07/01/2024 07/01/2024 Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη της Χαλκίδος. Επίκεντρο του εορτασμού κατά το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, υπήρξε ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στην παραλία της Χαλκίδος, όπου στον Όρθρο της Εορτής χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος και στο πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο και την ι. ακολουθία...
07 Ιανουαρίου, 2024 - 12:46
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2024 - 12:40

Ο εορτασμός των Θεοφανειων στη Χαλκίδα – “Να φωτισθούμε, συντεταγμένοι με τον Χριστό”

Διαδώστε:
Ο εορτασμός των Θεοφανειων στη Χαλκίδα – “Να φωτισθούμε, συντεταγμένοι με τον Χριστό”

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη της Χαλκίδος.

Επίκεντρο του εορτασμού κατά το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, υπήρξε ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στην παραλία της Χαλκίδος, όπου στον Όρθρο της Εορτής χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος και στο πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο και την ι. ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,

Συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος, οι Ιεροκήρυκες αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης-Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου, Τιμόθεος Μπαϊμπάκης και Νεκτάριος Ευγενικός, οι Εφημέριοι του Ι. Ναού αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας και πρωτοπρεσβ. Ηλίας Αγιαννίτης, ο οποίος κατόπιν εξετέλεσε καθήκοντα Τελετάρχου και οι διακ. Σταύρος Καλαφάτης και Ειρηναίος Σταμέλος.

Στην I. Aκολουθία του Μεγάλου Αγιασμού παρέστησαν οι Βουλευτές κ.κ. Σίμος Κεδίκογλου, Αθανάσιος Ζεμπίλης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Αικατερίνη Καζάνη και Συμεών Κεδίκογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, τέως Υπουργοί και Βουλευτές, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, και εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην διδακτική του ομιλία, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι μέσα στην περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου και ιδιαίτερα σήμερα αποκαλύπτεται, ως φως, ο Τριαδικός Θεός και μας προσκαλεί, διά Ιησού Χριστού, να τον γνωρίσουμε και να έχουμε σχέση κοινωνίας μαζί Του, δηλαδή να φωτισθούμε, συντεταγμένοι με τον Χριστό και αποτασσόμενοι τα έργα του διαβόλου. Αν λοιπόν οι άνθρωποι επιλέγουν τα έργα του διαβόλου, αγνοώντας την αποστολή που έλαβαν μετά το Βάπτισμά τους, αν υβρίζουν τον Θεό, αυτοθεώνοντας τον εαυτό και τον εγωισμό τους, τότε μένουν άσχετοι με το αληθινό φως και ευχήθηκε σε όλους να εορτάζουμε και να ευχόμαστε ουσιαστικά, μεταλαμβάνοντας όχι μόνο στο νόημα των εορτών αλλά κυρίως στην παραδείσια σχέση με τον Θεό.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών ξεκίνησε η ιερά Λιτανεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλκιδεών με Αρχιμουσικό τον κ. Πέτρο Πρόκο και με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και μεγάλου πλήθους πιστού Λαού του Θεού, κατευθύνθηκε στην Παραλία, στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Χαλκίδος.

Εκεί ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος, ο Ιερός Κλήρος, οι επικεφαλής των αρχόντων του τόπου, επιβιβάστηκαν σε πλωτό σκάφος για την Τελετή της ρίψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και τον Αγιασμό των υδάτων απέναντι από το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Πόλεως, ενώ όλη την παραλία της Χαλκίδος είχαν κατακλύσει εκατοντάδες των ευσεβών πιστών.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου και την Δέηση που ανεπέμφθη, ο Σεβασμιώτατος έψαλλε το τροπάριο των Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…», είκοσι έξι κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα, το δε Σταυρό ανέσυρε ο κ. Κωνσταντίνος Γαρουφαλλιάς, ο οποίος παρέλαβε από τον Σεβασμιώτατο ένα χρυσό Σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι κολυμβητές από ένα ασημένιο Σταυρό.

Μετά την έξοδο όλων από το πλωτό σκάφος, ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε στη Δήμαρχο κ. Έλενα Βάκα δοχείο του Αγιασμού για το Υδραγωγείο της Πόλεως και στη συνέχεια η Λιτανευτική Πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και έγινε η Απόλυση. Κατά την διάρκεια της Λιτανείας, παρατηρήθηκε το φαινόμενο, που έχει γίνει παράδοση πλέον στον Τόπο μας, πολλά παιδάκια, αλλά και μεγαλύτεροι να τρέχουν προς τον Σεβασμιώτατο για να ασπαστούν τον Τίμιο Σταυρό.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα οι Ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος, μαζί με τα εκλεκτά μέλη των βυζαντινών χορών τους.

Όλες οι Ακολουθίες μετεδόθησαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

    

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κούκουρας, Ανδρέας Ρούκο, Νικόλαος Παπάνταζης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων