28/12/2023 29/12/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 το απόγευμα, στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου στη Χαλκίδα, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναπτύσσοντας τον βίο του Αγίου Στεφάνου και αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με...
28 Δεκεμβρίου, 2023 - 21:16
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2023 - 13:06

Η εορτή του Αγίου Στεφάνου στη Χαλκίδα και στη Νέα Αρτάκη

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Στεφάνου στη Χαλκίδα και στη Νέα Αρτάκη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 το απόγευμα, στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου στη Χαλκίδα, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναπτύσσοντας τον βίο του Αγίου Στεφάνου και αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με το παράδειγμα του Χριστού επί του Σταυρού και ο Άγιος Στέφανος παρακαλούσε τον Θεό να παραβλέψει την αμαρτία των φονευτών του, ώστε οι λίθοι της θανατώσεώς του να γίνουν σκαλοπάτια που τον οδήγησαν στον παράδεισο.

Τον Σεβασμιώτατο, κατά τον Εσπερινό, πλαισίωσαν οι Αρχιμανδρίτες Ιωάννης Καραμούζης-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αιμιλιανός Χρήστου-προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, οι πρωτοπρεσβ. Σταμάτιος Μπασδέκης-εφημέριος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού Χαλκίδος, Αθανάσιος Τρίκκας-τριτεύων εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και οι διάκονοι Σταύρος Καλαφάτης και Ειρηναίος Σταμέλος.

Σημειώνεται ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου αποτελεί Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, ενώ είναι ένας από τους ιστορικούς Ναούς της Χαλκίδας, στον οποίο συχνά πήγαινε και ο Άγιος Νεκτάριος, όταν υπηρετούσε ως Ιεροκήρυξ Ευβοίας (1891-1893).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023, μετέβη στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Νέας Αρτάκης, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη, τον αυτάδελφό του και εορτάζοντα Στέφανο Καραμούζη-προϊστάμενο της εκεί Ενορίας, Μεθόδιο Φουντούλη-εφημέριο του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, Ευγένιο Τσάλλα-δευτερεύοντα εφημέριο της Ενορίας Αγίων Αποστόλων Νέας Αρτάκης και τον διάκονο Σταύρο Καλαφάτη.

Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, οι οποίοι συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, αναφερθείς στην ανάπαυση του Αγίου Πνεύματος στον Άγιο Στέφανο σε αντιδιαστολή με την απουσία της Αγιοπνευματικής εμπειρίας και σχέσης από τους φανατικούς Ιουδαίους, που οδήγησαν τον Άγιο Στέφανο στο μαρτύριο.

Λίγο πριν ολοκληρώσει το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε με πατρικούς καλούς λόγους στον πνευματικό του υιό π. Στέφανο και επαίνεσε την καλή του διακονία στην Ενορία και την Ιερά Μητρόπολη.

 

(Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων