26/09/2022 26/09/2022 Με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου στη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Έβρου κατ’ έτος διοργανώνονται επετειακές εκδηλώσεις. Φέτος, όπως και πέρισυ, οι εκδηλώσεις ήταν καρπός συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με την εν Αγίω Όρει Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, καθώς ο Ιωάννης...
26 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:50
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2022 - 14:53

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Ιωάννης Ούγκλεσης ο μάρτυρας του Ορμενίου

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Ιωάννης Ούγκλεσης ο μάρτυρας του Ορμενίου

Με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου στη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Έβρου κατ’ έτος διοργανώνονται επετειακές εκδηλώσεις. Φέτος, όπως και πέρισυ, οι εκδηλώσεις ήταν καρπός συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με την εν Αγίω Όρει Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, καθώς ο Ιωάννης Ούγγλεσης θεωρείται ο κτήτορας της Μονής, όπως και αυτής του Προδρόμου των Σερρών, αλλά και μέγας ευεργέτης πολλών άλλων Μονών του Αθωνικής Πολιτείας.

Σημειώνεται ότι σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 1371, στις όχθες του ποταμού Έβρου, κοντά στο σημερινό χωριό Ορμένιο, οι συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις των Βαλκανίων προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν την προέλαση των Οθωμανών στα Βαλκάνια.

Στη μάχη αυτή, που είναι γνωστή ως η μάχη του Έβρου, ή του Ορμενίου (Τζερνομιάνου) ή της Μαρίτσας (βουλγαριστί ο ποταμός Έβρος), μεταξύ άλλων, έπεσε μαχόμενος ο Σέρβος Βασιλεύς των Σερρών Ιωάννης Ούγκλεσης, μια ξεχωριστή προσωπικότα, η οποία διακρίθηκε για την βαθειά του πίστη, με τις πολλαπλές ευεργεσίες του προς την Εκκλησία και τη γενναιότητά του. Δυστυχώς από την έκβαση αυτής της μάχης κρίθηκε αργότερα η τύχη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Βαλκανίων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε χθες στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου στο ακριτικό Ορμένιο, και στη συνέχεια τέλεσε το Μνημόσυνο των πεσόντων, παρουσία του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Στρατηγού Θεοδώρου Χατζηγεωργίου, του Διοικητού του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχου Βαρδή Χαρκιανάκη, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχου Βασιλείου Δελησταμάτη, του Αντιδημάρχου Πέτρου Αργυριάδη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Επίκαιρα μίλησε ο π. Ευκαρπίων Σιμωνοπετρίτης.

2022-09-25-Ομιλία-εις-μνημόσυνον-Ιωάννη-Ούγγλεση-Ορμένιο

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επισκοπείου Ορεστιάδος, παραπλεύρως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων, πραγματοποιήθηκε επίκαιρη διάλεξη από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους π. Κοσμά Σιμωνοπετρίτη, με θέμα: «Ιωάννης Ούγκλεσης· ο μάρτυρας του Ορμενίου», την οποία παρακολούθησε πυκνό ακροατήριο.

Αποτιμών ο Σεβασμιώτατος την σκοπιμότητα των εκδηλώσεων επεσήμανε ότι «μπορεί να πέρασαν 651 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 26ης Σεπτεμβρίου 1371 αλλά ο εξ ανατολών κίνδυνος παραμένει ο ίδιος. Γι’ αυτό εμείς σήμερα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε εκείνους που προσέφεραν τη ζωή τους για την Πίστη και την Πατρίδα , διδασκόμεθα από το παράδειγμά τους και εμπνεόμεθα από τις αρετές τους. Παράλληλα το χριστιανικό ήθος και το ουσιαστικό φρόνημα του ευσεβεστάτου ηγεμόνος Ιωάννου Ούγκλεση θα πρέπει να φωτίζει της επιλογές των ιθυνόντων για να καλλιεργείται η ενότητα των ορθοδόξων λαών της Βαλκανικής, καθόσον ο εχθρός παραμένει κοινός και εξίσου απειλητικός».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων