05/05/2024 05/05/2024 Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε, τη Μεγάλη Παρασκευή, στην Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος. «Την Μεγάλη Παρασκευή», είπε «ό,τι επιτελούμε επιταφίως δεν είναι θρήνος. Είναι λατρευτικός θαυμασμός. Δεν είναι πίστη στην ισχύ του θανάτου, αλλά στην αλήθεια της Αναστάσεως. Γι’ αυτό ο Επιτάφιος στην Εκκλησία δεν...
05 Μαΐου, 2024 - 12:20

Η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως και η λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο

Διαδώστε:
Η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως και η λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε, τη Μεγάλη Παρασκευή, στην Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος.

«Την Μεγάλη Παρασκευή», είπε «ό,τι επιτελούμε επιταφίως δεν είναι θρήνος. Είναι λατρευτικός θαυμασμός. Δεν είναι πίστη στην ισχύ του θανάτου, αλλά στην αλήθεια της Αναστάσεως. Γι’ αυτό ο Επιτάφιος στην Εκκλησία δεν είναι θρήνος, αλλά προεόρτια της Αναστάσεως. Δεν τελούμε εξόδιο Ακολουθία, αλλά την Προσκομιδή της Αναστάσεως. Ενωμένοι με την Θριαμβεύουσα Εκκλησία θα λειτουργήσουμε τον θρίαμβο του εκ του Άδου επιστρέφοντος Νικητού», είπε μεταξέ άλλων ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του.

Την ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στην Ορεστιάδα παρακολούθησαν ο Βουλευτής Έβρου Χρ. Δερμεντζόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδος Θεοδώρα Σέμεν και πλήθος πιστών. Το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής ο Σεβασμιώατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.

Απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, που συγκεντρώθηκε στην Πλατεία της πόλεως, κατά την συνάντηση των Επιταφίων, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Το Μεγάλο Σάββατο, τον Όρθρο του οποίου τελούμε σήμερα το βράδυ, είναι ημέρα σιγής, ημέρα αναμονής, ημέρα προσδοκίας και ημέρα αναπαύσεως. Είναι το υπερευλογημένο Σάββατο στο οποίο ”Χριστός ἀφυπνώσας ἀναστήσεται τριήμερος”. Υπνοί η Ζωή και ο Άδης τρέμει. Ο Κύριος συντρίβει τις πύλες του θανάτου και λυτρώνει από τα αιώνια δεσμά τους κεκοιμημένους. Ο Κύριος με τον Σταυρό Του θανατώνει τον θάνατο. Η Ζωή κατέρχεται στο βασίλειο του θανάτου. Το Θείο Φως λάμπει στο σκοτάδια του Άδη. Φωτίζει όλους αυτούς που βρίσκονται εκεί, διότι ο Χριστός είναι η ζωή όλων και η μοναδική Πηγή της ζωής…»

Ο Χριστός μας, που με τις αμαρτίες μας, τις αστοχίες μας, τα πάθη και της αδυναμίες μας, ξανασταυρώνεται και ενταφιάζεται, έρχεται να μας συναντήσει, έρχεται στην καρδιά μας, έρχεται να μας αναγεννήσει και να μας αναστήσει. Είναι η αγάπη Εκείνου που δημιουργεί εκ του μηδενός ανθρώπινες υπάρξεις, κατά την εικόνα Του. Αυτή η οδυνώμενη αγάπη του Θεού περνά από τον Σταυρό και τον θάνατό του. Η αγάπη του Θεού, που είναι άπειρη, δυναμική και αιώνια ζωή, διαποτίζει το ξύλο του Σταυρού, για αυτό και μεταμορφώνεται σε δύναμη και Ανάσταση».

Στην ακολουθία και την λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου στο Διδυμότειχο προσήλθε πλήθος πιστών με την παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου και του Διοικητού της XVI Mεραρχίας Διδυμοτείχου, Υποστράτηγου Ιω. Κωστούλα.

 

                    

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων