14/11/2020 14/11/2020 Εγκύκλιο σημείωμα ενόψει της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων, που αρχίζει αύριο, συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, καλώντας το ποίμνιό του να χαίρεται παρά τις αντιξοότητες, να φροντίσει την ανεκτίμητη ψυχή του, να κάνει ελεημοσύνη, να δείχνει έμπρακτη αγάπη, θυσιαστική προσφορά και συγχωρητικότητα. Διαβάστε το σημείωμα: «Προς Τον Ιερό Κλήρο και τον...
14 Νοεμβρίου, 2020 - 20:12
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2020 - 20:11

«Την Σαρακοστή των Χριστουγέννων να φροντίσουμε την ανεκτίμητη ψυχή μας»

Διαδώστε:
«Την Σαρακοστή των Χριστουγέννων να φροντίσουμε την ανεκτίμητη ψυχή μας»

Εγκύκλιο σημείωμα ενόψει της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων, που αρχίζει αύριο, συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, καλώντας το ποίμνιό του να χαίρεται παρά τις αντιξοότητες, να φροντίσει την ανεκτίμητη ψυχή του, να κάνει ελεημοσύνη, να δείχνει έμπρακτη αγάπη, θυσιαστική προσφορά και συγχωρητικότητα.

Διαβάστε το σημείωμα:

«Προς

Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Αγαπητά μου πνευματικά τέκνα,

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!

Σας χαιρετώ με αυτό τον εκκλησιαστικό και αγιογραφικό χαιρετισμό, ο οποίος πιθανόν να θεωρηθεί υπερβολικός ή και αδικαιολόγητος για τον μακράν του Θεού κόσμο. Πώς είναι δυνατόν, θα σκεφθεί ο άνθρωπος που δεν συνδέεται με τον Θεό, να χαίρομαι, όταν ζω σε τόσα δεινά και με την παγκόσμια αγωνία, που έφερε η ταχυτάτη εξάπλωση του κορωνοϊού και την ασφυκτική από πάσης πλευράς επιβολή αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του, αλλά και τις φοβερές οικονομικές και ψυχολογικές και κοινωνικές τους συνέπειες;

Ο Χριστιανός, όμως, μπορεί να χαίρεται, χωρίς να είναι εξωγήινος, γιατί έχει διαρκή την αίσθηση της παρουσίας του Θεού στην ζωή του. Θυμάται ότι, ο πιστός στις υποσχέσεις Του Κύριός μας Ιησούς Χριστός, μας διαβεβαίωσε πως θα είναι διαρκώς παρών. Μαζί μας, πάντοτε, όλες τις ημέρες της ζωής μας. Δεν μας παραμύθιασε, υποσχόμενος ευτυχία, αντιθέτως μας προανήγγειλε ότι σε τούτο τον κόσμο θα έχουμε θλίψη. Μας συνέστησε, ωστόσο, να έχουμε θάρρος, γιατί Εκείνος νίκησε και εμείς μαζί Του θα νικήσουμε. Αυτή την χαρά κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας αφαιρέσει. Ούτε διωγμός, ούτε ασθένεια, ούτε και αυτός ο θάνατος ακόμη, αφού είτε ζούμε είτε αποθνήσκουμε του Κυρίου είμαστε (Ρωμ. ιδ΄, 8). Και στον Κύριο υπάρχει μόνον ζωή και μάλιστα μακαρία ζωή και ατελεύτητη ζωή.

Σε αυτή, λοιπόν, την συννεφιασμένη, αλλ’ όχι ανήλια συγκυρία (ο ήλιος υπάρχει ακόμη κι αν τον κρύβουν τα σύννεφα), επικοινωνώ μαζί Σας, γιατί, πιστέψτε με, το ‘χω μεγάλη ανάγκη να μιλήσω με τα παιδιά μου και στα παιδιά μου και να θυμηθώ μαζί σας όσα προανέφερα και όσα στην συνέχεια θα γράψω.

Σε λίγες ημέρες (γράφτηκε στις 12/11), από τις 15 Νοεμβρίου, αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων! Περίοδος προετοιμασίας των χριστιανών για την υποδοχή της μεγάλης ημέρας των Χριστουγέννων, της Μητροπόλεως όλων των εορτών!

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι για την εορτή αυτή μιλούν με προσμονή ακόμη και οι μη πιστεύοντες στον Χριστό. Είναι και τούτο από τα τρελλά και τα παράλογα του κόσμου τούτου; Ίσως. Μήπως αυτό όμως, δείχνει και κάτι άλλο; Τι; Την συγγένεια του κάθε ανθρώπου με τον Θεό! Συγγένεια και σχέση, που δημιουργείται από την εκ του μηδενός δημιουργία ημών των ανθρώπων, οι οποίοι, είτε το θέλουμε είτε όχι, είμαστε «γένος Θεού»! (Πραξ. ιζ΄, 28).

Αγωνία, εν τούτοις, των κοσμικών ανθρώπων, όπως παρουσιάζεται πληθωρικά από τα μέσα της ενημερώσεως είναι η αγορά και «το ρεβεγιόν». Πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά; ρωτούν και ξαναρωτούν. Πότε θα λειτουργήσουν, επί τέλους, τα κέντρα διασκεδάσεως; Για το εάν και πότε θα ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί δεν ενδιαφέρονται. Θα ασχοληθούν κάποια στιγμή, με αρνητική, ως συνήθως, διάθεση. Ας είναι. Ο καθείς κάνει χρήση του θεόσδοτου δώρου της ελευθερίας του, αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες του. Και η Εκκλησία, με την γλώσσα της αλήθειας, πάντα θυμίζει, ότι ο ελεύθερος είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

Χωρίς, λοιπόν, διάθεση κατακρίσεως, μεμψιμοιρίας και γκρίνιας απέναντι στους έχοντες αυτό το κοσμικό φρόνημα, αλλά με ειλικρινή αγάπη απευθύνομαι και σ’ αυτούς και σε όσους έχουν συνταχθεί με τον Χριστό και την Εκκλησία Του.

Αυτή την περίοδο, της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, να φροντίσουμε την ανεκτίμητη ψυχή μας. Με τον τρόπο που υποδεικνύει η Αγία μας Εκκλησίας. Να νηστεύσουμε! Όχι μόνον τα τρόφιμα, αλλά να νηστεύσουμε και από τις αμαρτίες, τον εγωισμό και τα πάθη! Και να καλλιεργήσουμε πολύ την προσευχή!

Προσευχή μετά δακρύων μετανοίας, για τις δικές μας ο καθένας αμαρτίες, αλλά και τις αμαρτίες του κόσμου όλου. Οι θεομηνίες και τα λοιπά «σημεία των καιρών», ας λειτουργήσουν θεραπευτικά ως εγερτήρια σαλπίσματα από τον ύπνο της αδιαφορίας, στον οποίο μας ενάρκωσε ο άθεος υλισμός και η σαρκολατρεία. Να μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε ότι πάντες ημάρτομεν και ηνομήσαμεν! Ας συνεισφέρουν στο να επιστρέψουμε στον Κύριό μας, ο Οποίος, παρά την αμαρτία μας, πάλι έρχεται να σαρκωθεί, έρχεται να μας αναλάβει και να μας σώσει! Ζητήσατέ με με όλη σας την καρδιά μας λέγει, διά του προφήτου Ιερεμίου, και θα σας φανερωθώ! (Ιερεμ. λστ´, 13-14).

Μη λησμονήσουμε δε, ότι πάντοτε, ιδίως όμως σε περιόδους μετανοίας, πρέπει όχι απλά να απέχουμε από άδικες πράξεις και ενέργειες σε βάρος των συνανθρώπων μας, αλλά να καλλιεργούμε την έμπρακτη αγάπη, την θυσιαστική προσφορά και την ελεημοσύνη!

Η τελευταία, μαζί με την συγχωρητικότητα, είναι πολύ αρεστή στον Κύριο!

Αγαπητά μου παιδιά,

Σας παρακαλώ και σας προτρέπω να αξιοποιήσουμε και αυτήν την περίοδο της προετοιμασίας των Χριστουγέννων, με τις όποιες δυσκολίες και εάν έχουμε.

Σας εύχομαι Καλή Σαρακοστή! Καλή δύναμη στον αγώνα σας και να μας αξιώσει ο φιλάνθρωπος Χριστός και Σωτήρας μας να τον κοινωνήσουμε στους Ναούς μας και να τον υποδεχθούμε στις φτωχές μα καθαρές καρδιές μας.

Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

† ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων