27/07/2023 27/07/2023 Την Πολιούχο της, Αγία Παρασκευή, τίμησε η Χαλκίδα κατά το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου 2023. Τόπος του φετινού εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, λόγω των αναστηλωτικών και ανακαινιστικών έργων που πραγματοποιούνται στον παλαιοχριστιανικό Ι. Ναό της Πολιούχου. Ωστόσο, παρά την προσωρινή τοπική μετάθεση, πλήθη πιστών συνέρρευσαν για να προσκυνήσουν το...
27 Ιουλίου, 2023 - 10:10
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2023 - 10:25

Η Χαλκίδα εόρτασε την Πολιούχο της Αγία Παρασκευή (Φωτορεπορτάζ)

Διαδώστε:
Η Χαλκίδα εόρτασε την Πολιούχο της Αγία Παρασκευή (Φωτορεπορτάζ)

Την Πολιούχο της, Αγία Παρασκευή, τίμησε η Χαλκίδα κατά το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου 2023.

Τόπος του φετινού εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, λόγω των αναστηλωτικών και ανακαινιστικών έργων που πραγματοποιούνται στον παλαιοχριστιανικό Ι. Ναό της Πολιούχου.

Ωστόσο, παρά την προσωρινή τοπική μετάθεση, πλήθη πιστών συνέρρευσαν για να προσκυνήσουν το θαυματουργό και πανσεβάσμιο ιερό εικόνισμα και το απότμημα των ιερών Λειψάνων της Αγίας Παρασκευής, ώστε να λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό και δύσκολο αγώνα της ζωής.

  • Φωτογραφίες: Χριστόφορος Παπακυριακού, Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο

Την παραμονή της εορτής Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, συγχοροστατούντων του  Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, του Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου-Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του  Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Αμέσως μετά τον Εσπερινό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, εκκίνησε η Λιτανεία στις οδούς της Πόλεώς, η οποία, παρά την αλλαγή της διαδρομής, απεδείχθη και φέτος μεγαλειώδης, αφού σε αυτή συμμετείχαν οι Κληρικοί της Χαλκίδος, η Φιλαρμονική του Δήμου, αγήματα της Σχολής Πεζικού, όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων της Πόλεως και τους δρόμους κατέκλυσαν και πάλι άνθρωποι όλων των ηλικιών, που προϋπαντούσαν και συνόδευαν την Αγία στο διάβα της.

Η ιερά πομπή σταμάτησε στο «στρογγυλό» της Παραλίας Χαλκίδος, για την καθιερωμένη Δέηση και ενώπιον πολυπληθούς παρουσίας Χαλκιδέων και προσκυνητών από άλλα μέρη της Πατρίδος μας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αγίους Αρχιερείς, τους αιρετούς, θεσμικούς και στρατιωτικούς άρχοντες του τόπου και τα πλήθη των προσκυνητών, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος κήρυξε θαυμασιώτατα το θείο λόγο στους ευσεβείς παρισταμένους, αναφερθείς στις διαχρονικές υπαρξιακές αξίες που η Αγία Παρασκευή θεμελιώνει στις ανθρώπινες κοινωνίες που την τιμούν, την χαρά, που προσφέρει το πρόσωπο του ενός προς τον άλλο, την ανδρεία να στηλιτεύει τα είδωλα της εποχής της και την ειδωλοποίηση φθηνών προτύπων ζωής της εποχής μας, την καθαρότητα υπέρ του Χριστού και την θυσιαστική προσφορά και αγάπη, ώστε να αποδεχόμαστε ακόμα και τον εχθρό μας και να οδηγούμε, μέσα από το δρόμο της αγάπης κι αυτόν στην κατάσταση της σωτηρίας. Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου οι λιτανευτές κατευθύνθηκαν, από την παραλία, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό, όπου όλη τη νύκτα προσέρχονταν προσκυνητές, αλλά και εκείνοι που τηρούν την παλαιά παράδοση και «ξενυχτούν» προς τιμήν της Αγίας, παραμένοντας προσευχόμενοι στον Ιερό Ναό, στον οποίον ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία, με αποκορύφωμα την Θεία Λειτουργία, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

default

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 το πρωί, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, ετελέσθη ο Όρθρος, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου και κατόπιν το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με τη συμμετοχή και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, Γόρτυνος κ. Νικηφόρου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, αναφερθείς στην αξία και την θέση της γυναίκας, ως κοινωνική αξία, όπως αυτά εκφράστηκαν μέσα από τον ενάρετο βίο της Αγίας Παρασκευής, η οποία ενσάρκωσε τον λόγο του Ευαγγελίου και κατέθεσε, μαζί με τη μαρτυρία της πίστεως στον Χριστό και το διανθρώπινο μήνυμά Του, που δεν έχει απλώς διαχρονικό κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά οδηγεί στη βασιλεία του Θεού, όσους το κάνουν προσωπικό βίωμα.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς και τους συνοδούς των για την παρουσία τους και ευχόμενος εορτίως προς όλους αναφέρθηκε στα έργα αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού της πολιούχου στην ολοκλήρωση των οποίων συμβάλλουν σημαντικά το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Πανήγυρις της πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής καλύφθηκε σε ζωντανή σύνδεση πανελληνίως από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ η άρτια διοργάνωση όλων των Εκδηλώσεων οφείλεται στην καλή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών της Πολιούχου και του Μητροπολιτικού Ι. Ναού, υπό την προεδρεία των φιλοτίμων Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη και Αιμιλιανού Χρήστου αντιστοίχως, με τις υπηρεσίες του Δήμου μας, του φιλοχρίστου Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, των Τοπικών Μέσων Ενημερώσεως, αλλά και των δεκάδων εθελοντών, οι οποίοι πρόθυμα συμβάλλουν, έκαστος κατά το μέτρο της δυνάμεώς του, για την επιτυχία της Πανηγύρεως της πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής.

default

default

default

default

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων