27/05/2022 28/05/2022 Με λαμπρότητα, μετά από δύο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων, εορτάστηκε φέτος, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσου του νέου Ομολογητού, του οποίου το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα, ως θησαυρός και δώρο πολύτιμο φυλάσσει εκεί...
27 Μαΐου, 2022 - 21:53
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2022 - 1:59

Χιλιάδες λιτάνευσαν τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο στο Προκόπι Ευβοίας

Διαδώστε:
Χιλιάδες λιτάνευσαν τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο στο Προκόπι Ευβοίας

Με λαμπρότητα, μετά από δύο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων, εορτάστηκε φέτος, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσου του νέου Ομολογητού, του οποίου το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα, ως θησαυρός και δώρο πολύτιμο φυλάσσει εκεί με ευλάβεια η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Χιλιάδες πιστοί χριστιανοί της Πατρίδας μας και από διάφορες χώρες του κόσμου προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο Ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πλήθη μάλιστα πιστών ανθρώπων, ιδιαιτέρως νέων, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και αγάπης, περπάτησαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ως το Νέο Προκόπιο, πεζοπορώντας. Εκπληρώνοντας έτσι το «τάμα» ή την ικεσία τους και δείχνοντας την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον «φίλο» Του Όσιο Ιωάννη.

Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος-Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Την παραμονή, Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 το απόγευμα, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο αναφερθείς στο θαύμα του αγιασμού ενός ανθρώπου αιχμαλώτου, πολεμιστή και νικητή του εγωϊσμού, του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, στον οποίο σήμερα εμείς, οι αιχμάλωτοι των παθών και των ασθενειών, οι μαχητές της καθημερινότητας, προστρέχουμε για να δούμε και να τιμήσουμε το θαύμα που καλούμαστε να βιώσουμε όλοι διά του προσωπικού μας αγιασμού εν Χριστώ.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας τελέστηκε ολονύκτια Αγρυπνία η οποία κορυφώθηκε με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε περί τις 5.00 το πρωί της Παρασκευής.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, χοροστάτησε στον Όρθρο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στη σχέση του Οσίου Ιωάννου με τον Χριστό και την ένωση μαζί Του, διά της Θείας Κοινωνίας, η οποία του απαγορευόταν. Με έναυσμα αυτό το παράδειγμα, προσκάλεσε διδακτικά όλους τους πιστούς, τονίζοντας το γιατί και το πώς πρέπει να μετέχουν των Αχράντων Μυστηρίων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου στους δρόμους του Ν. Προκοπίου, οι οποίοι είχαν στρωθεί με ροδοπέταλα. Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν πολλοί Ιερείς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Πρόεδρος του Κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Κυριάκος Βελόπουλος, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας κ. Ευάγγελος Κούκουζας, οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων κα. Έλενα Βάκα, Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γεώργιος Ψαθάς και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ν. Προκοπίου κ. Προδρομος Κωνσταντινίδης, άλλοι Εκπρόσωποι της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι επίσημοι, αλλά κυρίως αναρίθμητες στρατιές ευσεβών χριστιανών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Στην πλατεία του Ν. Προκοπίου τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Οσίου και ο οικείος Ιεράρχης, Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε όλους τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον ιερό Κλήρο, του Άρχοντες και τα πανταχόθεν προφθάνοντα πλήθη των προσκυνητών του Οσίου, για την αγάπη τους και την βοήθειά τους προς το Ιερό Προσκύνημα. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος, τους αγίους Ιεροψάλτες και τους Τοπικούς Φορείς, για την συνεργασία τους στην διοργάνωση της Πανηγύρεως.

Το θείο λόγο στην κεντρική πλατεία του Νέου Προκοπίου, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αναφέρθηκε στον Όσιο Ιωάννη, ως διαπρύσιο κήρυκα της Αναστάσεως και της χριστιανικής αγάπης, του οποίου η Ιερά Λιτανεία ξεκίνησε πριν εκατό χρόνια, όταν οι Πρόσφυγες Προκοπιείς τον έφεραν συμπρόσφυγά τους από το Προκόπι της Καππαδοκίας εδώ, συνεχίζεται όσο θα περπατούν προς τον άγιο αναρίθμητοι νέοι άνθρωποι για να τον προσκυνήσουν και να ομολογήσουν την πίστη τους στον Θεό, κορυφώνεται στην λιτανευτική πομπή της ετήσιας πανηγύρεώς του και μέλλει να ολοκληρωθεί στον ερχομό της Βασιλείας του Θεού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκόπι Ευβοίας: Χιλιάδες πιστοί στον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο

 

 

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο, Δημήτριος Πετρογιάννης, Δημήτριος Τούσης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων