16/11/2020 16/11/2020 Η ιστορική μάχη του Αίπους (15 Νοεμβρίου 1912), η οποία έκρινε την απελευθέρωση της Χίου από τους Οθωμανούς Τούρκους με την θυσία του Ανθυποπλοιάρχου Π.Ν. Νικολάου Ρίτσου, του Δοκίμου Ιωάννου Παστρικάκη κ.α. ετιμήθη την 15ην Νοεμβρίου 2020 με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Καθεδρικό Βροντάδου) ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και...
16 Νοεμβρίου, 2020 - 14:10
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2020 - 14:11

Στην κορυφή του ιστορικού και αγιασμένου όρους Αίπος

Διαδώστε:
Στην κορυφή του ιστορικού και αγιασμένου όρους Αίπος

Η ιστορική μάχη του Αίπους (15 Νοεμβρίου 1912), η οποία έκρινε την απελευθέρωση της Χίου από τους Οθωμανούς Τούρκους με την θυσία του Ανθυποπλοιάρχου Π.Ν. Νικολάου Ρίτσου, του Δοκίμου Ιωάννου Παστρικάκη κ.α. ετιμήθη την 15ην Νοεμβρίου 2020 με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Καθεδρικό Βροντάδου) ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη το από αιώνος καθιερωμένο μνημόσυνο των ηρώων του Αίπους και επιμνημόσυνη δέηση στον Νάρθηκα του Ιερού Ναού όπου ευρίσκεται λάρνακα που φυλάσσονται τα οστά των ηρώων της Χιακής Ελευθερίας: «οι τύμβοι των οστέων αυτών τα όρια της Πατρίδος γης φυλάττουσιν».

Εν συνεχεία ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος μετέβη, συνοδευόμενος μόνον από τον Ιερολογ. Αρχιδιάκονο π. Απόστολο Λάρδα και τον Μανιάτη Πρόεδρο του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Μηχανικών Χίου κ. Πέτρον Ιωάν. Λαμπρινάκον, στην κορυφή του ιστορικού και αγιασμένου όρους Αίπος, στον χώρο που έγινε η ηρωική μάχη του 1912, και ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο λιτό μνημείο, που η φιλοπατρία των κατοίκων του Βροντάδου ανήγειρε στο σημείο της θυσίας των ηρώων.

Μετά την δέηση έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Σεβασμιώτατο και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Τηρουμένων, λοιπόν, των ορισθέντων υγιειονομικών μέτρων, η Εκκλησία και η Ναυτοσύνη της Χίου ετίμησε την μάχη του Αίπους!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων