05/05/2022 05/05/2022 Η μνήμη της Mεγαλομάρτυρος Αγίας Ειρήνης της θαυματουργού και του Oσιομάρτυρος Αγίου Εφραίμ του εν τω Όρει των Αμώμων γιορτάσθηκε στον Ενοριακό Ναό Αγίας Ειρήνης, στην Κυανή Διδυμοτείχου, την Πέμπτη 5 Μαΐου. Ανήμερα της εορτής της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο...
05 Μαΐου, 2022 - 21:05

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Η ειρήνη είναι ο ώριμος καρπός της εν Χριστώ καινής κτίσης

Διαδώστε:
Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Η ειρήνη είναι ο ώριμος καρπός της εν Χριστώ καινής κτίσης

Η μνήμη της Mεγαλομάρτυρος Αγίας Ειρήνης της θαυματουργού και του Oσιομάρτυρος Αγίου Εφραίμ του εν τω Όρει των Αμώμων γιορτάσθηκε στον Ενοριακό Ναό Αγίας Ειρήνης, στην Κυανή Διδυμοτείχου, την Πέμπτη 5 Μαΐου.

Ανήμερα της εορτής της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Υποδιοικητής της XVI Μεραρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Γιοβανούδης, η Διοικητής της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Αστυνόμος Α΄ Αναστασία Πουρναρά, οι Αντιδήμαρχοι Πασχάλης Κυπαρισσούδης και Ευάγγελος Τσιμπανλιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κυανής Ιωάννης Διαμαντάκης και εκκλησιάσθη πλήθος πιστών.

Αφ’ εσπέρας της εορτής της Εσπερινής Σύναξης προέστη ο Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης, Αρχ. Επίτροπος Διδυμοτείχου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου.

Ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από το όνομα της αγίας μίλησε για την Ειρήνη του Θεού και για την ειρήνη, την συμφιλίωση και την καταλλαγή που φέρνει ο Χριστός μετά την Ανάστασή Του στις σχέσεις του ανθρώπου με το Θεό, του ανθρώπου με το συνάνθρωπό του, του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό, του ανθρώπου με τη δημιουργία.

Καταδικάζοντας τον πόλεμο και την βία μίλησε για την ειρήνη που θα πρέπει οι χριστιανοί να καλλιεργούν στην ψυχή τους και για την ειρήνη που θα πρέπει να έχουν στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Και συνέχισε «ενθυμούμεθα ότι κατά την εσπέρα του Μυστικού Δείπνου στους αποχαιρετιστήριους λόγους Του ο Κύριος μίλησε για την αληθινή ειρήνη λέγοντας “Εἰρήνην ἀφίημι ὑμῖν, εἰρήνην τὴν ἐμὴν δίδωμι ὑμῖν· οὐ καθὼς ὁ κόσμος δίδωσιν, ἐγὼ δίδωμι ὑμῖν” (Ιω.14, 27).

Στη συνέχεια αυτήν την του Χριστού ειρήνη κήρυξαν στην οικουμένη οι Απόστολοι. Σε όλες τις επιστολές του ο Απόστολος Παύλος, στην αρχή και στο τέλος τους, χαιρετά τους παραλήπτες “ἐν εἰρηνη”. “Χάρις ὑμῖν καί εἰρήνη ἀπό Θεοῦ πατρός ἡμῶν καί Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ” (βλ. Α΄ Θεσσ. α΄, 2, Εφ. α΄, 2, Κολ. α΄, 2).

Η ειρήνη τελικά είναι ο ώριμος καρπός της εν Χριστώ καινής κτισεως…

»Η ειρήνη θαυμάσια εκφράζεται και εξαγγέλλεται στην λατρεία της Εκκλησίας μας. Ειδικότερα στην Θεία Λειτουργία. Γνωρίζουμε πως αρχίζει η λεγόμενη Μεγάλη Συναπτή: “Ἐν εἰρήνη τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν”.

Στη συνέχεια: “Ὑπέρ τῆς εἰρήνης τοῦ σύμπαντος κόσμου”. Σε λίγο ακούμε “Εἰρήνη πάσι”. Και πάλιν δέησις “Ἀγγελον εἰρήνης, πιστόν ὁδηγόν”. Και στην απόλυση: “Ἐν εἰρήνη προέλθωμεν, πορεύεσθε ἐν εἰρήνη”.

Μάλιστα οι πρώτοι χριστιανοί ένιωθαν την χριστιανική ειρήνη παρά τους διωγμούς και γι’ αυτό μιλούσαν “δι’ ἀσπασμόν εἰρήνης” και σ’ αυτά τα πρώτα χριστιανικά κοιμητήρια βρίσκουμε συχνά επιγραφές με τις φράσεις “ἀναπαύου ἐν εἰρήνη” ή “εἰρήνη σοι ἤτω” ή “εἰρήνη σοι ἐν οὐρανῷ”.

Προβάλλεται η ειρήνη και τυγχάνει η επωδός όλης της επιταφίου φιλολογίας, ως και απεικόνιση της ειρήνης ένας κλάδος ελαίας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων