21/10/2021 21/10/2021 Με τη συμμετοχή Κληρικών και ευσεβών χριστιανών της Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, η υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας της επιλεγομένης «των Χαιρετισμών», στα πλαίσια των εικοστών ενάτων Δημητρίων, των εορταστικών εκδηλώσεων εν όψει της πανηγύρεως του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος. Μετά την υποδοχή, κατά τη διάρκεια της δεήσεως, η οποία...
21 Οκτωβρίου, 2021 - 14:36
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2021 - 14:39

Η Χαλκίδα υποδέχθηκε την Παναγία “των Χαιρετισμών”

Διαδώστε:
Η Χαλκίδα υποδέχθηκε την Παναγία “των Χαιρετισμών”

Με τη συμμετοχή Κληρικών και ευσεβών χριστιανών της Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, η υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας της επιλεγομένης «των Χαιρετισμών», στα πλαίσια των εικοστών ενάτων Δημητρίων, των εορταστικών εκδηλώσεων εν όψει της πανηγύρεως του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Μετά την υποδοχή, κατά τη διάρκεια της δεήσεως, η οποία τελέσθηκε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μίλησε για την προέλευση και την ιστορία του ιερού εικονίσματος, το οποίο αφιερώθηκε, ως ανάθημα, στον Ι. Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου του Προκοπίου της Καππαδοκίας το 1864 και το μετέφεραν οι Προκοπιείς πρόσφυγες στο Νέο Προκόπι, όπου φυλάσσεται μεταξύ των ιερών κειμηλίων στο ιερό βήμα του Προσκυνηματικού Ι. Ναού και κάθε χρόνο, ενώπιον αυτής της ιεράς εικόνας, τελούνται οι ι. ακολουθίες των Χαιρετισμών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, στο ιερό εικόνισμα αυτό συνδέονται και οι δύο διαδοχικές επέτειοι της Πατρίδος μας, αυτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 και η επόμενη της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, αφού στο πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού προσέβλεπαν όλοι οι Αγωνιστές και ελευθερωτές της Πατρίδος μας μα και οι τραγικοί πρόσφυγες πρόγονοί μας στο πρόσωπο της Θεοτόκου διέκριναν τον αληθινό τους θησαυρό και δεν εφείσθησαν κόπων και κινδύνων και μετέφεραν τα θαυματουργά ιερά εικονίσματά της, αφήνοντας πίσω κάθε τί που, ενδεχομένως, να εξασφάλιζε τον βιοπορισμό τους.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε και την ανάγκη εμείς, σήμερα, να αναγνωρίζουμε στα ιερά εικονίσματα την αξία και την σημασία που έδιναν σε αυτά οι χριστιανοί, διότι στην εποχή μας αναδύονται νέα και εφήμερα σύμβολα, υπονομεύοντας την αληθινή μας ταυτότητα.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην τελεσθείσα Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας. Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν οι Ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Γεώργιος Καραγκούνης και Ιωάννης Δέδες και μέλη των βυζαντινών χορών τους, ενώ όλη η ιερά ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7 fm).

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων