15/06/2020 18/06/2020 Την  θλίψη του εκφράζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος για την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κηρύσσοντας την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος σε γενικό πένθος έως τις 14 Αυγούστου. “Με αφορμή τις θλιβερές στιγμές που ζει η τοπική μας Εκκλησία, γονυπετείς στις προσευχές και στις δεήσεις...
15 Ιουνίου, 2020 - 15:49
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2020 - 19:40

Μητροπολίτης Θεόκτιστος: “Σήμερα η Φωκίδα θρηνεί”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Θεόκτιστος: “Σήμερα η Φωκίδα θρηνεί”

Την  θλίψη του εκφράζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος για την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κηρύσσοντας την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος σε γενικό πένθος έως τις 14 Αυγούστου.

“Με αφορμή τις θλιβερές στιγμές που ζει η τοπική μας Εκκλησία, γονυπετείς στις προσευχές και στις δεήσεις μας, κ η ρ ύ σ σ ο υ μ ε την Ιερά μας Μητρόπολη σε γενικό πένθος έως τις 14.8.2020, συμπάσχοντας στη σκληρή δοκιμασία της δεινώς εμπερίστατης ιεράς Αδελφότητος των μοναζουσών”, τονίζει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος σήμερα θρηνεί! Στέκει συγκλονισμένη και δακρυρροούσα μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία, κατώδυνη στην ψυχή και στην καρδιά, ενεή στο τραγικό ολοκαύτωμα του εν χρήσει καθολικού της Ιεράς Μονής της Θεοτόκου, της επωνομαζομένης Βαρνάκοβας και ιδιαιτέρως μπροστά στην ολοσχερή καταστροφή της θαυματουργού και εφέστιας εικόνας Της.

Σε συνέχεια του πύρινου εφιάλτη που ενέσκηψε προ τριετίας, νέα πυρκαγιά έπληξε το βράδυ της 14ης Ιουνίου 2020 την Ιερά Μονή.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Βαρνάκοβας -ένα από τα πέντε αρχαιότερα της Ελλάδας, η Αγία Λαύρα της Ρούμελης-, έχει μακραίωνη ιστορία από το 1071, με ιδρυτή τον άγιο Αρσένιο το Βαρνακοβίτη και πρώτους κτίτορες δύο Κομνηνούς!

Κόσμημα, σέμνωμα και καύχημα της Ι. Μονής υπήρξε ανά τους αιώνες όχι η αυτοκρατορική καταγωγή των πρώτων κτιτόρων της, όχι τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα του καθολικού, όχι το σπάνιο αρχείο της βιβλιοθήκης με τα περίφημα χρυσόβουλα, αλλά η θαυματουργός και εφέστιος εικόνα της Παναγίας, της Μεγαλομάτας Παναγιάς, της Γιάτρισσας, που το στοργικό Της βλέμμα έστρεφε και παρακολουθούσε τα παιδιά Της όπου και αν αυτά βάδιζαν, θεραπεύοντας συγχρόνως στην ψυχή και στο σώμα τους “πάθη πολλά και χαλεπά”.

Το εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου Της έγινε ταυτόχρονα με τον τορπιλισμό του ευδρόμου “Έλλη” στην Τήνο στις 15 Αυγούστου του 1940 και φανερώνει τη φοβερά προστασία Της στο δοκιμαζόμενο γένος.

Με αφορμή τις θλιβερές στιγμές που ζει η τοπική μας Εκκλησία, γονυπετείς στις προσευχές και στις δεήσεις μας, κ η ρ ύ σ σ ο υ μ ε την Ιερά μας Μητρόπολη σε γενικό πένθος έως τις 14.8.2020, συμπάσχοντας στη σκληρή δοκιμασία της δεινώς εμπερίστατης ιεράς Αδελφότητος των μοναζουσών.

Προσκαλούμε δε τους πιστούς να γίνουν συναγωνιστές της πίστεως και της αγάπης με εντατική προσευχή, ειλικρινή μετάνοια και συντριβή καρδίας, ώστε ο Θεός της παρακλήσεως, των οικτιρμών και της φιλανθρωπίας να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω θλίψη, κίνδυνο, ανάγκη και πένθος από ολόκληρο το έθνος μας.

Το χρονικό της πυρκαγιάς

Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στην ιστορική Μονή της Θεοτόκου Βαρνακόβης, του αγαπημένου μοναστηρίου των Κομνηνών με τη θαυματουργή εικόνα. Παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων της πυροσβεστικής καταστράφηκαν τόσο ο ναός της Μονής όσο και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Από την εικόνα διεσώθη ένα μικρό κομμάτι που έμεινε άθικτο και θα αξιολογηθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Επιτόπου έσπευσαν 26 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, που ενημερώθηκε στις 20:47, οι μοναχές πρόλαβαν κι αποχώρησαν έγκαιρα και δεν κινδυνεύουν.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ. Ξεκίνησε από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετσώνης «λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και έχουν αποτρέψει την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Γενάρη του 2017 είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το Μοναστήρι και τότε , εκτός από εγκαταστάσεις, είχε καταστραφεί η πλούσια βιβλιοθήκη του. Επίσης, με τον σεισμό του 1995 ο κυρίως ναός του Μοναστηριού έχει πάθει σημαντικές ζημιές και από τότε έχει κλείσει.

Ο ναός που χρησιμοποιείται από τότε ήταν ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον ναό υπάρχουν υπόγεια κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η επόμενη μέρα της φωτιάς: Εικόνες θλίψης στη Μ. Βαρνακόβης

Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβα

Η αγαπημένη Μονή των Κομνηνών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων