19/06/2022 19/06/2022 Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Καβύλης, μίλησε επίκαιρα. “Πρώτος είναι αυτός που πρωτεύει στην αφάνεια και αφήνει τον εαυτό του στο παντοδύναμο χέρι του Κυρίου, για να τον ανασύρει στην επιφάνεια, όπως έκανε ο Πέτρος, όταν βυθιζόταν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα”,...
19 Ιουνίου, 2022 - 18:37
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2022 - 18:42

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Το αριστείο της Εκκλησίας είναι η αγιότητα

Διαδώστε:
Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Το αριστείο της Εκκλησίας είναι η αγιότητα

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Καβύλης, μίλησε επίκαιρα. “Πρώτος είναι αυτός που πρωτεύει στην αφάνεια και αφήνει τον εαυτό του στο παντοδύναμο χέρι του Κυρίου, για να τον ανασύρει στην επιφάνεια, όπως έκανε ο Πέτρος, όταν βυθιζόταν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα”, είπε μεταξύ άλλων.

Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας, σήμερα Κυριακή των Αγίων Πάντων, την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το αριστείο της Εκκλησίας είναι η αγιότητα. Η αγιότητα όχι ως κατάσταση καταξίωσης και απόλαυσης αλλά ως διαδρομή ακατάπαυστης συνεύρεσης με το Θεό. Άγιος δεν είναι αυτός που έφτασε κάπου. Δεν είναι αυτός που απολαμβάνει μία υποτιθέμενη τελειότητα. Άγιος είναι αυτός που πορεύεται το δραματικό και έμπονο μονοπάτι του έρωτα με τον Χριστό.

Αυτός που εγκαταλείπει τους πάντες και τα πάντα τροπικά και εσωτερικά, για να μη χάσει ούτε δευτερόλεπτο την επαφή του με τη μεγάλη αγάπη της καρδιάς του, με τον Ιησού. Τέλειος είναι αυτός που νιώθει την ατέλειά του και ζητάει την τελείωση από τον Υπερτέλειο Λυτρωτή.

Πρώτος είναι αυτός που πρωτεύει στην αφάνεια και αφήνει τον εαυτό του στο παντοδύναμο χέρι του Κυρίου, για να τον ανασύρει στην επιφάνεια, όπως έκανε ο Πέτρος, όταν βυθιζόταν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Ας ακούσουμε σήμερα, αγαπητοί, το λόγο του Θεανθρώπου: «πολλοί δε έσονται πρώτοι έσχατοι και έσχατοι πρώτοι» για τους εξής λόγους. Εάν αισθανόμεθα πρώτοι, να ανησυχήσουμε. Εάν αισθανόμαστε τελευταίοι, να ενισχυθούμε. Εάν κρινόμεθα από τους ανθρώπους, να αδιαφορήσουμε.

Εάν επιβραβευόμεθα από τον εαυτό μας, να μετανιώσουμε. Εάν οδηγούμεθα από πνευματικό, να χαρούμε. Εάν οδηγούμεθα από τον εαυτό μας ή από τον κόσμο, να ξυπνήσουμε, διότι κινδυνεύουμε. Εάν νομίζουμε ότι αριστεύσαμε, να ξανασυγκριθούμε όχι με τους συναμαρτωλούς διπλανούς μας αλλά με τους αγίους της πίστεώς μας, με την Παναγία Θεοτόκο και με τον Τρισάγιο Θεό μας».

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη διά την πολυετή, θεοφιλή και ευδόκιμο διακονία του τον συνταξιοδοτούμενο εφημέριο της ενορίας Πρωτοπρ. Χρήστο Περεντίδη, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του και μετά την αφυπηρέτηση του να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην τοπική Εκκλησία. Ακολούθησε δεξίωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας και επίδοση αναμνηστικής πλακέτας στον αποχωρούντα της ενεργού υπηρεσίας εφημέριο από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβύλης Μαργαρίτη Αστεριάδη.

Παρέστησαν ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου Υποστράτηγος Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Βενετίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καβύλης Σωτήριος Συμεωνίδης και πολυπληθές εκκλησίασμα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων