26/12/2023 26/12/2023 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην Πόλη της Χαλκίδος, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως, τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, όπου και χοροστάτησε στον Όρθρο...
26 Δεκεμβρίου, 2023 - 15:06

Η εορτή των Χριστουγέννων στη Χαλκίδα

Διαδώστε:
Η εορτή των Χριστουγέννων στη Χαλκίδα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην Πόλη της Χαλκίδος, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως, τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, όπου και χοροστάτησε στον Όρθρο και στην συνέχεια προέστη στην Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς του τον προϊστάμενο της Ενορίας, Αρχιμανδρίτη Αιμιλιανό Χρήστου, τους Πρωτοπρεσβυτέρους Γεώργιο Πολυκαρπίδη και Αθανάσιο Τρίκκα και τον Διάκονο Σταύρο Καλαφάτη, ενώ διηκόνησαν την ιερά υμνωδία οι κ. Γεώργιος Καραγκούνης Πρωτοψάλτης και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και Ιωάννης Δέδες Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού.


Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου, ανεγνώσθη η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, η οποία έχει ως εξής:

«Τέκνα μου αγαπητά,

Με χαρά και συγκίνηση επικοινωνώ σήμερα μαζί σας και σας προσκαλώ να εορτάσουμε, με τρόπο θεάρεστο, το μοναδικό και αληθινά καινούργιο, στην ανθρώπινη ιστορία, γεγονός, την σάρκωση του Υιού του Θεού!

Εξαπέστειλε, πράγματι, ο Θεός τον μονογενή Του Υιό στον κόσμο, ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, γενόμενο εκ γυναικός, προκειμένου να μας εξαγοράσει από την δουλεία και να μας χαρίσει την θεία υιοθεσία! (Γαλ. 4, 4-5).

Ήλθε και διαρκώς έρχεται προς εμάς και γεννάται ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και μας προσκαλεί να ανταποκριθούμε στην αμέτρητη αγάπη Του, προσλαμβάνοντάς Τον.

Δυστυχώς, όπως γράφει στο Ευαγγέλιό του ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, οι περισσότεροι των ανθρώπων δεν Τον προσέλαβαν, αλλά τον άφησαν με περιφρόνηση και αδιαφορία στα αζήτητα (Ιωάν. 1, 10-11). Αισθάνθηκαν, με περισσή αφροσύνη και εωσφορικό εγωϊσμό, πως δεν τον χρειάζονται. Άλλοι πάλι σκανδαλίσθηκαν από την κένωση και την έως εσχάτων ταπείνωσή Του και, με διαβολικού τύπου έπαρση, Τον απέρριψαν! Ο τρόπος Του, το να έλθει, δηλαδή, ο παντοδύναμος Θεός! ως άνθρωπος και να καλέσει, ως όμοιος τον όμοιον, τους ήταν ακατανόητος! Ήθελαν να ρυθμίσουν και τον τρόπον της Θεότητος, αγνοώντας και παρερμηνεύοντες τις άγιες Γραφές και τα κηρύγματα και τις προρρήσεις των Προφητών! Τους απογοήτευσε ο εν Σπηλαίω γεννηθείς και εν φάτνη ανακλιθείς και ματαίωσε τα συμφεροντολογικά τους επίγεια όνειρα, να επικρατήσουν στον κόσμο, με την συνδρομή ενός άλλου, δυνατού και φοβερού Θεού της φαντασίας τους! Γι’ αυτό τον εδίωξαν έως θανάτου και τον εσταύρωσαν!

Ακόμη δεν Τον ακολούθησαν και όσοι επέλεξαν το σκοτάδι, αντί του Φωτός! Υπόδουλοι στον σατανά και στα έργα του τα σκοτεινά, προτίμησαν τα επίγεια και όχι τα ουράνια, τα προσωρινά και φθαρτά και όχι τα άφθαρτα και αιώνια!

Ευτυχώς, βέβαια, υπήρξαν, όπως υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι Τον επίστευσαν και με εμπιστοσύνη Τον ακολούθησαν. Οι απλοί στην καρδιά και ταπεινοί στο φρόνημα. Και άλλοι, που κουράστηκαν από το ασήκωτο βάρος της αμαρτίας, των βασανιστικών ενοχών και των ασθενειών και λοιπών ανιαρών του βίου και άκουσαν προσεκτικά την αγαπητική πρόσκλησή Του: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς» (Ματθ. 11, 28). Τον είδαν ως τον φιλάνθρωπο ιατρό των ψυχών και των σωμάτων τους και ως την οδό προς την αληθινή ελευθερία και την σωτηρία! Τον αγάπησαν, ως σωτήρα και ευεργέτη τους! Μαζί Του άλλαξε, μεταμορφώθηκε η ζωή τους! Δια της μετανοίας, όντως, επέστρεψαν εκ του θανάτου εις την ζωήν!

Και τί άλλο εκέρδισαν όσοι παρέλαβαν Τον Χριστό; Την υιοθεσία! Την θεία υιοθεσία! Έγιναν κατά χάριν παιδιά του Θεού, με δικαίωμα να αισθάνονται δικό τους τον Θεό και να Τον ονομάζουν, με παρρησία και οικειότητα, Πατέρα! Έγιναν, ως τέκνα Θεού και κληρονόμοι και δικαιούχοι των αιωνίων αγαθών της Βασιλείας του Θεού! Αλήθεια, τί ανώτερο θα μπορούσε να ποθήσει ο άνθρωπος;

Αγαπητά μου παιδιά,

Ο παμπόνηρος και προαιώνιος εχθρός μας διάβολος ουδέποτε έπαυσε τον κατά του Χριστού και των μαθητών Του πόλεμο. Επιθυμεί να υποκαταστήσει τον Θεό Πατέρα μας και να σπείρει μέσα στις τυχόν αφύλακτες καρδιές των ανθρώπων την δική του θανατηφόρο σπορά, με σκοπό να καταπνίξει την φυτεία του Χριστού! Στο δισάκι του έχει σπόρους απιστίας και αθεϊας, αιρέσεων, ειδωλολατρείας, εγωϊσμού και απανθρωπίας, φιλαργυρίας και πλεονεξίας, ψεύδους και αδικίας, ηδονοθηρίας και σαρκολατρείας, θυμού και μνησικακίας, καταλαλιάς και κατακρίσεως, ανυπακοής και απείθιας προς γονείς και πνευματικούς πατέρες, αστοργίας προς τα τέκνα και πολλών άλλων παθών σπόρους και κάθε είδους αδιαντροπιάς και ασωτίας… Την σπορά του επιχειρεί να την κάνει την «νύκτα», δηλαδή, ύπουλα, δι όλων των μέσων και μάλιστα την ώρα που είμαστε χαλαροί και ανυποψίαστοι… Την σπορά του παραπλανητικά διαφημίζει ως αυτονόητη, επί τέλους, συμμετοχή στο «δικαίωμα» μας και ως «οδό ελευθερίας»… Θέλει, είναι αλήθεια, όσο το δυνατόν περισσότερους μαζί του στην αιώνια κόλαση… Ανθρωποκτόνος απ’ αρχής!

Χριστούγεννα, λοιπόν, και πάλι σήμερα! Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει! Για σένα και για μένα! Για κάθε άνθρωπο και της δικής μας εποχής! Διερωτώμαι: Θα προσλάβουμε τον Χριστό; Θα ποθήσουμε, έτι και έτι, την θεία υιοθεσία; Μακάρι, όλοι μας να λάβουμε αυτή την σωτήρια απόφαση και να μην συσχηματισθούμε με τον κόσμο που υπηρετεί την αμαρτία, προβάλλοντας την αποστασία από τον Θεό, προς χάριν δήθεν του ανθρώπου, την στιγμή, μάλιστα που ανερυθρίαστα ομιλεί και επαίρεται για την μετάνθρωπον εποχή….

Καλά Χριστούγεννα, εύχομαι με όλη μου την καρδία, στις καρδιές και την ζωή μας.

Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ο Χαλκίδος Χρυσόστομος»

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε εγκαρδιότατα προς όλους τους εκκλησιασθέντες πιστούς, στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7fm).

Αμέσως επισκέφθηκε το σωφρονιστικό κατάστημα Χαλκίδος, όπου συνοδευόμενος, από τους υπευθύνους Εφημερίους Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο και π. Χρυσοβαλάντη Φιλντίση, συνάντησε τους κρατουμέμους, με τους οποίους αντάλλαξε ευχές και τους προσέφερε Χριστουγεννιάτικες ευλογίες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων