26/12/2021 26/12/2021 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην πόλη της Χαλκίδος, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως με τις 145 Ενορίες και τα 13 Μοναστήρια, τo Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021. Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ιερά Ακολουθία...
26 Δεκεμβρίου, 2021 - 21:43
Τελευταία ενημέρωση: 26/12/2021 - 23:48

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Διαδώστε:
Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην πόλη της Χαλκίδος, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως με τις 145 Ενορίες και τα 13 Μοναστήρια, τo Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021.

Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ιερά Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τέλεσε την προεόρτιο Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, ενώ έψαλαν ο Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυκας και ο κ. Στυλιανός Μπενής-Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων, ο οποίος τελείται σύμφωνα με την από ετών καθιερωμένη τάξη, στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, πλαισιούμενος από τους Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη-Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και Γραμματέα παρά το Αρχιγραμματεί της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Χερουβείμ Μεστούση-ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, Συμεών Ηλιοδρομίτη-Προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, Χρυσόστομο Καλύβα-ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, τους Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη-Προϊστάμενο της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδος και Χαράλαμπο Ταραμίγκο-Εφημέριο της αυτής Ενορίας, Πρεσβ. Ιωάννη Κάββαλο-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Σοφίας Χαλκίδος και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα.

Με την άριστη απόδοση των θαυμασίων Ύμνων της Ιεράς Ακολουθίας, αλλά και των Βυζαντινών Καλάντων μετά την απόλυση, ο Πρωτοψάλτης κ. Σπυρίδων Σιμιτζής, ο Λαμπαδάριος κ. Δήμος Τσίμπος και οι χορωδοί τους κατένυξαν τους προσελθόντες πιστούς και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm), απ’  όπου ο Εσπερινός μεταδόθηκε ζωντανά.

Ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μετέβη στην ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, όπου και χοροστάτησε στον Όρθρο και στην συνέχεια προέστη στην Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Προϊσταμένου της Ενορίας, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη και των Διακ. Νικολάου Πριμηκύριου και Ευγενίου Τσάλλα, ενώ διηκόνησαν την ιερά υμνωδία οι κ. Κωνσταντίνος Σιάνος Πρωτοψάλτης και Νικόλαος Βαβίλης Λαμπαδάριος της Ενορίας της Πολιούχου.

Προ της μεταλήψεως των πιστών ανεγνώσθη η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, η οποία έχει ως εξής:

«Αγαπητοί μου πατέρες Ιερείς και Διάκονοι του Θεού του Υψίστου,

Οσιώτατοι Μοναχοί και Μοναχές

και χριστιανοί μου ευλογημένοι,

Χριστούγεννα γιορτάζουμε και πάλι, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες του βίου μας είναι οδυνηρές και προκαλούν αγωνία και φόβο.

Δεν ήταν βεβαίως άνετες και οι συνθήκες της γεννήσεως του Κυρίου μας. Αλλά μέγα είναι το γεγονός που σημάδεψε για πάντα την ανθρώπινη ιστορία.

Επί καίσαρος Αυγούστου, κυοφορούσα η πάναγνη Παναγία μας, έρχεται από τη Ναζαρέτ στην Βηθλεέμ, μαζί με τον μνήστορα Ιωσήφ για να απογραφεί. Καθόλου εύκολο το πράγμα και μάλιστα εκείνη την εποχή για μία ετοιμόγεννη γυναίκα. Επέστη, όμως, ο καιρός ο της γεννήσεως και τόπος ην ουδείς τω καταλύματι… Να μία άλλη μεγάληδυσκολία. Δεν υπάρχει διαθέσιμος τόπος για να γεννήσει η ταλαιπωρημένη και από το ταξίδι Παρθένος Μαρία. Καθόλου τόπος! Έτσι ο Κύριος γεννάται στο σπήλαιο και κατακλίνεται στην φάτνη των αλόγων! Ωστόσο, η Θεική παρουσία Του, το πτωχό σπήλαιο το μεταμόρφωσε σε τερπνό παλάτι! Ναί, γιατί το παλάτι το κάνει ο βασιλεύς, χωρίς την παρουσία του οποίου καμμιά αξία δεν έχει κανένα παλάτι!

Ο άνθρωπος που είναι μέλος της Εκκλησίας γνωρίζει αυτό που είπε ο Χριστός για όσους τον ακολουθήσουν· «Εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έξετε» (Ιωάν. ιστ΄ 33)…«αλλ’ η λύπη υμών εις χαράν γενήσεται» (Ιωάν. ιστ΄ 20). Και δεν είναι τυχαίο ότι παρομοίασε τον αγώνα του χριστιανού με τον τοκετό, όπου ο πόνος της γέννας μεταβάλλεται σε χαρά, επειδή άνθρωπος έρχεται στον κόσμο. Ο άνθρωπος της Εκκλησίας που εμπιστεύεται την πίστη της, γνωρίζει ακόμη πρώτον μεν, ότι ο ίδιος είναι μία έμψυχη κατοικία, δεύτερον δε, ότι ο εκ παρθένου τεχθείς Κύριος και Θεός μας, επιθυμεί, όσο τίποτε άλλο, να κατοικήσει μέσα σ’ αυτή την κατοικία. Έχοντας όμως αυτογνωσία ο πιστός, ξέρει ότι και στην δική του ύπαρξη δεν υπάρχει τόπος άξιος να φιλοξενήσει τον Θεό. Βλέπει την ψυχή του όμοια με σπήλαιο έρημο και μισογκρεμισμένο …. Αλλά, εν τούτοις, γνωρίζοντας την αγάπη του Θεού, δεν απελπίζεται και τον παρακαλεί, όπως τότε δεν ντράπηκε να γεννηθεί στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, έτσι και τώρα να καταδεχθεί να εισέλθει και να κατακλιθεί στο σπήλαιο της δικής του ψυχής της αμαρτωλής…

Πρόκειται, βέβαια, για αληθινή είσοδο και πραγματική ένωση, που επιτελείται με την Θεία Κοινωνία!

Γεννάται ο Χριστός μέσα μας και κατοικεί στην καρδιά μας, μεταμορφώνοντάς την σε τερπνό παλάτιο! Αλήθεια, πόσο μεγάλη η ευεργεσία! Όποιος κοινωνεί, μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, δεν είναι πλέον μόνος, αλλά είναι μαζί με τον Χριστό, το τρισήλιο Φως, που φωτίζει όλο τον κόσμο. Μαζί με τον Χριστό μεταμορφώνεται ο πόνος μας σε χαρά, ο Σταυρός σε Ανάσταση!

Αγαπητά μου παιδιά,

Η Εκκλησία μας προτρέπει κανείς μας να μην φανεί αγνώμων προς τον ευεργέτην και πονηρός ζηλότυπος, αλλά όλοι μας να προσέλθουμε προς τον εν σπηλαίω γεννηθέντα και αντί άλλων υλικών δώρων να προσφέρουμε  ευχαριστίες δοξολογικές και αρετές!

Ο απόστολος Παύλος γίνεται πιο συγκεκριμένος. Ας αφήσουμε, μας συνιστά, τα έργα του σκότους και ας ενδυθούμε τα όπλα του φωτός. Ας νεκρώσουμε τα μέλη τα επί της γης, πορνεία, ακαθαρσία, πάθος, επιθυμία κακή, και την πλεονεξία, που είναι ειδωλολατρεία. Όλα αυτά, δυστυχώς, κάνουν αβίωτο το βίο μας και φέρνουν επάνω μας την οργή του Θεού! Ναί, ο Θεός μας είναι αγάπη και επειδή μας αγαπάει μας παιδαγωγεί, όταν βλέπει να κινδυνεύει η σχέση του ανθρώπου μαζί Του… Αυτός ο αγώνας μας, για την απόκτηση των αρετών, τελικά θα μας αναδείξει -με την χάρη του Θεού- σε αληθινούς ανθρώπους.

Αγαπητά μου παιδιά,

Η πίστη της Εκκλησίας δεν έχει καμμιά σχέση με την εκ μέρους του ανθρώπου απλή παραδοχή της υπάρξεως μίας ανωτέρας δυνάμεως, γενικής και αορίστου, που ενδεχομένως ονομάζει Θεό! Η Εκκλησία έχει τον μόνον αληθινό προσωπικό Θεό και γι’ αυτό είναι και η Ίδια μία και μοναδική! Αυτός ο Θεός επιθυμεί σχέση μαζί μας! Σχέση αγάπης!

Ο Κύριος έρχεται, γεννάται σήμερα και κάνει την δική Του απογραφή. Ζητεί και καταγράφει όσους ειλικρινά πιστεύουν στην ενανθρώπισή Του, τον ακολουθούν και τον υπακούουν ως Θεόν αληθινόν! Τους γράφει στο βιβλίο της Ζωής!

Μακάριοι και τρισευλογημένοι όσοι θα γραφούν εκεί! Εμείς που βαπτιστήκαμε ήδη έχουμε καταχωρηθεί σ’ αυτό το βιβλίο και μακάρι να μην ζητήσουμε ποτέ να πάρουμε «τα δικαιώματά μας» και να μεταδημοτεύσουμε! Χρειάζεται, άραγε, να εξηγήσω το γιατί;

 

Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο   Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

† ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε εγκαρδιότατα προς όλους τους εκκλησιασθέντες πιστούς, τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm) και στους τηλεθεατές του διαδικτυακού καναλιού της Ενορίας, από τα οποία αναμεταδόθηκαν οι ιερές Ακολουθίες, οι οποίες είναι διαθέσιμες για παρακολούθηση στον παρακάτω σύνδεσμο: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων (25-12-2021)

Μεταξύ των προσελθόντων πιστών, παρέστησαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, ενώ συγκινητική ήταν η παρουσία των παιδιών του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας, τα οποία, μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, διένειμαν εορταστικές χειροτεχνίες τους προς όλους τους εκκλησιασθέντες. Επίσης, αμέσως μετά, λόγω των επικρατουσών υγειονομικών συνθηκών, τελέσθηκε δεύτερη Θεία Λειτουργία από τον Εφημέριο της Ενορίας Οικον. Ιωάννη Φαφούτη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων