06/03/2023 06/03/2023 Την πρώτη Εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποίησε ποιμαντικές επισκέψεις προς ενδυνάμωση των πνευματικών του τέκνων στο ιερό στάδιο των αρετών. Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 εορτάσθηκε ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, όπου κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο...
06 Μαρτίου, 2023 - 14:43
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2023 - 14:33

Η πρώτη εβδομάδα των νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Διαδώστε:
Η πρώτη εβδομάδα των νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Την πρώτη Εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποίησε ποιμαντικές επισκέψεις προς ενδυνάμωση των πνευματικών του τέκνων στο ιερό στάδιο των αρετών.

Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 εορτάσθηκε ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, όπου κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος προέστη και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου-Πρωτοσυγκέλλου, Τιμοθέου Μπαϊμπάκη-Ιεροκήρυκος, Αιμιλιανού Χρήστου-Προϊσταμένου της Ενορίας, των Πρωτοπρεσβ. Γεωργίου Πολυκαρπίδη και Αθανασίου Τρίκκα και του Διακ. Σταύρου Καλαφάτη.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε πολυπληθές εκκλησίασμα πιστών, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο οποίος ανέγνωσε, κατά την παράδοση, το Σύμβολο της Πίστεως, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, η οποία ανέγνωσε την Κυριακή Προσευχή – «Πάτερ ημών», εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Φιλοχρίστου Στρατού της Πατρίδος μας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Πρωτοσύγκελλός π. Νικόδημος ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, στην οποία παραθέτει προς τα πνευματικά του τέκνα τα παρακάτω:

«Αγαπητοί μου Πατέρες και Χριστιανοί μου ευλογημένοι,

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα και η αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει την ονομαστική Της εορτή, αφού ονομάζεται Ορθόδοξη και πράγματι είναι και για τον λόγο αυτό είναι και μία!

Η σημερινή εορτή οφείλει την ύπαρξή της σε ένα ιστορικό γεγονός, εκείνο της αναστηλώσεως των ιερών Εικόνων, που έθεσε τέρμα σε ένα μακροχρόνιο και σκληρό πόλεμο, ο οποίος ήταν εναντίον της χρήσεως των ιερών Εικόνων, στην πραγματικότητα όμως ήταν πόλεμος κατά της Πίστεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και τούτο, διότι οι πολέμιοι των ιερών Εικόνων, κινούμενοι δήθεν κατά της ειδωλολατρείας, στην πραγματικότητα ηρνούντο το θεμέλιο της Ορθοδόξου Πίστεως, που είναι η σάρκωση του Υιού του Θεού, αλλά και τον σκοπόν της Εκκλησίας, να επιτελεί την θέωση του ανθρώπου, διά της ενώσεώς του με τον μόνο και αληθινό Σωτήρα, τον Ιησούν Χριστόν.

Η Εκκλησία αλαθήτως εδογμάτισε ότι η προσκύνηση των ιερών Εικόνων επιβάλλεται, διότι η τιμή και ο ασπασμός επί το πρωτότυπον διαβαίνει!

Εορτάζοντες, λοιπόν, σήμερα και λιτανεύοντες τα ιερά Εικονίσματα, ομολογούμε και χαιρόμαστε τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έναντι όλων των εχθρών της και των αιρετικών. Τη νίκη της Αληθείας εορτάζουμε έναντι του ψεύδους!

Και η Αλήθεια έχει υπόσταση, είναι ο ίδιος ο Χριστός! Και Εκείνος μας απεκάλυψε τα πάντα, περί Θεού, περί κτίσεως και περί ανθρώπου!

Αυτήν την πίστη διασώζει και κηρύττει η Εκκλησία, που είναι ο ίδιος ο Χριστός, προσκαλώντας εν ελευθερία τους ανθρώπους, με το έρχου και ίδε, που ακούσαμε στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα.

Και όπως ομολογούσε ο φλογερός μοναχός και λόγιος Ιωσήφ ο Βρυέννιος: Η ορθόδοξος πίστη μας είναι ο πλούτος μας, η δόξα μας, το γένος μας, ο στέφανός μας και η χαρά μας!

Αυτή την πίστη, που παραλάβαμε από τους πατέρες μας, πρέπει να διαφυλάξουμε και κατά τις εντολές της να ζήσουμε!

Αυτή την πίστη καλούμαστε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας, τα οποία ζούν μέσα σε κατακλυσμό μηνυμάτων, που συχνότατα δεν είναι ωφέλιμα, αν δεν είναι και καταστροφικά.

Η, αυτοδιαφημιζόμενη ως νέα εποχή, εποχή μας προπαγανδίζει πλήθος αιρέσεων και καταστροφικών λατρειών και παραθρησκειών και προβάλλει και τρόπον ζωής αντίθετον με το θείον θέλημα! Επιχειρεί δε με ποικίλα μέσα να παρασύρει τους πάντες στην χοάνη της πανθρησκείας και της παγκοσμιοποιήσεως! Γι’ αυτό χρειάζεται η εκ μέρους μας προσοχή!

Μην λησμονούμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός και συνεπώς ο αποκλειστικός σωτήρας των ανθρώπων και η πίστη μας είναι όπως την ονομάζουν, ακόμη και όσοι δεν την ακολουθούν, ΟΡΘΟΔΟΞΗ!!! Σωστή, δηλαδή, Αληθινή!

Μέσα στο Σώμα του Χριστού, την αγία μας Εκκλησία, να ζούμε, αγωνιζόμενοι εν μετανοία να μην προδώσουμε την αγάπη του Νυμφίου μας Ιησού Χριστού και να μην υποτιμήσουμε το αίμα Του, που χύθηκε για την σωτηρία μας!

Αγαπούμε όλους τους ανθρώπους, σεβόμαστε την ελευθερία τους, αλλά δεν μας επιτρέπεται να αλλοιώσουμε την πίστη μας! Ο ιερός Χρυσόστομος μας συμβουλεύει να μην προσθέτουμε ούτε να αφαιρούμε κάτι από την ορθόδοξη πίστη μας: «Μη μειώσης! ουκ έστι σα, τα αλλότρια ενεπιστεύθης! μηδέν ελαττώσης!»

Ας συνεχίσουμε τον σαρακοστιανό αγώνα μας, με νηστεία, προσευχή, ελεημοσύνη και μετάνοια και, μαζί με τον Ιωσήφ τον Βρυέννιο, ας επαναλάβουμε αθάνατα και σωτήρια λόγια: Δεν θα σε αρνηθούμε με τίποτα φίλη Ορθοδοξία!».

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των βιαίως κοιμηθέντων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπως όρισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησιάς της Ελλάδος και των κεκοιμημένων Μητροπολιτών Χαλκίδος, ενώ αμέσως μετά έλαβε χώρα η καθιερωμένη Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, πέριξ του Ιερού Ναού, στο τέλος της οποίας, κατά την τάξη, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα από το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

Το απόγευμα της Κυριακής, στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος τελέσθηκε ο δεύτερος κατανυκτικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε εκ του παραθρονίου ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος και κήρυξε τον θείο Λόγο, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος-Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά και με ιδιαίτερα διδακτικό, για τους πιστούς, τρόπο το θέμα «Η αποκατάσταση του κατ’ εικόνα».

Ο Σεβασμιώτατος, λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον ομιλητή, για τους λόγους πνευματικού καταρτισμού που κόμισε και ενεπιστεύθη στους προσελθόντες πιστούς, οι οποίοι, παρά την βροχόπτωση κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου έψαλλαν με αριστοτεχνία και κατάνυξη χοροί ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και του λαμπαδαρίου του Ι. Ναού κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και κ. Δήμου Τσίμπου.

Επίσκεψη στην Ενορία Αγίων Σπυρίδωνος και Γεωργίου Χαλκίδος

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ενορία Αγίων Σπυρίδωνος και Γεωργίου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στη ι. ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών, έψαλλε την πρώτη στάση τους πρός την Υπεραγία Θεοτόκο, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Εφημέριο της Ενορίας Οικον. Ιωάννη Γκρινιάρη, τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη και δεκάδες εκκλησιασθέντων πιστών, που προσήλθαν ως ευλαβείς τιμητές της Υπερμάχου Στρατηγού, Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε ερμηνευτικά στο τροπάριο του κανόνος «Χαράς αιτία χαρίτωσον, ημών τον λογισμόν του κραυγάζειν σοι· Χαίρε η άφλεκτος βάτος, νεφέλη ολόφωτε, η τους πιστούς απαύστως επισκιάζουσα», τονίζοντας ότι η Παναγία, διά της υπακοής της στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού και της συμμετοχής της στην ένσαρκο οικονομία, γίνεται δοχείο και πηγή της χαράς, δηλαδή, του Ιησού Χριστού.

Τους ύμνους της ακολουθίας απέδωσαν με πιστώτητα στο πατροπαράδοτο βυζαντινό μέλος και με μεγάλη επιτυχία ο φιλοξενούμενος στη Χαλκίδα βυζαντινός χορός γυναικών «Αι άδουσαι», από το Βόλο, με επικεφαλής την Δρ. Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη και ο χορός γυναικών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος «Γυναικών Ηχήματα» υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας κ. Μαρίας Καψάλη.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηόου Ψαχνών

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Ψαχνών, όπου προέστη στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Πρωτοπρεσβ. Στέφανο Τολίτσα-Στρατιωτικό Ιερέα ε.α., και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Στην Θεία Λειτουργία είχαν προσέλθει πολλοί προσκυνητές, αφού κατά παράδοση μετέχουν των Αχράντων Μυστηρίων, για πρώτη φορά μέσα στην κατανυκτική περίοδο της Τεσσαρακοστής και εν συνεχεία απήλαυσαν το σαρακοστιανό μοναστηριακό κέρασμα της πάντοτε φιλόξενης και ευγενικής Ηγουμένης Χριστοδούλης και των εθελοντριών διακονητριών της Μονής.

Καθαρά Δευτέρα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ Φύλλων Χαλκίδος

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023, μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ Φύλλων Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στην ιερά ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Εφημέριο της Ι. Μονής, Αρχιμ. Χριστοφόρο Παπαθανασίου και ικανό αριθμό φιλακόλουθων προσκυνητών και φίλων της Ιεράς Μονής.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

 

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων