29/10/2023 29/10/2023 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η πόλη του Διδυμοτείχου τίμησε την διπλή, εθνική και θρησκευτική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Θρησκευτική μεν διότι επί τη εορτή της Αγίας Σκέπης πανηγυρίζει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της πόλης, που τιμάται επ’ ονόματι της Παναγίας της Ελευθερωτρίας, εθνική δε για το Έπος του ’40 και την γενναία αντίσταση των Ελλήνων απέναντι...
29 Οκτωβρίου, 2023 - 10:30
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2023 - 4:48

Η εορτή της Αγίας Σκέπης και της 28ης Οκτωβρίου στο Διδυμότειχο

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Σκέπης και της 28ης Οκτωβρίου στο Διδυμότειχο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η πόλη του Διδυμοτείχου τίμησε την διπλή, εθνική και θρησκευτική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Θρησκευτική μεν διότι επί τη εορτή της Αγίας Σκέπης πανηγυρίζει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της πόλης, που τιμάται επ’ ονόματι της Παναγίας της Ελευθερωτρίας, εθνική δε για το Έπος του ’40 και την γενναία αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στους επίδοξους κατακτητές της.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο πανηγυρίζων Καθεδρικός Ναός του Διδυμοτείχου στο κωδωνοστάσιο του οποίου υψώθηκε επ’ ευκαιρία υπερμεγέθης ελληνική σημαία, εμβαδού 90 τ.μ., ορατή και από την αντίπερα όχθη του ποταμού Έβρου.

Των ιερών ακολουθιών, του Μεγάλου Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, συμπαραστατούμενος υπό του φιλοξενουμένου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στοβίου κ. Ιακώβου, εκ της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου Χριστίνα Τσολακίδου.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλεως και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στις ιερές ακολουθίες προσήλθαν ο Υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας, Υποστράτηγος Κων. Καραμανίδης, ο Υποδιοικητής της Ταξίαρχος Νικ. Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ιω. Ματθαίος, αντιπροσωπείες των σχολείων της πόλεως με τις σημαίες τους, αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων με την Διοικητή της Σχολής Αστυνόμο Α! Αναστασία Πουρναρά, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι επίσημοι.

Ο Σεβαμιώτατος σε επίκαιρη δήλωσή του τόνισε:

«Με την πίστη στη δύναμη του Θεού, που είναι ανώτερη από κάθε ανθρώπινη δύναμη, πολέμησαν οι πατέρες μας το 1940, κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες, στα βουνά της Πίνδου. Αυτή η πίστη στη δύναμη του Θεού και στη Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία εν ευγνωμοσύνη πολλή εορτάζουμε και τιμούμε σήμερα, ημέρα της εθνικής μας εορτής, ημέρα τιμής του έπους του 1940, δόξασε τον Ελληνισμό και έκανε όλη την υφήλιο να υποκλίνεται με σεβασμό στον άθλο που επέτυχαν, ανακόπτοντας την προέλαση των Ιταλών και αλλάζοντας την εξέλιξη του πολέμου και τη ροή της ιστορίας.

Γι’ αυτό και τιμούμε σήμερα τους ηρωικούς προγόνους μας, που πολέμησαν και θυσιάσθηκαν για την Πατρίδα και την Ελευθερία, και έγραψαν με τη βοήθεια του Θεού και της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας άλλη μια χρυσή σελίδα ιστορίας.

Τους τιμούμε, γιατί με τη θυσία και τη νίκη τους όχι μόνο μας κάνουν υπερήφανους ως Έθνος, αλλά και μας υπενθυμίζουν την δική μας ευθύνη να διατηρούμε ακέραιη την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας και τις αξίες και τα ιδανικά του Γένους μας. Να έχουμε την πίστη των πατέρων μας και να επικαλούμεθα τη βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μέσα σε ένα κόσμο που η βία και ο πόλεμος σκιάζουν απειλητικά τον ουρανό της ειρήνης, εμείς ως Έλληνες ας κρατήσουμε στο θησαυροφυλάκιο της καρδιάς μας τον προφητικό λόγο του Δαβίδ: «Οὗτοι ἐν ἅρμασι καί οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δέ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα».

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων