24/10/2023 24/10/2023 Στο νέο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΛΑ’ ΔΗΜΗΤΡΙΑ», η παρουσίαση του χαριστήριου Τόμου στον κ. Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, με τίτλο «Λιμενάρχης και Βαρδιάνος», ο οποίος εκδόθηκε από το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου με ευκαιρία τα ενενηντάχρονα του...
24 Οκτωβρίου, 2023 - 16:44
Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2023 - 16:54

Τιμητική βιβλιοπαρουσίαση για τον φιλόλογο-λογοτέχνη Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Διαδώστε:
Τιμητική βιβλιοπαρουσίαση για τον φιλόλογο-λογοτέχνη Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Στο νέο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΛΑ’ ΔΗΜΗΤΡΙΑ», η παρουσίαση του χαριστήριου Τόμου στον κ. Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, με τίτλο «Λιμενάρχης και Βαρδιάνος», ο οποίος εκδόθηκε από το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου με ευκαιρία τα ενενηντάχρονα του Χαλκιδέου φιλολόγου, λογοτέχνη, κριτικού εκδότη, φιλολογικού επιμελητή, ανθολόγου και μεταφραστή.

Την παρουσίαση προλόγισε ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Αρχιανδρίτης Αιμιλιανός Χρήστου, ο οποίος καλωσόρισε τους προσελθόντες και ανέγνωσε το βιογραφικό του τιμωμένου τονίζοντας την προσαγόρευση «ο Πατριάρχης των Παπαδιαμαντικών σπουδών», που του απεδόθη κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν, ο συντονιστής της παρουσιάσεως κ. Δημήτριος Μαυρόπουλος, Θεολόγος και ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Δόμος», στον οποίο έγινε η μνημειώδης κριτική έκδοση των Απάντων του Παπαδιαμάντη από τον τιμώμενο φιλόλογο, αφού στάθηκε στην παραπάνω προσαγόρευση, επεσήμανε την προσωπική θυσία του λογοτεχνικού ταλάντου του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου για χάρη της ανάδειξης, υποστήριξης και διάσωσης του Παπαδιαμαντικού έργου και έδωσε το λόγο στους τρεις ομιλητές της παρουσιάσεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, αναπτύσσοντας την εισήγησή του, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του σπουδαίου εργάτη των φιλολογικών πραγμάτων Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, ως ενθέου ανθρώπου, ο οποίος, ζώντας και εργαζόμενος εν ησυχία, αγωνιά μόνο για τον εν ουρανοίς μισθό. Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Δ. Σ. του Ιερού Προσκυνήματος «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος» για την ενθουσιώδη αποδοχή και ανάληψη της εκδόσεως του Τόμου, ανέγνωσε τον περιεχόμενο στον Τόμο χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στον οποίο, μεταξύ άλλων, εμφατικά αναφέρεται:

«Στις δύσκολες ημέρες που διέρχεται ο τόπος μας, τώρα που οι πολλές και ποικίλες δοκιμασίες θολώνουν το νου μας, η μνημόνευση του Παπαδιαμάντη –μαζί με τον Σολωμό, σύμφωνα με τη γνωστή προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη–, είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Σ’ αυτή τη μνημόνευση του Παπαδιαμάντη τη μεγαλύτερη συνεισφορά έχει το έργο του Τριανταφυλλόπουλου […]. Όμως ο κατά γενικήν ομολογίαν “κορυφαίος παπαδιαμαντολόγος” δεν θαμπώθηκε τόσο πολύ από το μεγαλείο του Παπαδιαμάντη, ώστε να παραβλέψει την αξία του ετέρου της ιεράς της Σκιάθου διπλοΐδος, του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, του “άλλου Αλέξανδρου”, τριτεξαδέλφου του πρώτου, του επ’ εσχάτων των ημερών του βίου του μοναχού Ανδρονίκου. Όμως ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος είναι πέρα και πάνω από όλα “πιστόν τέκνον της Εκκλησίας”, […] η δημόσια παρουσία του είναι μια γενναία ομολογία πίστεως, ανεπηρέαστη από ποικίλες αντιδράσεις και αμφισβητήσεις […]. Με δυο λόγια, ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα σταθερής και ασυμβίβαστης, ταυτόχρονα όμως έλλογης και αφανάτιστης βίωσης της χριστιανικής αλήθειας, εν λόγω και έργω. Δίκαιος, λοιπόν, ο διά του παρόντος Τόμου, έπαινος».

Μετά ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου-Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και Αρχισυντάκτης του Θεολογικού Περιοδικού «Σύναξη», ομίλησε για τον αθεράπευτο εραστή της «δασκαλοσύνης», ως μυστήριο αλληλουχίας του διδακτικού έρωτα και της συνεχούς μαθητείας, όπως αυτά γίνονται διαγνωστά μέσα στο έργο του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου.

Εν συνεχεία ο κ. Άγγελος Μαντάς, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και επιμελητής του έργου, ανέπτυξε τον σκοπό της εκδόσεως του χαριστηρίου Τόμου προς τιμήν του πνευματικού κεφαλαίου, που ακούει στο όνομα Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος, εργάζεται αδιάκοπα για τα ελληνικά γράμματα, υπό το πρίσμα της αιωνιότητας, ως χριστιανός διανοούμενος και «τέκνον γνήσιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Στο τέλος κλήθηκε στο βήμα ο τιμώμενος κ. Νικόλαος Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε πολύ για την τιμή αυτή που του γίνεται.

Μεταξύ του πολυπληθούς ακροατηρίου παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο εψηφισμένος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, η τέως Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου, ο τ. Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπιλης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ευβοίας Πύραρχος κ. Κωνσταντίνος Ψαρρός, πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και συνεργάτες της εκδόσεως του Τόμου καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο χαριστήριος Τόμος «Λιμενάρχης και Βαρδιάνος» διατίθεται προς πώληση από το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την βιβλιοπαρουσίαση στο ακόλουθο βίντεο:

(Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Τούσης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων