02/09/2019 02/09/2019 Αρχομένου του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους και με τη δέουσα ιεροπρέπεια εωρτάσθη η μνήμη των εξ Αδριανουπόλεως καταγομένων Τεσσαράκοντα Παρθένων Γυναικών μετά του Διδασκάλου αυτών Αμμούν του Διακόνου στο φερώνυμο Ιερό Ναό των Νέων Κοιμητηρίων Ορεστιάδος, την Κυριακή 1η του μηνός Σεπτεμβρίου. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο...
02 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:52

Αρχομένου του Νέου Εκκλησιαστικού Ετους στην Ορεστιάδα

Διαδώστε:
Αρχομένου του Νέου Εκκλησιαστικού Ετους στην Ορεστιάδα

Αρχομένου του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους και με τη δέουσα ιεροπρέπεια εωρτάσθη η μνήμη των εξ Αδριανουπόλεως καταγομένων Τεσσαράκοντα Παρθένων Γυναικών μετά του Διδασκάλου αυτών Αμμούν του Διακόνου στο φερώνυμο Ιερό Ναό των Νέων Κοιμητηρίων Ορεστιάδος, την Κυριακή 1η του μηνός Σεπτεμβρίου.

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος μετά την ανάγνωση της Πατριαρχικής Εγκυκλίου επί τη Πρώτη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους, ωμίλησε εκτενώς γιά την οσιακή και ασκητική ζωή των Παρθένων αλλά και το μαρτυρικό τους τέλος στην Ηράκλεια της Ανατολικής Θράκης από τον άρχοντα της εποχής εκείνης τον Λικίνιο και κάλεσε τους πιστούς να είναι αγωνιστές και αγωνίστριες στον πνευματικό δόλιχο της καθημερινότητος και να παραμένουν ακλόνητοι στη πίστη του Χριστού μέχρι του μαρτυρίου, όπως εν προκειμένω αι Τεσσαράκοντα Παρθένες Μάρτυρες της γειτονικής Αδριανούπολης, που κατά την παράδοση ασκήτευσαν στο Ορος, που υπέρκειται του σημερινού οικισμού των Πετρωτών (απέναντι από την πόλη του Αδριανού).

Τα ονόματα των αγίων Τεσσαράκοντα Παρθένων, ασκητριών και μαρτύρων είναι: Αδαμαντίνη, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Αριβοία, Ασπασία, Αφροδίτη, Διόνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ερμηνεία, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεανόη, Θεόνυμφη, Θεοφάνη, Καλλιρρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλλία, Λάμπρω, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Τρωάς, Χάϊδω και Χαρίκλεια.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως πάντων των εν τω Κοιμητηρίω αναπαυομένων.

Την προηγουμένη ημέρα, Σάββατο 31η του μηνός Αυγούστου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε, επι τη εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου του παραμεθόριου οικισμού Ζώνης, του τέως Δήμου Κυπρίνου, όπου από ετών έχει καθιερωθεί, με την υπόδειξη του οικείου Μητροπολίτου, να τιμάται η Αγία Ζώνη, εικόνα της οποίας έχει φιλοτεχνηθή από δόκιμο αγιογράφο και φυλάσσεται στον Ενοριακό Ναό του οικισμού.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων