29/08/2023 29/08/2023 Αιδέσιμος ημέρα για την Εκκλησία η 29η Αυγούστου, καθ’ ην  τιμάται η αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, ιδιαιτέρως όμως για τους ευσεβείς χριστιανούς δύο ακριτικών ενοριών του Βορείου Έβρου, του Χανδρά, που εποπτεύει της ευρύχωρης πεδιάδος της Ορεστιάδος και θεάται δια γυμνού οφθαλμού την Αδριανούπολη και του Νέου Χειμωνίου, όπου εγκαταστάθηκαν προ εκατονταετίας Έλληνες...
29 Αυγούστου, 2023 - 18:31
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2023 - 18:24

Η εορτή της Αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στις ακριτικές Ενορίες του Έβρου

Διαδώστε:
Η εορτή της Αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στις ακριτικές Ενορίες του Έβρου

Αιδέσιμος ημέρα για την Εκκλησία η 29η Αυγούστου, καθ’ ην  τιμάται η αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, ιδιαιτέρως όμως για τους ευσεβείς χριστιανούς δύο ακριτικών ενοριών του Βορείου Έβρου, του Χανδρά, που εποπτεύει της ευρύχωρης πεδιάδος της Ορεστιάδος και θεάται δια γυμνού οφθαλμού την Αδριανούπολη και του Νέου Χειμωνίου, όπου εγκαταστάθηκαν προ εκατονταετίας Έλληνες πρόσφυγες από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης, συναποικομίζοντες ιερά κειμήλια από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός αφ’ εσπέρας χοροστάτησε στο Μεγάλο Εσπερινό και ευλόγησε τους άρτους στην ενορία του Χανδρά  και  το πρωί ιερούργησε στην ενορία του Νέου Χειμωνίου, όπου ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ορεστιάδος προσήλθε ο Αντιδήμαρχος Αρχοντής Αρχοντίδης.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Προδρόμου και Βαπτιστού εμνήσθη της προφητείας του Ησαΐου «Φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ· εὐθύνατε τὴν ὁδὸν Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τὰς τρίβους αὐτοῦ» και τόνισε ότι «ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ο τελευταίος των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης και ο πρώτος των δικαίων της Καινής και της Εκκλησίας· είναι ο Πρόδρομος του Χριστού, η φωνή του Λόγου, ο λύχνος του Φωτός, ο εωσφόρος (ο αυγερινός) του Ηλίου, ο φίλος του Νυμφίου, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας».

Και συνέχισε την αναφορά του ότι «ο Βαπτιστής και Πρόδρομος μας διδάσκει πρώτον με την ασκητική του ζωή, την εγκράτεια και το μέτρο που πρέπει να έχουμε σαν χριστιανοί στις επιλογές μας· δεύτερον, με το κήρυγμά του μας καλεί σε μετάνοια «μετανοεῖτε, ἤγγικεν γάρ ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν» έλεγε· και τρίτον με το μαρτύριό του, που μας υπενθυμίζει ότι η θυσία  είναι η προϋπόθεση της δικής μας σωτηρίας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων