27/02/2024 27/02/2024 Αρχομένης της ψυχωφελούς περιόδου του Τριωδίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της κωμοπόλεως των Ριζίων, παρουσία του Δημάρχου Ορεστιάδος Διαμαντή Παπαδοπούλου, του Προέδρου της τοπικής κοινότητος Ριζίων Βλαδιμήρου Γκιολέ και πυκνού εκκλησιάσματος. Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή του...
27 Φεβρουαρίου, 2024 - 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2024 - 20:35

Έναρξη Τριωδίου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Διαδώστε:
Έναρξη Τριωδίου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Αρχομένης της ψυχωφελούς περιόδου του Τριωδίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της κωμοπόλεως των Ριζίων, παρουσία του Δημάρχου Ορεστιάδος Διαμαντή Παπαδοπούλου, του Προέδρου της τοπικής κοινότητος Ριζίων Βλαδιμήρου Γκιολέ και πυκνού εκκλησιάσματος.

Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή του Τελώνου και του Φαρισαίου μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Σε αυτό το ευλογημένο ξεκίνημα ο Κύριος μας παρουσιάζει την περίπτωση δύο ανθρώπων, που έκαναν τη δική τους πορεία προς ό,τι θεωρούσαν ιερό. Και ασφαλώς ο πιο ιερός χώρος της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η προσευχή. Η επικοινωνία με τον Θεό, η συνομιλία μαζί Του αγιάζει τον άνθρωπο. Ο μικρός άνθρωπος στέκει μπροστά στον άπειρο Θεό και αναπτύσσει μία συζήτηση μαζί Του. Αφήνει πίσω του τις υποθέσεις της γης και αγγίζει τον Ουρανό. Το δημιούργημα ίσταται ενώπιον του Δημιουργού σε μία επικοινωνία που αναμειγνύει το κτιστό με το άκτιστο. Δυστυχώς πολλές φορές ακόμα και σ’ αυτή την κορυφαία στιγμή ο εγωισμός στέκεται πιστός συνοδοιπόρος και κατά τη διάρκεια της προσευχής μπορεί να δηλητηριάσει την ψυχή και να μετατρέψει την ανάβαση της προσευχής σε πτώση.

»Μέσα στην περίοδο του Κατανυκτικού Τριωδίου καλούμεθα και εμείς να ανέβουμε την κλίμακα της πνευματικής πορείας προς την δική μας αναγέννηση. Εδώ όμως θα πρέπει να προσέξουμε εάν θα την κάνουμε μαζί με τον εγωισμό μας ή εάν θα τον αποβάλλουμε και θα προχωρήσουμε με ταπείνωση και μετριοφροσύνη. Εάν παρουσιασθούμε μπροστά στον Θεό με εγωισμό και αλαζονεία, εάν σταθούμε στα μυστήρια με έπαρση και αυταρέσκεια, εάν προσέλθουμε στην εξομολόγηση και στη Θεία Ευχαριστία δικαιολογώντας τον εαυτό μας και στιγματίζοντας όλους τούς άλλους, τότε εκ του ασφαλούς θα έχουμε αστοχήσει…

»Ο μεγαλύτερος πειρασμός, αγαπητοί, στην πνευματική ανάβαση είναι ο εγωισμός. Ο εγωισμός είναι απόκρυφη και μυστική αρρώστια, αλλά έχει φανερά και ενοχλητικά εξωτερικά συμπτώματα. Εάν έχουμε τα συμπτώματα του εγωισμού, τότε έχουμε αυτή την ασθένεια βαθιά μέσα μας, η οποία αθόρυβα κατασπαράζει την ψυχή μας. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο εγωισμός είναι η αυτοπροβολή, η αυτοδικαίωση και η κατάκριση…»

Και έκλεισε: «Αυτή την περίοδο του Τριωδίου θα ανεβούμε όλοι στο ιερό της αρετής και του πνευματικού αγώνα. Εάν θέλουμε η ανάβαση αυτή να είναι πηγή ευλογίας, πρέπει να την κάνουμε χωρίς εγωισμό. Η αυτοπροβολή, η αυτοδικαίωση και η κατάκριση πρέπει να ξεριζωθούν από μέσα μας. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και με ταπείνωση, όπως ο τελώνης, ας πορευθούμε τον δρόμο της πνευματικής μας αναγέννησης».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος, επί τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και ισαποστόλου Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαβάρων, παρεκκλήσιο του οποίου τιμάται επ’ ονόματι της Αγίας. Εκκλησιασθησαν ο αντιδήμαρχος Σουφλίου Μιχ. Πιτιακούδης, εκπρόσωπος 50ής Ταξιαρχίας και οι ευλαβείς χριστιανοί της κωμοπόλεως.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων