23/03/2024 23/03/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη χθες στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία των Χαιρετισμών και ανέπεμψε προς την Θεοτόκο την πρώτη στάση τους. Κατά την ιερά ακολουθία, τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας, Δαμασκηνός Παπακωνσταντίνου-εφημέριος της Ενορίας και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης. Απευθυνόμενος διδακτικά, ο Σεβασμιώτατος, προς...
23 Μαρτίου, 2024 - 12:43
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2024 - 12:06

Οι πρώτοι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Διαδώστε:
Οι πρώτοι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη χθες στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία των Χαιρετισμών και ανέπεμψε προς την Θεοτόκο την πρώτη στάση τους.

Κατά την ιερά ακολουθία, τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας, Δαμασκηνός Παπακωνσταντίνου-εφημέριος της Ενορίας και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης.

Απευθυνόμενος διδακτικά, ο Σεβασμιώτατος, προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς και τους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97, 7fm), αφού τους προέτρεψε να μην παραλείπουν την ανάγνωση των χαιρετισμών της Παναγίας καθημερινά, με έναυσμα τον στίχο «Χαίρε δι’ ης η χαρά εκλάμψει», επεσήμανε ότι χρειάζεται να έχουμε μνήμη Θεού, ότι ο διάβολος δεν θέλει να θυμόμαστε τον Χριστό και την Παναγία και να κάνουμε μοναδικό μας θλιβερό προορισμό τον τάφο. Αλλά ο Χριστός προσφέρει την χαρά του (Ιωάν. 11, 28), που δεν μοιάζει με τις χαρές του κόσμου, επειδή η χαρά του Χριστού είναι άληκτη και ακατάλυτη και, όπως ο Απόστολος Παύλος με βίωμα και λόγο διδάσκει, μπορούμε όχι μόνο να χαιρόμαστε πάντοτε (Α΄ Θεσσ. 5, 16), αλλά να καυχιόμαστε εν ασθενείαις και θλίψεσιν, γιατί η πηγή δυνάμεώς μας είναι ο Χριστός.

Η χαρά του Χριστού, λοιπόν, υπάρχει και χαρίζεται στους ανθρώπους, αρκεί να ξέρουμε που θα την αναζητήσουμε και η Παναγία είναι πρόθυμη να μας την προσφέρει.

Την ίδια ώρα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, μετέβη στο Ι. Ναό Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης της ομώνυμης νεότερης Ενορίας της Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία των Χαιρετισμών, συμπαραστατούμενος από τον ιερομόν. Καλλίνικο Καραπέτη-εφημέριο της Ενορίας και Νικόλαο Καλαφάτη-τριτεύοντα εφημέριο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου.

Στο κήρυγμά του, ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι η Παναγία είναι εκείνη που γέννησε τον Νομοθέτη, τον αληθινό και απαράμιλλο Νομοθέτη. Νομοθετούν και οι άνθρωποι, αλλά άλλοτε εσφαλμένα και άλλοτε άδικα. Ο Θεός όμως νομοθετεί αλάθητα, νομοθετεί αληθινά. Αυτός ο νομοθέτης εξαλείφει τα αμαρτήματα. Πώς; δωρεάν. “Τον τας ανομίας πάντων δωρεάν εξαλείφοντα”. Δεν δίνει παράταση, δεν κάνει ευκολίες πληρωμής, αλλά δωρεάν τα εξαλείφει. Υπό μίαν προϋπόθεση: ότι ο άνθρωπος θα τον πιστέψει, θα τον εμπιστευτεί και ότι θα μετανοήσει για τα αμαρτήματά του. Γι’ αυτά που ξέρει και για τόσα άλλα τα οποία αγνοεί.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων