19/12/2023 20/12/2023 Με κατάνυξη και αθρόα προσέλευση προσκυνητών εορτάσθηκε η επέτειος της εις Διάκονον χειροτονίας του Οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη) του νέου ασκητού (που τελέστηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1952), στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Χαλκίδος, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού). Κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και αγαθής προθέσεως του Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ-Ηγουμένου...
19 Δεκεμβρίου, 2023 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2023 - 2:26

Χαλκίδα: Εορτασμός της επετείου της εις Διάκονον χειροτονίας του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη

Διαδώστε:
Χαλκίδα: Εορτασμός της επετείου της εις Διάκονον χειροτονίας του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη

Με κατάνυξη και αθρόα προσέλευση προσκυνητών εορτάσθηκε η επέτειος της εις Διάκονον χειροτονίας του Οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη) του νέου ασκητού (που τελέστηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1952), στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Χαλκίδος, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού).

Κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και αγαθής προθέσεως του Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ-Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ Γέροντος Λίμνης, για τον εορτασμό της επετείου, εκομίσθη η Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ, από το Σάββατο 16 έως και τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, διάστημα κατά το οποίο ετελέσθησαν ιερές ακολουθίες και προσήλθαν εκατοντάδες πιστών, ώστε να λάβουν την ευλογία των δύο Οσίων.

Το Μητροπολιτικό Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Βαρβάρας Χαλκίδος είναι κομψός, μικρός, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο Ναός.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1899 κατετέθη ο θεμέλιος λίθος και το 1904 το Ιερό Παρεκκλήσιο εγκαινιάσθηκε και γύρω του αναπτύχθηκε νέα συνοικία.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1952 στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Χαλκίδος ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Γρηγόριος χειροτόνησε Διάκονο το νέο Άγιο, Όσιο Ιάκωβο (μετέπειτα Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ-εορτάζει στις 22 Νοεμβρίου εκάστου έτους).

Και την επομένη, 19 του μηνός, Ιερομόναχο στο Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Επισκοπείου.

Ο Μητροπολίτης χάρισε στον Όσιο Ιάκωβο τότε και μια εικονίτσα της Παναγίας, που την είχε όλα τα χρόνια στο κελλί του.

Του προέβλεψε επίσης ότι θα αγιάσει, αν συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την ασκητική του ζωή και μια μέρα η Εκκλησία θα τον ανακηρύξει Αγίου.

Μετά την εκπλήρωση της προρρήσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου, δηλαδή την αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου (27 Νοεμβρίου 2017), η 18η Δεκεμβρίου τιμάται ιδιαίτερα στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, ως ημέρα της εδώ χειροτονίας του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Φωτογραφίες: Χριστόφορος Παπακυριακού, Ανδρέας Ρούκο, Σταύρος Κολλιόπουλος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων