήρυγμα, τις συμβουλές, αλλά και με την αγία ζωή που πρέπει άπαντες να έχουμε, μιμούμενοι τον μόνο Διδάσκαλό μας Ιησού Χριστό. Εάν δεν πράξουμε όπως μας περιγράφει το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας, τότε δεν θ’ αργήσει να έλθει η ημέρα που θα ευλογούμε άδειες καρέκλες μέσα στους ιερούς ναούς μας…

Κύριο μέλημα των ποιμένων της Εκκλησίας αλλά και όλων των μαθητών του Ιησού Χριστού είναι η αγία ζωή τους και η διδασκαλία του Ευαγγελίου σύμφωνα με τη σχετική εντολή του Κυρίου που μας λέει: «Πορευθέντες διδάξατε προς όλους…». Γνωρίζουμε επίσης ότι δίδασκε όχι μόνο ο Κύριός μας, αλλά και οι μαθητές Του. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα διδάσκουν όχι μόνο οι κληρικοί, αλλά και οι σύγχρονοι μαθητές του Ιησού, οι πιστοί χριστιανοί που ακολουθούν κατά βήμα τον Ιησού Χριστό.

Υπάρχουν τέτοιοι ποιμένες και χριστιανοί στις ημέρες μας; Βεβαίως και υπάρχουν και εκδαπανούν καθημερινά όλες τις δυνάμεις τους, προσφέρουν τον εαυτό τους, θυσιάζοντας τα πάντα για να φθάσει ο λόγος του Θεού σε όλα τα μέρη της χώρας μας. Διδάσκουν όπου βρεθούν, με λόγια και με έργα, εντός και εκτός των ιερών ναών, διδάσκουν Ιησούν Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα εκ νεκρών.

Ωστόσο μέσα στον ίδιο χώρο που ακούσαμε σήμερα ότι κήρυττε ο Κύριός μας, βρίσκεται και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που τη βλέπουμε στο πρόσωπό του αρχισυναγώγου, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου ιερού ναού. Βλέποντας τον ζήλο, την εργατικότητα, την αγάπη του Ιησού Χριστού για τον λαό του Θεού και επειδή ο ίδιος δεν έκανε τίποτα σημαντικό, ενοχλήθηκε από την παρουσία και το έργο του Κυρίου μας. Προσπάθησε λοιπόν να Τον μειώσει μπροστά στα μάτια του κόσμου, λέγοντας ότι ο Ιησούς από την Ναζαρέτ παραβιάζει την αργία του Σαββάτου.

Ο Κύριος δεν άφησε αναπάντητη αυτή τη συκοφαντία, που είχε ως κίνητρό της την ποιμαντική απραξία του αρχισυναγώγου, αλλά τον αποκάλεσε δημόσια υποκριτή. Ας θυμηθούμε ότι και όλα τα φοβερά ουαί, ο Κύριός μας δεν τα απεύθυνε προς τους πιστούς της εποχής εκείνης, αλλά προς τους υποκριτές ιερείς, οι οποίοι ενώ δεν εργάζονταν για τον λαό του Θεού, επιθυμούσαν όμως να έχουν την αγάπη, τον σεβασμό και την τιμή από τους πιστούς.

Από τη στιγμή που ήλθε ανάμεσά τους το Φως και η Αλήθεια, φανερώθηκε η πνευματική φτώχεια τους, η ποιμαντική απραξία τους και η υποκρισία τους. Γι’ αυτό και αυτοί οργανώθηκαν στο πώς θα εξαφανίσουν το Φως, οδηγώντας τον Ιησού στη Σταύρωση, ώστε να συνεχίσουν να κινούνται άνετα και πάλι μέσα στο σκοτάδι… Τι κι αν πέρασαν από τότε δύο χιλιάδες χρόνια; Η ιστορία μαρτυρεί ότι αν ο άνθρωπος δεν αλλάξει, αν δεν αφήσει τον Θεό να μεταμορφώσει τον χαρακτήρα του και την ζωή του, θα συνεχίζει να είναι υποκριτής και να κινείται για πάντα μέσα στο σκοτάδι.

Αδελφοί μου, η σημερινή ευαγγελική περικοπή αποκαλύπτει ενώπιόν μας, μέσα στο Ναό του Θεού, την Αλήθεια που είναι ο Χριστός και την υποκρισία που είναι ο αρχισυνάγωγος. Εμείς σε ποια κατηγορία ως κληρικοί και ως χριστιανοί ανήκουμε;

Ας προσέξουμε όλοι μας, διότι έρχεται ημέρα κατά την οποία θα βρεθούμε ενώπιον του Δικαίου Κριτού και θα αποδώσει εις έκαστον από εμάς σύμφωνα με την ζωή και τα έργα του. Ας φροντίσουμε λοιπόν να βρεθούμε λουσμένοι στο φως που εκπροσωπεί ο Χριστός μας και όχι ενδεδυμένοι με την υποκρισία που εκπροσωπεί ο αρχισυνάγωγος του σημερινού Ευαγγελίου. Αμήν.

ΠΗΓΗ: freemomks.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων