27/05/2021 27/05/2021 Το εσπέρας της Τετάρτης 26 Μαΐου 2021 τελέσθηκε, με λαμπρότητα ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου του νέου Ομολογητού, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, όπου η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων φυλάσσει με ευλάβεια το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμά του, ως δώρο πολύτιμο. Στον Μεγάλο...
27 Μαΐου, 2021 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2021 - 8:16

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του οσίου Ιωάννου του Ρώσου

Διαδώστε:
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του οσίου Ιωάννου του Ρώσου

Το εσπέρας της Τετάρτης 26 Μαΐου 2021 τελέσθηκε, με λαμπρότητα ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου του νέου Ομολογητού, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, όπου η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων φυλάσσει με ευλάβεια το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμά του, ως δώρο πολύτιμο.

Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Τον θείο λόγο κήρυξε προς τους πιστούς ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, αναφερθείς στον συντεταγμένο με τον Χριστό βίο του Οσίου Ιωάννου, ο οποίος παρά τις θλίψεις, τις στεναχώριες, και τα βάσανα του παρόντος, είχε την ελπίδα του συνεχώς στην αιώνια βασιλεία των ουρανών. Αυτή η ελπίδα τον δυνάμωνε συνεχώς, ώστε να λέει «όχι» στον εξισλαμισμό και να διάγει με ταπείνωση, σεμνότητα, αδιάλειπτη προσευχή και αυστηρή νηστεία και ενώ έμεινε έως θανάτου σκλάβος, ήταν πάντα και αληθινά ελεύθερος.

Η σκληρή πραγματικότητα της ζωής του Οσίου διδάσκει κάθε γενιά χριστιανών ότι ο Δημιουργός μας Θεός μας παιδαγωγεί με τις δοκιμασίες για να μας εξασφαλίσει την σωτηρία και επεμβαίνει, για να διορθώσει και περιορίσει το κακό, στο οποίο ενδίδει συνεχώς ο αμαρτωλός.

Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο, μορφή παιδαγωγίας έχει η θανατηφόρα για όλη την οικουμένη πανδημία. Άραγε αντιλαμβανόμαστε αυτό το γεγονός ως παιδαγωγία ή μήπως, επιπόλαια, φανταζόμαστε ότι είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την ατομιστική πνευματική μας κορυφή κατακρίνοντας ακόμη και τους εκκλησιαστικούς μας ταγούς; Η μετάνοια, η αυστηρή αυτοκριτική, η ταπείνωση, η προσευχή και η υπομονή ήταν τα «εργαλεία» του Οσίου Ιωάννου, των αναχωρητών, μαρτύρων και τόσων άλλων αγίων, ώστε να νικήσουν την αμαρτία και να σταθούν όρθιοι στη δοκιμασία.

Τελειώνοντας, ο π. Νικηφόρος προέτρεψε όλους τους πιστούς να βαδίζουμε κι εμείς στα ίχνη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και, με τις πρεσβείες του να σταθεροποιούμε τις αποφάσεις μας για αγώνα αγιασμού μας. Κι ακόμη να δίνει στον καθένα μας τη σοφία, την εγκαρτέρηση και τη δύναμη να υπομένουμε τις δοκιμασίες της ζωής μας, ώστε, εν τέλει, δοκιμασμένοι, ως χρυσός εν χωνευτηρίω να αξιωθούμε και της επίγειας νίκης και επιβραβεύσεως και της ουράνιας βασιλείας.

Και εφέτος, με επιμελή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά της διασποράς του κορωνοϊού (covid-19), πολυάριθμοι πιστοί προσήλθαν διαδοχικά να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πολλοί, μάλιστα εξ αυτών, ιδιαιτέρως νέοι, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και παλμό αγάπης, περπάτησαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ή και την Βόρειο Εύβοια έως το Νέο Προκόπιο, εκπληρώνοντας το «τάμα» τους και δείχνοντας έτσι την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον «φίλο» Του Όσιο Ιωάννη.

Κατά την διάρκεια της νύκτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τελέστηκε ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, στην οποία προεξάρχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ αμέσως μετά θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων