25/12/2019 25/12/2019 Eορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην Πόλη της Χαλκίδος, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως με τις 145 Ενορίες και τα 15 Μοναστήρια, την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, στις 11.30 μ.μ., στην Ιερά Μητρόπολη, ο Σεβασμιώτατος...
25 Δεκεμβρίου, 2019 - 21:14
Τελευταία ενημέρωση: 25/12/2019 - 21:15

“Ο Κύριός μας δεν ευεργετεί διά της βίας! Σέβεται την ανθρώπινη επιλογή”

Διαδώστε:
“Ο Κύριός μας δεν ευεργετεί διά της βίας! Σέβεται την ανθρώπινη επιλογή”

Eορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην Πόλη της Χαλκίδος, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως με τις 145 Ενορίες και τα 15 Μοναστήρια, την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019.

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, στις 11.30 μ.μ., στην Ιερά Μητρόπολη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τη χορωδία νυχτερινών καλάντων, την οποία απαρτίζουν Χαλκιδέοι υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννου Κουρούπη-Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, διατηρώντας το έθιμο, να ψάλλουν τα κάλαντα στους δρόμους της Χαλκίδος την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, από το 1956.

Ο Σεβασμιώτατος άκουσε τα κάλαντα από τους χορωδούς, τους προσέφερε γλυκίσματα και, αφού τους συνεχάρη, ευχήθηκε να συνεχίσουν επί πολλά έτη αυτό το συγκινητικό έθιμο, το οποίο είχε μεταλαμπαδεύσει και στην Ιστιαία ο μακαριστός Αρχιμ. Ιγνάτιος Καπνίσης.

Ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μετέβη στην ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, όπου και χοροστάτησε στον Όρθρο και στην συνέχεια προέστη στην Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Πρωτοσυγκέλλού του, Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, του Προϊσταμένου της Ενορίας, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη, του συνεφημερίου της Ενορίας, Οικον. Ιωάννου Φαφούτη και των Διακ. Νικολάου Πριμηκύριου και Ευγενίου Τσάλλα, συμμετέχοντος και πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο σύσσωμο κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ανεγνώσθη η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, η οποία έχει ως εξής:

Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά, Χριστός ετέχθη!

Με απερίγραπτη ευφροσύνη, οι άγιοι της Εκκλησίας πατέρες ομιλούν για το μεγάλο γεγονός της γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, το οποίο και εμείς εορτάζουμε σήμερα.

Οι άγιοι της Εκκλησίας μας, στην οποία και εμείς ενταχθήκαμε με το βάπτισμά μας στο όνομα της Αγίας Τριάδος, έζησαν με τον πόθο του ενανθρωπήσαντος Χριστού, τον ελάτρευσαν με την καρδιά τους και τον κατέστησαν ένοικο της υπάρξεώς τους και αξιόπιστο οδηγό της ζωής τους.

Εξετίμησαν την αγαπητική πρωτοβουλία του Θεού, να επιδημήσει προς τον αποστάτη και απόδημο άνθρωπο, και με την αληθινή του σάρκωση, που έκαμε και αυτούς ακόμη τους αγγέλους να απορούν και να θαυμάζουν, ένωσε στον εαυτό του τον μεγάλο χρεοφειλέτη δούλο. Του χάρισε το χρέος! Έσχισε και εξαφάνισε τα χρεώγραφα! Έδωσε χάρη στο υπόδουλο ανθρώπινο γένος!

Πρόκειται, λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, για ένα μεγάλο συνταρακτικό σεισμό! «Σεισμόν γης!» ονομάζει την σάρκωση του Θεού. Ένα πνευματικό σεισμό, ο οποίος εγκρέμισε όλα τα είδωλα! Ο,τι κτιστό έστησαν οι άνθρωποι, με την διαβολική έμπνευση, και το προσκύνησαν ως θεό! Κατεδάφισε, με την άφατη ταπείνωσή Του και την απροσμέτρητη αγάπη Του, ο εκ Πνεύματος αγίου και Μαρίας της παρθένου σαρκωθείς, όλο το κράτος του απανθρώπου τυράννου! Απελευθέρωσε όσους κατείχε ο πατέρας και εφευρέτης του ψεύδους διάβολος και ανώρθωσε το ανθρώπινο γένος, το οποίο υπέφερε σκυμμένο και συντετριμμένο κάτω από το ασήκωτο βάρος των αμαρτιών και τον φόβο του θανάτου! Τυλίχθηκε με τα σπάργανα ο νεογέννητος λυτρωτής και έσπασε τα πικρά δεσμά, με τα οποία ήταν δέσμιος του σατανά ο άνθρωπος.

Όλα αυτά τα ανεκτίμητα δώρα του Θεού μπορεί ο κάθε άνθρωπος, σε κάθε εποχή, ασφαλώς και στην δική μας εποχή, να τα έχει δικά του και να τα απολαμβάνει, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, να θελήσει! Ο Κύριός μας δεν ευεργετεί διά της βίας! Σέβεται την ανθρώπινη επιλογή. Δικό Του άλλωστε δώρο είναι και η ελευθερία, που τόσο δεινοπαθεί από εμάς τους ανθρώπους. Όποιος, λοιπόν, επιθυμεί τα παραπάνω αγαθά της απελευθερώσεως και την ατελεύτητη ζωή, πρέπει να υποδεχθεί στη ζωή του τον νηπιάσαντα παντοδύναμο Θεό, να τον εμπιστευθεί και να τον αγαπήσει. Πρέπει να αποταχθεί αληθινά τον διάβολο, τα ψέματα και τα παντός είδους είδωλα και να συνταχθεί με τον Χριστό!

Με άλλα λόγια, ανάγκη είναι να ανοίξει τα μάτια του και να συναντήσει, επί τέλους, Αυτόν που ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ! Να τον υπακούσει, γιατί τα λόγια Του και οι εντολές Του είναι ασφάλεια και ζωή.

Όποιος πάρει αυτή την γενναία και σωτήρια απόφαση, κατά τους λόγους του ίδιου του Κυρίου, ομοιάζει με τον σοφό αρχιτέκτονα και κτίστη, ο οποίος εθεμελίωσε την οικία του επάνω στην πέτρα, σε γερό, δηλαδή, θεμέλιο.

Αναντικατάστατο θεμέλιο είναι ο Χριστός της Πίστεώς μας και της Ορθοδόξου και μόνης αληθινής Εκκλησίας!

Αντιθέτως, όποιος αρνηθεί τον Χριστό, τον διαρκώς ερχόμενο προς εμάς, και χωρισθεί απ’ Αυτόν, ακολουθώντας και πάλι τον λαοπλάνο διάβολο και λατρεύοντας έργα χειρών ανθρώπων ή και στήνοντας ακόμη, ως αυτοείδωλο, τον εαυτό του στην θέση του θεανθρώπου Ιησού Χριστού, ομοιάζει με εκείνον τον επιπόλαιο και ασύνετο κατασκευαστή, ο οποίος κτίζει το σπίτι του σε σαθρά θεμέλια, επάνω στην άμμο.

Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,

Όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα και των δύο δυνατοτήτων και επιλογών που έχουμε.

Ωστόσο, η εποχή μας νομίζω, και μακάρι να κάνω λάθος, δεν μπορεί να καυχηθεί για την αλήθειά της. Χωρίς, ευτυχώς, να λείπουν οι απλοί και έντιμοι άνθρωποι του Θεού, οι ταπεινοί και γενναίοι αγωνιστές της αυθεντικότητος και της αληθείας, δεν είναι λίγοι, δυστυχώς, αυτοί που ανήκουν στον κόσμο της αποστασίας από τον Θεό, και ακολουθούν τον κοσμοκράτορα του ψεύδους του αιώνος τούτου. Τούτος ο άκοσμος κόσμος, μπορεί να στολίζεται, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το κατάντημά του και την γύμνια του.

Ψεύτικους και ανύπαρκτους θεούς λατρεύει, ψεύτικα λόγια εκστομίζει, ψεύτικες σχέσεις και ενώσεις δημιουργεί, απατηλές υποσχέσεις δίνει, ψεύτικα κλαίει και ψεύτικα γελάει!

Όμως, έχει ημερομηνία λήξεως! Τα είδωλα πέφτουν, όταν ανοίγουν τα μάτια των ανθρώπων, κάτι που μισούν και φοβούνται όσο τίποτε άλλο οι παντός είδους λαοπλάνοι! Ίσως και γι’ αυτό πολεμούν, σαν τον Ηρώδη, τον Χριστό και την Εκκλησία Του…

Σήμερα ο Χριστός, με την γέννησή Του, κυριολεκτικά, μας άνοιξε τα μάτια! Μας φανερώθηκε! Εισήλθε στη ζωή μας! «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια, η ζωή!» μας είπε, και αδιάψευστα μας υποσχέθηκε: Ήλθα για να σας φέρω τη ζωή! Σας προσφέρω, με άλλα λόγια τον Εαυτό μου. Αγαπήστε με, εμπιστευθήτε με, ακολουθήστε με και αγαπάτε αλλήλους, για να ζήσετε αιώνια.

Τελικά, υπάρχει και ζωοποιός σεισμός! Μακάρι να ανοίξουν τα μάτια μας, ώστε να γκρεμισθούν μέσα στην ύπαρξή μας όλα τα κοσμοείδωλα, και αφού με την μετάνοια καθαρίσουμε τον εσωτερικό μας χώρο από τα συντρίμμια, να καλέσουμε ως ένοικό μας τον μεγάλο Επισκέπτη της γης, ο Οποίος, ως αληθινός ήλιος της δικαιοσύνης, ανέτειλε και πάλι και μας χαμογελάει, μας παρηγορεί και μας ζεσταίνει όλους μας!

Μακάρι, όλοι μας βιωματικά να μπορούμε, σαν τους αγίους μας, να απαντήσουμε στο «Χριστός ετέχθη», το «Αληθώς ετέχθη!».

Ναί, αληθώς ετέχθη ο Σωτήρ ημών!

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και αγάπη πολλή

Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

† ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τους διακόνους του και τους υπευθύνους Ιερείς, μετέβη αρχικά στο Νοσκοκομείο Χαλκίδος, όπου ευχήθηκε εόρτια στους νοσηλευομένους ασθενείς αλλά και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και στη συνέχεια στο Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδος, όπου έγινε δεκτός από τον Διευθυντή κ. Σπυρίδωνα Αθανασίου και στον Ι. Ναό του Αγίου Ελευθερίου τέλεσε Ιερά Δέηση υπέρ υγείας των κρατουμένων και των εργαζομένων στις Φυλακές, μίλησε για το νόημα της Μεγάλης Εορτής και ευχήθηκε εγκαρδιότατα προς όλους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων