04/07/2022 04/07/2022 Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η Πανήγυρη της επετείου ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία αποκαλύφθηκε το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις ημέρες μας φυλάσσεται με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου. Προς τον σκοπό της συμμετοχής στην Πανήγυρη αυτή...
04 Ιουλίου, 2022 - 14:46
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2022 - 14:50

Πανηγύρισε η Παναγία “Εικονίστρια” Πολιούχος Σκιάθου

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η Παναγία “Εικονίστρια” Πολιούχος Σκιάθου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η Πανήγυρη της επετείου ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία αποκαλύφθηκε το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις ημέρες μας φυλάσσεται με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

Προς τον σκοπό της συμμετοχής στην Πανήγυρη αυτή της Νήσου Σκιάθου, έφθασε εκεί το μεσημέρι του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη-Προϊστάμενο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη. Στο λιμάνι της Σκιάθου τον υποδέχθηκαν οι Ιερείς του Νησιού, οι Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρας-Ηγούμενος της Ι. Μονής Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, Παντελεήμων Χούλης-Εφημέριος του Ι. Ν. Γενεθλίου Θεοτόκου Σκιάθου, ο Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Σταματάς-Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, ο εκ της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος Οικον. Χρήστος Αράπης και ο Σακελλάριος Νικόλαος Σταματάς-Εφημέριος του Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, αφού μεταφέρθηκε εκεί η ιερά Εικόνα της Θεοτόκου, έλαβε χώρα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο διδάσκοντας τους πιστούς ότι ο Χριστός με την Ανάστασή του αποκαθιστά και το σώμα και την ψυχή των ανθρώπων, δηλαδή μας διατηρεί σώου και κατά συνέπεια ονομάζεται Σωτήρας μας. Αυτή την αποκατάσταση προδηλώνει η Παναγία Θεοτόκος, ως της Αναστάσεως τον τύπον εκλάμπουσα, διά της αειπαρθενίας και της, μετά την κοίμησή Της, μεταστάσεώς Της.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τοπικό έθιμο που θέλει να λειτουργούν και οι δύο Ενοριακοί Ναοί της Χώρας, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, όπου ευρισκόταν και η Ιερά Εικόνα της Παναγίας.

Προ της απαγγελίας του Αποστολικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Θεοδόσιο Παρίση, μέλος της Ενορίας Γενεθλίου της Θεοτόκου και εθελοντή-συνεργάτη της, ο οποίος εκ νεαράς ηλικίας θητεύει στο ιερό αναλόγιο. Στο νουθετήριο λόγο του προς τον νέο Αναγνώστη, ο Σεβασμιώτατος τον παρότρυνε να συνεχίσει να αυξάνει τον ζήλο του προς τα ιερά γράμματα και να διακονεί με την ίδια θέληση την Εκκλησία.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο ερμηνεύοντας την ορθρινή ευαγγελική περικοπή (Λουκ. 1, 39-49)

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Νησιού, την οποία ακολούθησαν πολλοί Σκιαθίτες αλλά και αρκετοί παρεπίδημοι και μάλιστα από την αλλοδαπή, η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. των Τριών Ιεραρχών, όπου η Παναγία φυλάσσεται όλο τον χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της Λιτανείας οι Ιερείς και οι Ψάλτες, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τάξη του εορτασμού, έψαλλαν τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας μας.

Όλες οι παραπάνω Εκδηλώσεις μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (97,7 FM).

 

Φωτογραφίες: Θεοδόσιος Παρίσης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων