07/12/2022 07/12/2022 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος πανηγύρισε τον Προστάτη της Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων τον θαυματουργό. Στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής, την Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022, χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο  Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγχοροστατούντος του  Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με την...
07 Δεκεμβρίου, 2022 - 11:30

Η Χαλκίδα γιόρτασε τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η Χαλκίδα γιόρτασε τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος πανηγύρισε τον Προστάτη της Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων τον θαυματουργό.

Στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής, την Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022, χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο  Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγχοροστατούντος του  Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Πόλεως με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στις πολλές αρετές του Αγίου Νικολάου, όπως αυτές αναφέρονται στα εγκωμιαστικά για τον Άγιο τροπάρια και πώς κάθε Ορθόδοξος χριστιανός μπορεί και πρέπει να έχει μετοχή στις ίδιες αρετές.

Την κυριώνυμη ημέρα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας κήρυξε τον θείο λόγο, αναπτύσσοντας ερμηνευτικά το τροπάριο του Αγίου Νικολάου και κάνοντας αναφορά στο χριστολογικό δόγμα, το οποίο υπεράσπισε και ο Άγιος Νικόλαος, ως σύνεδρος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Παρόντες στις ιερές Ακολουθίες και των δύο ημερών ήταν και εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Χαλκίδος, με επικεφαλής τον Λιμενάρχη Χαλκίδος, Πλοίαρχο κ. Κωνστανίνο Φλουρή, ενώ λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Υποπλοίαρχος ΛΣ κ. Νικόλαος Μπόμπορης ανέγνωσε πανηγυρικό λόγο προς τιμήν του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου.
Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η παρουσία των μαθητικών αντιπροσωπειών από τα Σχολεία που ευρίσκονται εντός των ορίων της Ενορίας.

Αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα, τους Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη και Χαράλαμπος Ταραμίγκο και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ελλιμενισμένο στη Χαλκίδα ΤΠΚ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΣΤΑΡΑΚΗΣ, όπου μετέφερε, προς ευλογία του πληρώματος, απότμημα εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου και τέλεσε δέηση.

Ο κυβερνήτης, Πλωτάρχης κ. Γεώργιος Καρβούνης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και του προσέφερε, ως δώρο, τον θυρεό του σκάφους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, συλιτανεύοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και συμμετεχόντων Ιερέων και του Διακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ αμέσως μετά, κατά την εκκλησιαστική τάξη, ετελέσθη Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου (+1975), των αοιδίμων Ιερέων, των Κτητόρων και Ανακαινιστών του Ιερού Ναού και όλων των κεκοιμημένων Ενοριτών, το οποίο προσέφερε το δραστήριο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμάσια Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και του Λαμπαδαρίου κ. Δήμου Τσίμπου, ενώ μεταξύ των προσελθόντων πιστών και τις δύο ημέρες παρέστησαν και αντιπροσωπείες μαθητών, αφού οι τρεις Εφημέριοι Αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας, Πρωτοπρεσβ. Ηλίας Αγιαννίτης και Πρωτοπρεσβ. Χαράλαμπος Ταραμίγκος έχουν αναπτύξει άριστη συνεργασία με τις μαθητικές και εκπαιδευτικές Κοινότητες της Ενορίας.

Την Ιερά Πανήγυρη κάλυψε ραδιοφωνικά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως στους 97,7 μεγακύκλους των fm.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων