24/05/2022 25/05/2022 Στην από ετών καθιερωμένη προεόρτια Ιερά Αγρυπνία, εν όψει της επικείμενης ιεράς μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 το βράδυ, στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος, πλαισιωμένος από τους Αρχιμ....
24 Μαΐου, 2022 - 21:41
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2022 - 2:42

Προεόρτια Αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στη Χαλκίδα

Διαδώστε:
Προεόρτια Αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στη Χαλκίδα

Στην από ετών καθιερωμένη προεόρτια Ιερά Αγρυπνία, εν όψει της επικείμενης ιεράς μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 το βράδυ, στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος, πλαισιωμένος από τους Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη-Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, Ευγένιο Τσάλλα-Εφημέριο του Ενοριακού Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Ν. Αρτάκης, Συμεών Ηλιοδρομίτη – Προϊστάμενο της Ενορίας της Αγ. Παρασκευής και Διευθυντή του Γηροκομείου Χαλκίδος, τον Οικον. Ιωάννη Φαφούτη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, χοροστάτησε στις ιερές ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία, εκκλησιασθέντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και των συνοδών Κληρικών του.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της Ι. Αγρυπνίας, πολλοί ευλαβείς πιστοί προσήλθαν για να προσκυνήσουν το Ιερό Ένδυμα του Οσίου, το οποίο φυλάσσεται στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Επισκοπείου και μετεφέρθη στον Ι. Ναό της Αγία Παρασκευής γι’ αυτό το λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, ανέλυσε ερμηνευτικά την διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή (Ιωάν. 8, 51-59), ενώ αναφέρθηκε στον προεορτίως τιμώμενο Όσιο Ιωάννη, ο οποίος είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της κοινής Αναστάσεώς μας και επεσήμανε ότι, αν και κατά τον παρόντα βίο, έζησε μέσα στις ακαθαρσίες του στάβλου των ζώων, ως αιχμάλωτος και σκλάβος, ο Θεός τον ετίμησε και κάθε χρόνο, κατά την ημέρα της εορτής του, όταν λιτανεύεται το ιερό σκήνωμά του στους δρόμους του Νέου Προκοπίου, οι κάτοικοι τον ραίνουν με τριαντάφυλλα, που έχουν στις αυλές τους. Κυριολεκτικά περνά μέσα από μια “βροχή των ρόδων” που μαρτυρά και την δόξα του Θεού.

Λίγο πριν την Απόλυση, ευλογήθηκε από τον Σεβασμιώτατο, εόρτιο κόλλυβο του Οσίου Ιωάννου, το οποίο είχαν ετοιμάσει ευσεβείς ενορίτισσες και ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους, να αξιωθούμε να εορτάσουμε και φέτος τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων