27/03/2024 27/03/2024 Τα πνευματικά χρέη, μπορούμε να τα γλυτώσουμε με την μετάνοια και την θεία εξομολόγηση. Η αγάπη του Θεού δεν κουράζεται ποτέ να συγχωρεί, δυστυχώς εμείς κουραζόμαστε να μετανοούμε. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος στο κήρυγμά του κατά τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μετά την συμμετοχή του στην πανήγυρη της...
27 Μαρτίου, 2024 - 16:56
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2024 - 16:50

Επίσκοπος Σκοπέλου: “Η αγάπη του Θεού δεν κουράζεται ποτέ να συγχωρεί, δυστυχώς εμείς κουραζόμαστε να μετανοούμε”

Διαδώστε:
Επίσκοπος Σκοπέλου: “Η αγάπη του Θεού δεν κουράζεται ποτέ να συγχωρεί, δυστυχώς εμείς κουραζόμαστε να μετανοούμε”

Τα πνευματικά χρέη, μπορούμε να τα γλυτώσουμε με την μετάνοια και την θεία εξομολόγηση. Η αγάπη του Θεού δεν κουράζεται ποτέ να συγχωρεί, δυστυχώς εμείς κουραζόμαστε να μετανοούμε.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος στο κήρυγμά του κατά τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μετά την συμμετοχή του στην πανήγυρη της Συνάξεως πάντων των εν Φθιώτιδι διαλαμψάντων Αγίων, ο Θεοφιλέστατος διέπλευσε τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο μεταφέροντας την τιμία κάρα του Οσίου Δαυΐδ (καταγομένου από την Γαρδινίτσα, σημ. Κυπαρίσσι Λοκρίδος) στην Ιερά Μονή του.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος επισκέφθηκε την Ι. Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Μετόχιο της παλαιάς Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Ηλίων, όπου τον υποδέχθηκε η ηγουμένη Χρυσοβαλάντη και οι περί αυτήν μοναχές.

Το πρωί της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2024, ο Θεοφιλέστατος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον αρχιμ. Νικόλαο Πριμηκύριο-ιερατικώς προϊστάμενο του Ι. Ν. τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, τους πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Θάνο-εφημέριο της πανηγυριζούσης Ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Ιστιαίας, Γεώργιο Χαιρόπουλο-εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου πολιούχου Ιστιαίας, τον Οικόν. Ευστάθιο Αναγνώστου-εφημέριο της Ενορίας Αγ. Αναργύρων Αγριοβοτανίου και τον Διάκ. Χρήστο Ραμαντανάκη.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με την σάρκωση του Θεού ο άνθρωπος, μέλλει να απαλλαχθεί από το χρέος της αμαρτίας, αρκεί ο άνθρωπος να το επιθυμεί. Τα πνευματικά χρέη, μπορούμε να τα γλυτώσουμε με την μετάνοια και την θεία εξομολόγηση. Η αγάπη του Θεού, είπε ο Θεοφιλέστατος, δεν κουράζεται ποτέ να συγχωρεί, δυστυχώς εμείς κουραζόμαστε να μετανοούμε.

Το λειτούργημα του πνευματικού είναι εξουθενωτικό, ψυχοφθόρο, αλλά λυτρωτικό για τον πιστό, που πρέπει να προσέχει τις δικές του αμαρτίες και να μην ζητά από αυτόν λύσεις “μαγικές” και πρόχειρες, αλλά να έχει πνευματικό πατέρα και οδηγό της ψυχής. Η καλή αγωνία του πνευματικού, είναι να ακούσει από το στόμα του εξομολογούμενου την λυτρωτική φράση “τι να κάνω για να σωθώ”; “Πως να σωθώ”; Η μετάνοια είναι η θύρα του ελέους και επιστροφή στην αγκαλιά του Θεού.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία για την Εθνική μας παλιγγενεσία και κατόπιν η επιμνημόσυνη δέηση στο «Ηρώον» της πλατείας της Ιστιαίας.

Αμέσως μετά, ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος παρηκολούθησε την μαθητική παρέλαση και ανεχώρησε για τη Χαλκίδα.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων