18/12/2022 18/12/2022 Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της παραμεθόριας και ακριτικής κωμόπολης Νέας Βύσσας, επί τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Μοδέστου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, ο οποίος ιδιαιτέρως τιμάται από τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής. Ο Σεβασμιώτατος, την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, ερμηνεύοντας την...
18 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:18

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Η εορτή των Χριστουγέννων είναι γιορτή υπέρβασης και ελπίδας

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Η εορτή των Χριστουγέννων είναι γιορτή υπέρβασης και ελπίδας

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της παραμεθόριας και ακριτικής κωμόπολης Νέας Βύσσας, επί τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Μοδέστου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, ο οποίος ιδιαιτέρως τιμάται από τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής.

Ο Σεβασμιώτατος, την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, ερμηνεύοντας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή της ημέρας, μεταξύ άλλων, είπε:

«Το βιβλίο της καταγωγής του Ιησού είναι ένα βιβλίο γεμάτο από ανθρώπινα πρόσωπα, από ανθρώπινες ιστορίες, περιπέτειες, αμαρτίες, πτώσεις, λάθη και αστοχίες. Είναι ένα βιβλίο που καταγράφει τη χρονική διαδρομή της ανθρωπότητας μέσα στο σκοτάδι της απουσίας του Θεού. Μία διαδρομή, όμως, που κατευθύνεται σαν μεσ’ από κάποιο σκοτεινό τούνελ στο φως της θεικής καθόδου, στη δόξα της ενανθρώπησης του Θεού, στην ελπίδα της παρουσίας του Δημιουργού ανάμεσα στα πλάσματά Του.

»Η «βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού» απαριθμεί τους κατά σάρκα συγγενείς του Κυρίου. Είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που αξιώθηκαν να γίνουν πρόγονοι Του. Είναι όλα εκείνα τα πρόσωπα που, που χωρίς ίσως να το αξίζουν και χωρίς να το γνωρίζουν, έγιναν εργαλεία του Θεού στην πραγματοποίηση του σχεδίου Του για τη σωτηρία του κόσμου.

Ο Πάνσοφος Θεός εξύφανε την κάθοδό Του στην κτιστή πραγματικότητα με τόση σοφία και τόση διάκριση, ώστε να μη θίξει στο παραμικρό την δική μας ελευθερία. Όπως μυστικά και αθόρυβα ο διάβολος μας απέσπασε και μας απέκοψε από τη δόξα και τη γνώση του Θεού, έτσι μυστικά και αθόρυβα ήλθε ο ίδιος ο Θεός να μας αποσπάσει από τον διάβολο, να μας υιοθετήσει ξανά και να ενωθεί μαζί μας σε μία κοινωνία, που δεν θα μπορούσε ποτέ πιά η δολιότητα του διαβόλου να την διασπάσει…

»Στην αποκορύφωση της κακίας, που είναι ο Γολγοθάς, έρχεται η φανέρωση της σωτηρίας, που είναι ο Εσταυρωμένος Λυτρωτής. Οι άγιοι και οι αμαρτωλοί γινόμεθα εργαλεία στα χέρια του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου. Να μη μας απελπίζει η αμαρτία ούτε να μας ενθαρρύνει υπερβολικά η αγιότητα, διότι όλες οι καταστάσεις οδηγούν στον Θεό, εφόσον εμείς Τον επιθυμήσουμε. Ο Θεός είναι «πανταχού παρών», στη βρωμιά, στη λάσπη, αλλά και στο φως και στους αιθέρες.

Ο Θεός είναι παρών πριν από την Ενανθρώπησή Του, ανάμεσα σ’ όλες τις γενιές των κατά σάρκα προγόνων Του. Ο Θεός είναι παρών την ώρα που αμαρτάνουμε, αλλά είναι παρών και την ώρα που μετανοούμε. Εφ’ όσον ο Θεός γίνεται άνθρωπος, όλα πλέον είναι δυνατά για μας. Ο Θεάνθρωπος ενεδύθη τη σάρκα μας, για να μας κάνει χρηστικά εργαλεία, προκειμένου να πετύχει τη δική μας σωτηρία».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων ευχήθηκε τα δέοντα στους επισήμους και στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδος Ευάγγελος Μαρασλής, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Πέτρος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Βύσσας Χαράλαμπος Τζεπκινλής και πλήθος πιστών, που είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν απότμημα των ιερών λειψάνων του αγίου Μοδέστου, το οποίο φυλάσσεται εκεί ως πολύτιμος θησαυρός.

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

Αφ’ εσπέρας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, με πολλή επιτυχία, πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία, με τον τίτλο «Υπόδεξαι Βηθλεέμ», στην οποία συμμετείχαν η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής, αμφότερες της Ιεράς Μητροπόλεως, με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού και Καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής Χρήστο Κισσούδη. Η πρώτη των χορωδιών απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους της εορταστικής αυτής περιόδου και η δεύτερη παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη της Πατρίδας μας.

Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι «η γιορτή των Χριστουγέννων είναι η γιορτή της υπέρβασης, η γιορτή της ελπίδας, της αγάπης και της αλληλεγγύης» και ευχήθηκε «το Άστρο της Βηθλεέμ να φωτίζει την πορεία όλου του κόσμου κι ενός εκάστου». Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

 

         

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων