19/01/2024 19/01/2024 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα η πόλη της Ιστιαίας της Βορείου Ευβοίας πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μετέβη στην δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Το απόγευμα της...
19 Ιανουαρίου, 2024 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2024 - 7:28

Η Ιστιαία πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η Ιστιαία πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα η πόλη της Ιστιαίας της Βορείου Ευβοίας πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μετέβη στην δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το απόγευμα της παραμονής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον τελεσθέντα Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο αναφέροντας ότι οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος διεδραμάτισαν σπουδαιότατο ρόλο στη διαφύλαξη ανόθευτης και κρυστάλλινης της Πίστεώς μας. Μάλιστα με τους αγώνες του, ο Άγιος Αθανάσιος κατέθεσε ανόθευτη την αλήθεια, την οποία υιοθέτησε η Ορθόδοξη Εκκλησία αυτούσια: «ότι τα μεν κτίσματα έξωθέν εστιν έργα τού ποιούντος, το δε γέννημα ουκ έξωθεν, ως έργον, αλλ’ εκ τού Πατρός εστίν ίδιον της ουσίας. Διόπερ τα μεν κτίσματα· ο δε Λόγος τού Θεού, Υιός μονογενής». Για την εδραία του πίστη, ο Μέγας Αθανάσιος δοκιμάσθηκε με πολλά παθήματα και εξορίες. Και οι δύο μεγάλοι ιεράρχες, Αθανάσιος και Κύριλλος έλαμψαν διά των έργων της υπερασπίσεως της Πίστεως. Δηλαδή, οι Άγιοι έκαναν αγώνα που άξιζε και έπρεπε να κάνουν, όχι για να υποστηρίξουν τον Χριστό και την Παναγία, αλλά για να πληροφορήσουν την αλήθεια στους ανθρώπους, οι οποίοι, ως κοινωνοί αυτής της Πίστεως και μέλη της Εκκλησίας, να έχουμε δικαίωμα κληρονομικό στη βασιλεία του Θεού.

Μεγαλειώδης λιτανεία στην Ιστιαία

Την επόμενη ημέρα το πρωί, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό η αρχιερατική χοροστασία και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτατου κ. Χρυσοστόμου, κατά την διάρκεια της οποίας τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, με θέμα την πιστότητα του Μεγάλου Αθανασίου στην αληθινή ταυτότητα του Ιησού Χριστού, ως Μεσσία και Θεού, όπως αποκαλύπτεται στην Αγία Γραφή και όπως καλείται κάθε χριστιανός να τον αναγνωρίζει, ώστε να γίνει μέτοχος της διά Χριστόν σωτηρίας.

Στο Άγιο Ποτήριο προσήλθαν και κοινώνησαν πολλοί πιστοί και αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα μεγαλειώδης λιτανεία ανά τας οδούς της Ιστιαίας, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιφερείας, των εκπροσώπων των Αρχών του Τόπου, με επικεφαλής τους Βουλευτές Ευβοίας κ. Σίμο Κεδίκογλου και κ. Αικατερίνη Καζάνη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη, τους Δημάρχους Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννη Κοντζιά, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ευβοίας Ταξίαρχο κ. Αθανάσιο Γερογιάκομο, τον Λιμενάρχη Αιδηψού Αντιπλοίαρχο κ. Σωτήριο Δανίκα και σύμπαντος του πιστού Λαού.

Κατά την τελεσθείσα δέηση στην κεντρική πλατεία της Ιστιαίας, ο Σεβασμιώτατος, αφού ανέφερε ότι ο Άγιος Αθανάσιος λιτανευόμενος ευλογεί, αλλά και αναζητεί εκείνους που επιθυμούν να συντονισθούν με την πίστη του, εκείνους που αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Χριστού τον Κύριό τους και διά της συνεχούς μετανοίας και της άγρυπνης συνειδήσεως αγωνίζονται να γίνονται εργάτες του θελήματος του Θεού, ευχήθηκε όλοι να έχουμε ευλογημένο το νέο έτος και διά πρεσβειών του πολιούχου Αγ. Αθανασίου αδιατάρακτη ψυχοσωματική υγεία.

Μετά την Λιτανεία ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στο παρακείμενο Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεως, όπου ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα του Ιδρύματος αυτού της Τοπικής Εκκλησίας, στο οποίο φιλοξενούνται 20 γέροντες, υπό την Προεδρεία και Διεύθυνσή του φιλέργου πρωτοπρεσβ. Ιωάννου Θάνου-Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιστιαίας.

Στις Ιερές Ακολουθίες τα Ιερά Αναλόγια διηύθυναν, το μεν δεξιό ο κ. Ευάγγελος Καλέμης-πρωτοψάλτης της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας, το δε αριστερό ο κ. Παναγιώτης Αναστασίου-Καθηγητής του παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως στην Ιστιαία, ενώ ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm) μετέδωσε απευθείας και αυτή την πανήγυρη της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Αναχωρώντας για τη Χαλκίδα, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ, όπου τέλεσε νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού καθηγουμένου της Ι. Μονής αρχιμ. Κυρίλλου Γεραντώνη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων