11/03/2024 11/03/2024 Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ορεστιάδος, ιερούργησε, την Κυριακή της Απόκρεω, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιἀδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, παρουσία του Δημάρχου Ορεστιάδος Διαμ. Παπαδοπούλου και πολυπληθούς εκκλησιάσματος. “Η Μέλλουσα Κρίση όλων των ανθρώπων δεν είναι το τέλος της ανθρωπότητας. Είναι το τέλος της ιστορίας. Είναι το τέλος του χωροχρόνου, όπως τον βιώνουμε τώρα. Είναι...
11 Μαρτίου, 2024 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2024 - 14:32

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Η Μέλλουσα Κρίση όλων των ανθρώπων δεν είναι το τέλος της ανθρωπότητας αλλά το τέλος της αμαρτίας

Διαδώστε:
Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Η Μέλλουσα Κρίση όλων των ανθρώπων δεν είναι το τέλος της ανθρωπότητας αλλά το τέλος της αμαρτίας

Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ορεστιάδος, ιερούργησε, την Κυριακή της Απόκρεω, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιἀδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, παρουσία του Δημάρχου Ορεστιάδος Διαμ. Παπαδοπούλου και πολυπληθούς εκκλησιάσματος. “Η Μέλλουσα Κρίση όλων των ανθρώπων δεν είναι το τέλος της ανθρωπότητας. Είναι το τέλος της ιστορίας. Είναι το τέλος του χωροχρόνου, όπως τον βιώνουμε τώρα. Είναι το τέλος της αμαρτίας και της κακίας του διαβόλου”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Με αφορμή την ευαγγελική περικοπή περί της Μελλούσης Κρίσεως, ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

«Την έσχατη και τελειωτική πράξη της ιστορίας του ανθρώπου μας περιγράφει ο Χριστός σήμερα, αγαπητοί, στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας. Την πράξη με την οποία θα κλείσει η παρούσα πραγματικότητα και θα αρχίσει η απέραντη αιωνιότητα. Αυτό το γεγονός πρόκειται να το ζήσουμε όλοι. Άλλοι θα το βιώσουμε χαρούμενα και άλλοι θα το ζήσουμε τραγικά. Κανείς δεν πρόκειται να εξαιρεθεί εκείνη την ημέρα. Κανείς δεν πρόκειται να  αποκλεισθεί από τη διαδικασία της Κρίσης. …

»Ο Κύριος εκείνη την ώρα της μεγάλης πανανθρώπινης συγκέντρωσης θα μας κοιτάξει όλους μαζί και τον καθένα χωριστά. Εκείνη την ώρα θα πέσουν οι μάσκες. Τότε θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα, θα πέσουν τα προσωπεία, θα λάμψουν οι πράξεις, θα νικήσει η αγάπη. Το βλέμμα Του θα τρυπήσει την καρδιά μας, θα σπάσει τη βιτρίνα μας, θα φωτίσει τις πράξεις μας. Αυτό το βλέμμα θα είναι η μεγάλη ζυγαριά, που θα ζυγίσει την αγάπη την οποία δείξαμε στη ζωή μας. Εάν η αγάπη που κουβαλάμε απλώνεται προς όλους και αντέχει στην αιωνιότητα, θα περάσουμε στα δεξιά και θα δεχθούμε την σωτηρία.

Εάν η αγάπη όμως δεν είναι τρόπος ζωής, αλλά είναι μόνον αίτημα, εγωιστική επιθυμία και ατομικό ζητούμενο, θα περάσουμε στα αριστερά για την τελική απώλεια. Εκείνο το βλέμμα δεν θα μας κρίνει. Εκείνο το βλέμμα θα αποκαλύψει την κατάσταση που εμείς προετοιμάσαμε για τον εαυτό μας. Η στιγμή της Κρίσης είναι τελικά η στιγμή της αγάπης. Η υπέρτατη αγάπη του Θεού θα μετρηθεί με την αγάπη των ανθρώπων. Όποιος μιμήθηκε τη θεϊκή αγάπη θα είναι ο φίλος, ο υιός και ο κληρονόμος του Θεού. Όποιος απέρριψε την αγάπη και δεν βγήκε από τον εγωισμό του, για να προσφέρει στους άλλους, θα είναι για πάντα μόνος, θα βασανίζεται από την παρουσία ενός Θεού που αντιπάθησε, από την αγάπη ενός Θεού τον Οποίο δεν αγάπησε. 

»Η Μέλλουσα Κρίση όλων των ανθρώπων δεν είναι το τέλος της ανθρωπότητας. Είναι το τέλος της ιστορίας. Είναι το τέλος του χωροχρόνου, όπως τον βιώνουμε τώρα. Είναι το τέλος της αμαρτίας και της κακίας του διαβόλου. Ταυτόχρονα, όμως, είναι μία νέα αρχή. Είναι η αρχή της αιωνιότητας, της απέραντης και υπερένδοξης Βασιλείας του Θεού. Είναι η αρχή της μακαριότητας των εραστών του Ιησού, της απέραντης ʺηδονήςʺ των καθορώντων την άρρητη ομορφιά του προσώπου Του. Εκείνη η ημέρα είναι η αρχή μιας πανηγύρεως, που συνεχώς θα αυξάνει και ποτέ δεν θα τελειώνει».

Επ’ ευκαιρία της επισκέψεώς του στη συγκεκριμένη ενορία ο Σεβαμιώτατος αφού  συνεχάρη τον προϊστάμενο του Ναού και Ηγούμενο της Μονής Δαδιάς Αρχιμ. Θεόφ. Βασιλάκο, επί τη προλαβούση εορτή των ονομαστηρίων του, εξήρε την εργατικότητα και την εύορκο διακονία του.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας, επί τη μνήμη της εκ Διδυμοτείχου καταγομένης Αγίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης της Άρτας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Βατάτζη στο Διδυμότειχο, όπου φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων της αγίας.

         

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων