09/11/2021 09/11/2021 Σε ολόκληρη την Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος τιμήθηκε η εορτή της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, επ’ ονόματι των οποίων πανηγυρίζουν αρκετοί Ενοριακοί Ι. Ναοί και πολλά εξωκκλήσια. Ωστόσο, στο ορεινό χωριό της Κοκκινομηλιάς η πανήγυρις ήταν πένθιμη, αφού μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, ο πανηγυρίζων σήμερα Ενοριακός Ι. Ναός του χωριού έπαψε να λειτουργεί...
09 Νοεμβρίου, 2021 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2021 - 8:49

Η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Διαδώστε:
Η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Σε ολόκληρη την Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος τιμήθηκε η εορτή της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, επ’ ονόματι των οποίων πανηγυρίζουν αρκετοί Ενοριακοί Ι. Ναοί και πολλά εξωκκλήσια.

Ωστόσο, στο ορεινό χωριό της Κοκκινομηλιάς η πανήγυρις ήταν πένθιμη, αφού μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, ο πανηγυρίζων σήμερα Ενοριακός Ι. Ναός του χωριού έπαψε να λειτουργεί μετά από 119 χρόνια, έχοντας δώσει τη θέση του, προς το παρόν, σε αποκαΐδια.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 επισκέφθηκε τον Ενοριακό Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από πλειάδα Κληρικών της Πόλεως, ενώ κήρυξε τον θείο λόγο προς τους προσελθόντες πιστούς, αναλύοντας την διακονία των αγίων Αγγέλων προς τον Θεό, που διέπεται από σεβασμό προς Εκείνον, όχι ως έκφραση τρόμου ή εκδήλωση δουλοπρέπειας αλλά ως θεμέλιο σχέσης και συμπεριφοράς του κτίσματος προς τον Δημιουργό του.

Αυτή την θεμελιώδη σχέση σεβασμού, οι άγιοι Άγγελοι υποδεικνύουν και σε μας τους ανθρώπους και η Αγία μας Εκκλησία προτάσσει αυτό το δίδαγμα σεβασμού, υπενθυμίζοντας το «στώμεν καλώς…» του Αρχαγγέλου στην σημερινή εορτή.

Επίσης, κάθε έκφραση σεβασμού από τον άνθρωπο στο συνάνθρωπό του, αλλά και προς όλη την δημιουργία δεν απέχει από τον σεβασμό προς τον Θεό, αλλά στην ουσία συνδέονται. Ο τρόπος συμπεριφοράς μας προς αυτά καθορίζει και την ποιότητα της σχέσης μας με τον Κτίστη.

Ο Εσπερινός ολοκληρώθηκε με τη λιτάνευση της εφεστίου ιεράς εικόνος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, την οποία είχαν κομίσει στη Χαλκίδα Μικρασιάτες πρόσφυγες, με την συμμετοχή του Βουλευτού κ. Αθανασίου Ζεμπίλη, της Δημάρχου Χαλκιδέων κ. Έλενας Βάκα, άλλων αιρετών εκπροσώπων του τόπου μας, των τ. Βουλευτών κ. Αγγέλου Πνευματικού και κ. Μιχάλη Σίδερη, εκπροσώπων Συλλόγων και πιστών που προσήλθαν ευλαβείς προσκυνητές στη χάρη των Αγίων Αγγέλων.

Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Πρωτοδιάκονό του π. Νικόλαο Πριμηκύριο, μετέβη στην Κύμη και ιδιαίτερα στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Ταξιαρχών, όπου συμμετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, όπου κήρυξε και τον θείο λόγο, συλλειτουργούντος και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στον δε πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος ετελέσθησαν ο εόρτιος Όρθρος και εν συνεχεία συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί των αγίων Αγγέλων αλλά και στην δική μας αποστολή, των ανθρώπων, να τους ομοιάσουμε, αγωνιζόμενοι να γίνουμε, κατά χάριν, μέτοχοι της πρώτης μας θεοειδίας.

Όλες οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου» (97,7fm).

Φωτογραφίες: Αικατερίνη Πόππου, Δημήτριος Ψαθέρης, Δημήτριος Πετρογιάννης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων