12/02/2024 12/02/2024 Την Κυριακή 11η του μηνός Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Λεπτής Ορεστιάδος και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του κατά σάρκα πατρός του εφημερίου της ενορίας Ιερέως Γεωργίου Αραμπατζή. Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή «περί των ταλάντων, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο Πλάστης...
12 Φεβρουαρίου, 2024 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2024 - 9:19

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: “Ο Πλάστης και Δημιουργός έδωσε στόν άνθρωπο πολλά υλικά και πνευματικά χαρίσματα”

Διαδώστε:
Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: “Ο Πλάστης και Δημιουργός έδωσε στόν άνθρωπο πολλά υλικά και πνευματικά χαρίσματα”

Την Κυριακή 11η του μηνός Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Λεπτής Ορεστιάδος και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του κατά σάρκα πατρός του εφημερίου της ενορίας Ιερέως Γεωργίου Αραμπατζή.

Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή «περί των ταλάντων, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Ο Πλάστης και Δημιουργός έδωσε στόν άνθρωπο πολλά υλικά και πνευματικά χαρίσματα, προκειμένου ο άνθρωπος να τα διαχειρισθεί ώστε να δοξάζεται το όνομα του Θεού. Ο Κύριος αυτά τα τάλαντα, τις ικανότητες και τα προσόντα δεν τα χάρισε στον άνθρωπο, αλλά τα δάνεισε σ’ αυτόν όχι μόνο να τα διαχειρισθεί, αλλά και για να τα αξιοποιήσει και να τα αυξήσει και μεσ’ από την προσπάθεια και τον αγώνα του να δικαιώσει τον Θεό για την εύνοια πού του έδειξε. Ο άνθρωπος που αναγνωρίζει αυτήν την ευεργεσία γίνεται καλός εργάτης και αποδίδει στον Κύριο τον κόπο της εργασίας του. Αντίθετα ο ἀνθρωπος που είναι εγωιστής παρακρατεί τα χαρίσματα του Θεού για τον εαυτό του. Δεν εργάζεται για τη δόξα του Θεού. Ενώ είναι ταλαντούχος, παραμένει ράθυμος. Ενώ είναι ευνοημένος, παραμένει αχάριστος. Ενώ είναι διαχειριστής, συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης.

»Οι άνθρωποι, που δεν εκτιμούν την αγάπη, τη φιλανθρωπία και το έλεος τοῦ Θεοῦ, μέ προπέτεια λέγουν: ʺΚύριε, ἔγνων σε ὅτι σκληρός εἶʺ. Μόνον όσοι είναι ράθυμοι, υποκριτές ή έχουν άγνοια Θεού βλέπουν τον Ουράνιο Πατέρα ως αυστηρό δικαστή και άτεγκτο τιμωρό. …

»Η σημερινή παραβολή μας εξηγεί τα κριτήρια της Θείας Δικαιοσύνης κατά την ημέρα της Κρίσεως. Τότε, θα κριθούμε σύμφωνα με τη μοναδικότητα των προσόντων μας. Ο Θεός θα ζητήσει από εμάς τόσα όσα μας έδωσε. Θα μας μετρήσει σύμφωνα με τα χαρίσματα που μας προίκισε. Η δικαιοσύνη του Θεού ξεκινά από την αγάπη Του και ολοκληρώνεται με την αγάπη Του. Ο σκληρός Θεός υπάρχει μόνο για όσους Τον αγνοούν, για όσους είναι υποκριτές και για όσους είναι ράθυμοι. Για μας, όμως, υπάρχει ο Αληθινός Θεός. Ας καρποφορούμε, λοιπόν, στην αγάπη Του.»

Το εσπέρας της προηγουμένης ο Σεβασμιώτατος επι την μνήμη του Αγίου Βλασίου χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βρυσικών, του τέως Δήμου Μεταξάδων, όπου ιδιαιτέρως τιμάται ο άγιος και μίλησε επίκαιρα περί της ζωής και του μαρτυρίου του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων