26/09/2021 26/09/2021 Στη μνήμη όλων εκείνων των χριστιανών που πολέμησαν υπέρ Πίστεως στη μάχη του Ορμενίου, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώθηκαν λατρευτικές εκδηλώσεις μνήμης, περισυλλογής και ευθύνης, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ορμένιο,...
26 Σεπτεμβρίου, 2021 - 21:47
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2021 - 21:42

Ι.Μ. Διδυμοτείχου: 650 χρόνια απο την Μάχη του Ορμενίου

Διαδώστε:
Ι.Μ. Διδυμοτείχου: 650 χρόνια απο την Μάχη του Ορμενίου

Στη μνήμη όλων εκείνων των χριστιανών που πολέμησαν υπέρ Πίστεως στη μάχη του Ορμενίου, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώθηκαν λατρευτικές εκδηλώσεις μνήμης, περισυλλογής και ευθύνης, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ορμένιο, την Κυριακή 26 του μηνός Σεπτεμβρίου.

Φέτος, τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησε αντιπροσωπεία Πατέρων εκ της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, δεύτερος κτήτωρας και ευεργέτης της οποίας είναι ο Σέρβος ηγεμών Ιωάννης Ούγγλεσης, ο οποίος έπεσε στο πεδίο της μάχης, την ημέρα μάλιστα των ονομαστηρίων του, στις 26 Σεπτεμβρίου 1371.

Ιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου ετελέσθη το πρωί η Θεία Λειτουργία, κατά το Κοινωνικό της οποίας μίλησε επίκαιρα ο οσιολογιώτατος π. Ευκαρπίων Σιμωνοπετρίτης. Ακολούθησε Μνημόσυνο με σύντομη αναφορά στα γεγονότα και στα πρόσωπα της μάχης και ιδιαίτερα στον Βασιλέα Ιωάννη Ούγγλεση αλλά και την σημασία της μάχης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, από τον οσιολογιώτατο π. Κοσμά Σιμωνοπετρίτη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισσαίο για τη συμμετοχή της Μονής στις εκδηλώσεις, μίλησε για τη θυσία και την πίστη του Βασιλέως Ιωάννη Ούγγλεση και των συμπολεμιστών του, για την κίνηση συσπείρωσης και ενότητας των χριστιανικών δυνάμεων της Βαλκανικής προς αποτροπή του επεκτατισμού των Οθωμανών, σε συσχέτιση με τις σύγχρονες προκλήσεις επιρροής, διείσδυσης και διεκδίκησης της Τουρκίας στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής.

Στις εκδηλώσεις στο Ορμένιο παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιδήμαρχος Τριγώνου Πέτρος Αργυριάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδος Παναγιώτης Σιανγκούρης, ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Βαρδής Χαρκιανάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ορμενίου Ιωάννης Πούλκος και πλήθος κόσμου.

Τα ιερά αναλόγια διακόνησαν ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πρωτοψάλτης Γεώργιος Χατζηχρόνογλου και ο Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Πρωτοψάλτης Μαργαρίτης Αστεριάδης, πλαισιούμενοι από χορό ιεροψαλτών.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων