18/03/2019 18/03/2019 Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην οποία συμμετείχε και το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό...
18 Μαρτίου, 2019 - 15:14

“Στον Τόπο μας δεν γνωρίσαμε μεσαίωνα γιατί υπήρχε η Πίστη στο Θεό”

Διαδώστε:
“Στον Τόπο μας δεν γνωρίσαμε μεσαίωνα γιατί υπήρχε η Πίστη στο Θεό”

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην οποία συμμετείχε και το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι: “στον Τόπο μας, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς «δεν γνωρίσαμε Μεσαίωνα», γιατί υπήρχε η Πίστη στο Θεό, η οποία σιγόκαιγε στην καρδιά των υποδούλων Ελλήνων και η αγάπη προς την Πατρίδα”.

Στην φετεινή Συναυλία, την οποία παρουσίασε η φοιτήτρια Παρασκευή Καλαφάτη και συμμετείχαν περισσότερα από 200 παιδιά, προσήλθαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των αρχών της Πόλεώς μας, μεταξύ των οποίων πολλοί Κληρικοί, εκπρόσωποι των Αρχών της Πόλεώς μας και πλήθος κόσμου, παρουσιάσθηκαν γνωστές μελωδίες Ελλήνων συνθετών, τραγούδια από τη δημοτική μουσική μας παράδοση και χορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, το οποίο ιδιαιτέρως εντυπωσίασε όλους τους παρευρεθέντες στην Εκδήλωση. 

Επίκαιρα μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα: «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ‘’ΣΚΟΤΩΝΕΙ’’». Ο π. Νικόδημος άρχισε την ομιλία του με την επισήμανση του εθνικού μας ποιητή: «Το έθνος, πρέπει να μάθει, να  θεωρεί εθνικό, ό,τι είναι αληθινό», επισημαίνοντας ότι: «είναι η ώρα, ο Τόπος μας, να εξορίσει διαπαντός, από τη συλλογική του μνήμη, απ΄ τη δημόσια ζωή, τις μισές αλήθειες, που είναι χειρότερες και από τα μεγαλύτερα ψεύδη! Πρωτίστως, έχουμε υποχρέωση, να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε, τον πλήρη, τον απόλυτο σεβασμό, σε όλους εκείνους, τους αληθινούς ήρωες, που έταξαν την ψυχή τους, στα ιδανικά της Πατρίδας και της Λευτεριάς, για να μην ζούμε -σήμερα- εμείς, υπόδουλοι στους Τούρκους!».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ελευθερίας, ο εκλεκτός ομιλητής είπε, μεταξύ άλλων: «Είπαν πως η ελευθερία είναι όπως ο αέρας· δεν νοιώθουμε την ανάγκη της παρά μόνο όταν αρχίσει να μας λείπει· πρίν ενταθούν λοιπόν τα συμπτώματα της πνευματικής ασφυξίας, έχουμε χρέος, εμείς κυρίως, παπάδες, δάσκαλοι και μαθητές, να θερίσουμε κι να περισώσουμε όση πιό πολλή μπορούμε από την πνευματική σοδειά των μαρτύρων της πίστεως… Στο κάτω-κάτω αυτό που ακόμη δεν μας το άλλαξαν, αν και κάποιοι ίσως θα θελήσουν να το αλλάξουν, ο Εθνικός μας Ύμνος, λέει: «από τα κόκκαλα βγαλμένη» είναι η ελευθερία. Στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην ομογένεια, παντού ο Έλληνας δακρύζει με αυτόν τον Εθνικό Ύμνο. Απ’ τα κόκκαλα· κόκκαλα σημαίνει ότι κάποιοι πέθαναν για την ελευθερία, κάποιοι σκοτώθηκαν, κάποιοι μαρτύρησαν. Δεν λέει, από τον καναπέ βγαλμένη η ελευθερία ή από τα video games.».

Και κλείνοντας την τόσο σημαντική και πλούσια σε νοήματα ομιλία του, ο π. Νικόδημος, είπε: «Σε λίγο, αν δεν διδάξουμε την Ιστορία, θα νομίζουν τα ελληνόπουλα ότι πατάμε ένα κουμπί και ξαφνικά ελευθερώνεται η Ελλάδα, διότι δεν χρειάζονται ούτε Κολοκοτρώνηδες, ούτε Μακρυγιάννηδες, ούτε Άγιος Κοσμάς… Αν αγνοήσουμε την ιστορία μας, σίγουρα θα είμαστε υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουμε… Γι’ αυτό και εμείς, δάσκαλοι της νεολαίας μας αλλά και ισόβιοι μαθητές της Ελλάδας και του Ουρανού, σε πείσμα της αναισθησίας και της γενικότερης αμουσίας ή ακαλαισθησίας των καιρών, εξακολουθούμε να διδάσκουμε πως μια μεγάλη ιδέα μπορεί να γεμίζει τη ζωή μας περισσότερο από μια μεγάλη πράξη, πως ο ηθικός εκθέτης των πράξεων αξίζει περισσότερο από τον υλικό τους παρονομαστή… Κι έχουμε υποχρέωση την αλήθεια, που ελευθερώνει, να την ψηλαφίσουμε μόνοι μας!».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε την Σχολή Πεζικού για την φιλοξενία της Εκδήλωσης, τον Μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνη του Παιδικού Τμήματος και του Τμήματος εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών κ. Άννα Ροδά, τη Γενική Υπεύθυνη της Χορωδίας – Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο και τη βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφάτη, και τα 200 παιδιά πού συμμετέχουν σ’ αυτήν, αλλά και τους καλούς γονείς τους, οι οποίοι συνεργάζονται και εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία.

Χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μία πανδαισία, χάρη στην εξαιρετική ομιλία του π. Νικοδήμου, αλλά και την παρουσία των παιδιών πού συνέθεσαν έναν ύμνο προς την ελευθερία, την Πατρίδα και την Πίστη, παρουσιάζοντας ότι τα ιδανικά του Γένους απετέλεσαν και πρέπει να εξακολουθήσουν ν΄ αποτελούν την κινητήρια δύναμη του Λαού.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι στον Τόπο μας, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς «δεν γνωρίσαμε Μεσαίωνα», γιατί υπήρχε η Πίστη στο Θεό, η οποία σιγόκαιγε στην καρδιά των υποδούλων Ελλήνων και η αγάπη προς την Πατρίδα, η οποία φούντωσε την ανακαινιστική φλόγα της Επανάστασης, ενώ κάλεσε όλους να παραμείνουν μακρυά από κάθε τι φανατικό, μονομερές και ατομικιστικό, διότι τέτοιες συμπεριφορές φανερώνουν σημάδια παρακμής.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος είπε, ότι τα παιδιά μας, αναβάπτισαν όλους στο ήθος το χριστιανικό και το ελληνικό, ενώ ενθουσιασμένος ανακοίνωσε ότι το Ημερολόγιο του 2020 της Ιεράς Μητροπόλεως θα αφιερωθεί στην συμπλήρωση 40 ετών λειτουργίας της Χορωδίας και Ορχήστρας των Νέων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων