25/02/2023 25/02/2023 Συνεχίζοντας το προσκυνηματικό οδοιπορικό του στην Νειλοχώρα της Αιγύπτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στις 24 του μηνός Φεβρουαρίου 2023, με την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου, ιερούργησε στην Ιερά Πατριαρχική και Θεοβάδιστο Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο...
25 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2023 - 15:24

Κάιρο: Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στη Ροτόντα της Ανατολής

Διαδώστε:
Κάιρο: Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στη Ροτόντα της Ανατολής

Συνεχίζοντας το προσκυνηματικό οδοιπορικό του στην Νειλοχώρα της Αιγύπτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στις 24 του μηνός Φεβρουαρίου 2023, με την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου, ιερούργησε στην Ιερά Πατριαρχική και Θεοβάδιστο Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Δαμασκηνό, κληρικούς από την επαρχία του και κληρικούς που διακονούν στην Ιερά Μονή.

Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνησή του, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την κανονική άδεια και ευλογία του για να λειτουργήσει, με συγκίνηση συνεχάρη τον άξιο Ηγούμενο της Μονής π. Δαμασκηνό, με τον οποίο συνδέεται πνευματικά, για την διακονία του στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον μεγάλο Ιεραπόστολο Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο και για την φιλότιμη προσπάθειά του για την αναβάθμιση, τον εξωραϊσμό και την διασφάλιση των προνομίων της Μονής.

Εκκλησιάσθηκαν η Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας Μαρία Κεχρή, ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Στέφανος, οι προσκυνητές που συνοδεύουν τον Σεβασμιώτατο και αραβόφωνοι πιστοί.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Καθηγούμενος της Μονής φιλοξένησε και δεξιώθηκε τους προσκυνητές στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής και τους ξενάγησε στο Κειμηλιαρχείο, στις ελληνορωμαϊκές Κατακόμβες, στην Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Μελετών και Διαλόγου και στο παρακείμενο Κοιμητήριο, όπου οι τάφοι πολλών Ιεραρχών και επιφανών Ελλήνων και ο Ιερός Ναός της Παναγίας, όπου κατά την παράδοση έζησε η Αγία Οικογένεια κατά την φυγή της στην Αίγυπτο.

Τις μεταμεσημβρινές ώρες ο Σεβασμιώτατος, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε η Αραβόφωνη Κοινότητα Ηλιουπόλεως με αφορμή τη συμπλήρωση 76 ετών από της ιδρύσεως της αδελφότητος. Παρεκάθησαν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο Νικόλαος Παπαγεωργίου, κληρικοί του Πατριαρχείου και πλήθος κόσμου.

Τις απογευματινές ώρες της αυτής ήμερας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την ομώνυμη γυναικεία Κοπτική Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Κάιρο όπου τον υποδέχθηκε η Ηγουμένη της Μονής Θέκλα.

 

Λίγα λόγια για την Θεοβάδιστο Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Η Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο Παλαιό Κάιρο. Πρόκειται για την περιοχή της αρχαίας Βαβυλώνος της Αιγύπτου, η οποία πήρε την ονομασία της μετά την εγκατάσταση των Βαβυλωνίων αιχμαλώτων που έφερε στην Αίγυπτο ο Φαραώ Ραμσής ο Α΄. Βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα νοτίως του κέντρου του Καΐρου, απέναντι από τις Πυραμίδες της Γκίζας. Σήμερα είναι μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες συνοικίες του Καΐρου, με Μοναστήρια, Ναούς και Κοιμητήρια. Ονομάζεται Παλαιό Κάιρο και η Μονή είναι εξόχως επιβλητικό μνημείο που ονομάζεται η «Ροτόντα της Ανατολής».

Στον ένα από τους δύο γιγάντιους πύργους, τον βόρειο, είναι κτισμένο το Καθολικό της Ελληνορθόδοξης Μονής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος κατά την ιερά παράδοση ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό στην Βαβυλώνα της Αιγύπτου όπου και φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Επίσης η ιερά παράδοση επιβεβαιώνει το πέρασμα και την διαμονή για ικανό χρονικό διάστημα της Αγίας Οικογένειας στην Βαβυλώνα της Αιγύπτου, όπου υπάρχει μέχρι σήμερα η κρύπτη και το πηγάδι της Παναγίας «ως πηγή ιαμάτων» στο Ναό της Παναγίας εντός του ελληνικού Κοιμητηρίου της Πατριαρχικής Μονής.

Τον 4ο αιώνα, η λειτουργία Ναών εντός του φρουρίου ακολούθησε μία σταδιακή αυξανόμενη πορεία, η οποία κορυφώθηκε μετά το τέλος λειτουργίας του φρουρίου ως στρατιωτικού κτιρίου στο τέλος του 5ου αιώνα. Επίσης τεκμηριωμένες αναφορές για την ύπαρξη της Μονής του Αγίου Γεωργίου ανάγονται στον 14ο αιώνα και εκτός της Μονής αναφέρονται και στο Νειλόμετρο, που κάποτε λειτουργούσε στη βάση του πύργου. Το Νειλόμετρο μεταξύ άλλων χρησίμευε και στον προσδιορισμό του ύψους των φόρων λόγω της άμεσης σχέσης των ετήσιων διακυμάνσεων της παραγωγής με εκείνες της ροής του Νείλου. Τους επόμενους αιώνες υπάρχουν αναφορές πως στην Μονή λειτουργούσαν σχολείο, ορφανοτροφείο, νοσοκομείο κι άλλα φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επίσης ο τάφος των Αγίων νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη που βρίσκεται εντός της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου θεωρείται άλλη μία ζωντανή μαρτυρία για την ύπαρξη της Μονής τόσους αιώνες. Να σημειωθεί ότι οι άγιοι μαρτύρησαν το 1522, επί πατριαρχίας του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Αγίου Ιωακείμ του Πάνυ, και τον βίο τους έγραψαν ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος ο Β΄.

Το Μοναστήρι είναι πόλος έλξης, όχι μόνο για τους ορθόδοξους, αλλά και για τους κόπτες, καθολικούς και μουσουλμάνους. Άνθρωποι από όλα τα μέρη της Αιγύπτου και του κόσμου συρρέουν στο Μοναστήρι προκειμένου να προσευχηθούν στην θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Η εικόνα αυτή διασώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1904, που κατέκαψε το Ναό.

Ο σημερινός μεγαλοπρεπής Ναός, γνωστός και ως «Ροτόντα της Ανατολής», χτίσθηκε πάνω στον τριώροφο ρωμαϊκό πύργο επί μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας Φωτίου αρχάς του 20ού αιώνα και αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα της Νειλοχώρας. Το 2005 η Μονή ανακαινίσθηκαν εκ βάθρων, ευλογία φροντίδι και επινεύσει της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β´ και χορηγία του μεγάλου Ευεργέτου Αθανασίου Μαρτίνου. Οι εργασίες αυτές πέρα από την σημασία για την διάσωση και ανάδειξη της Ιεράς Μονής, η οποία αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο του Πατριαρχείου, έχουν και ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς είναι προϊόν της συνεργασίας Ελλήνων και Αιγυπτίων επιστημόνων σε πολλούς τομείς. Επίσης το 2020 ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου ένδοξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς καθώς και οι ελληνορωμαϊκές Κατακόμβες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων